LIFESTYLE

Alkemijski simboli pretvoreni u sjajan projekt domaćeg grafičkog dizajnera

Upoznajte Evenjacka, svoju novu Instagram ovisnost
evenjack
N
even Zulijani je 25-godišnjak, grafički je dizajner i radi u digitalnoj agenciji 404. U slobodno vrijeme bavi se ilustracijom, voli otići do Sljemena ili na brzinske izlete do mora. Uz druženje, igrice su mu glavna razbibriga te je ponosni butler tronoge mačke.

Neven se isto tako krije i iza imena Evenjack, odnosno Instagram profila koji nas je dobrano zaintrigirao. Nizovi digitalnih ilustracija u pastelnim bojama prikazuju njegovu viziju alkemijskih simbola i čine seriju koja se nadopunjava iz dana u dan. Zemlja, zrak, voda, vatra, otrov ili pak zlo u izvedbi ovog mladog dizajnera postaju vedre interpretacije znanosti i povod za razmišljanje o njegovom kreativnom procesu, a na pitanje zašto baš alkemijski simboli, Neven odgovara kako je koncept odabrao zbog velikog broja smjerova u kojem se mogu početne postavke razgranati. Alkemija je, naime, bila pseudo znanost koja se bavila transmutacijom jednih elemenata u druge, a krajnji zadatak alkemičara bio je stvoriti zlato iz neplemenitih metala i otkriti eliksir mladosti. Iz tih početnih misli i istraživanja počeli su se stvarati prvi pojmovi. Osnovni gradivni elementi - voda, zemlja, zrak i vatra te zlato kao kraj. Osnovne elemente je kasnije križao, dobivao lavu, led, metal, u plan ubacio vrijeme, dobro i zlo… i došao do 28. ikone.

evenjack
Pri dizajniranju mu je, kaže, najviše vremena potrebno za početno istraživanje, dok ostalo otpadne na skiciranje i stvaranje kompozicije elemenata te digitaliziranje. U procesu digitalizacije najzabavniji mu je dio bojanje jer se bojom može posve promijeniti doživljaj čitave forme. Kako bi svih 28 ikona pripadalo istoj cjelini, Neven je postavio stil koji je kombinacija linija i obojenih ploha. Glavne linije služe kao okvir cjeline, a tanje stvaraju volumen koji se ispunjuje plohama. Svaka ikona ima svoju paletu boja, a sličnost i pripadnost se postigla jednakom debljinom i bojom linija. Zahvaljujući dobroj organizaciji vremena, danas mu za ilustriranje jedne ikone treba do tri sata, a proces izrade uvijek kreće od papira i olovke, nakon čega skicu prebacuje i obrađuje na računalu i tabletu.

evenjack
''Između klasične i digitalne ilustracije uvijek će biti i usporedba i sraza. Obje kategorije imaju toliko podvrsta koje se često u današnje doba isprepliću. Digitalni medij je u prednosti od klasičnog zbog brzine izrade, dostupnosti alata, 'undo' tipke, no bez početnog poteza olovkom na papiru nikada se ne bi dogodio ostatak procesa koji se odvija u računalu'', odgovorio je Neven na naše pitanje o razlici i plusevima te minusima klasične i digitalne ilustracije.

evenjack
Odabir Instagrama kao sredstva kojim će komunicirati svoje ideje bio je pak posve logičan. Kao dizajner koji je zbog posla cjelodnevno okružen svim društvenim mrežama, upravo se Instagram nametnuo kao najjači portal koji nije direktno vezan uz osobe koje se prate nego je vezan uz sadržaj koji se odabere na temelju hashtagova.

''Sviđa mi se što nema preozbiljan pristup i stotinu opisa već je sav naglasak na vizualnom. Postanje svojih radova na bilo koju društvenu mrežu vidim ponajprije kao način na koji se mogu 'natjerati' da još više stvaram, dobijem određenu povratnu informaciju, a svakako i promociju. Ideje i zamisli koje se ne podjele, ne evoluiraju i brzo se zaborave, pogotovo u današnje vrijeme kad smo okruženi gomilom informacija. Većina radova koje bi prije započinjao ostajali su u stadiju skica ili bi bili zasebni dijelovi koji bez veće cjeline nemaju smisla. Iz potrebe da sam sebe izazovem, poboljšam vještine i iz pasivnog lajkera postanem stvaratelj sadržaja javila se ideja o seriji gdje bi svakodnevno oblikovao jednu ikonu. Sviđala mi se pomisao o osobnom projektu gdje osim sebe kao vlastitog klijenta i najvećeg kritičara nemam drugog vanjskog utjecaja ili ograničenja'', objašnjava Neven.

evenjack
Kojim će pak ilustracijama Evenjack narednih dana naš Instagram feed činiti ljepšim ostaje nam za vidjeti, no ono sigurno jest da ideja ne manjka. Iz nepresušne mape mogući projekti Neven će zasigurno izvući svježu i jednako zanimljivu seriju koju ćemo s oduševljenjem zasuti likeovima.

evenjack
evenjack
Matea Martek
Foto: Evenjack
Objavljeno: 27.02.2017. u 13:27

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p