NA DASKAMA

Anja Đurinović – vječni optimist predivnog osmijeha

„Vjerujem da se s dobrim pristupom dobre stvari događaju!“
Anja Đurinović 
Dramsko kazalište Gavella u 2016. godinu, točnije u petak 22. siječnja, ulazi s modernom bajkom za odrasle Malena Mislava Brečića koja će nam pokazati za što je vrijedno se boriti i kako život, unatoč nedaćama, može biti itekako lijep. Jednu od naslovnih uloga, upravo onu Malene, tumači mlada glumica Anja Đurinović koja nam je otkrila kako i sama vjeruje u bajke. 

Anja se ubraja u fascinantnu generaciju mladih glumaca koji su 2014. oduševili užu i širu javnost svojom diplomskom predstavom Tartuffe koja je doživjela čak 20 izvedbi.

„Obožavam svoju generaciju, to ne samo da su moje kolege, nego su mi prije svega prijatelji. Adrian Pezdirc, Anđela Ramljak, Dado Ćosić, Hrvojka Begović, Ivan Ožegović, Lukrecija Tudor, Mateja Majerle, Tihana Lazović i Silvio Mumelaš – vrijeme na akademiji s njima je bilo prekrasno“, prisjeća se Anja.

Malena

O posebnom talentu govori i činjenica da su brojne Anjine kolege u međuvremenu ostvarili zapažene kazališne i filmske uloge, a neki od njih već sada imaju svoje matično kazalište. Anja se ubraja među jedne od njih, svoj stalni angažman u Gavelli ostvarila je prošle godine, a do sada je igrala u predstavama Tri sestre, Kolovoz u okrugu Osage i Umišljeni bolesnik. No, sada je po prvi put u predstavi Malena možemo vidjeti u naslovnoj ulozi.

„Naravno da osjećam određenu tremu i odgovornost, više nego što sam mislila da ću osjećati. S obzirom na to da moja uloga nije glavna, nego smo svi u predstavi jednaki, vjerovala sam da neću osjećati toliku dozu nervoze. Ona ne proizlazi iz pritiska, nego osjećaja odgovornosti. Uvijek želiš da zaživi predstava u koju smo svi uložili mnogo truda i rada, da ta ideja, u koju i ja osobno vjerujem, uspijemo prenijeti gledateljima. A to je ono najvažnije“, ističe Anja.
 
Anja Đurinović
Dok pričate s Anjom teško je ne primijetiti njene lijepe i pravilne crte lice koje vas asociraju na profinjenu Francuskinju koja zna kako uživati u životu. Anja će vas očarati svojim predivnim osmijeh koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Kad se Anja smije, cijeli prostor oko nje se ispunjava pozitivnim energijom. A upravo to je ona – i dok priča o izazovima pred kojima se susrela kreirajući ulogu Malene, ona to čini s lakoćom i vedrinom. U potpunosti joj vjerujete!

„U pitanju je jedna moderna bajka u kojoj nema likova kao takvih, nego su u pitanju uloge – Sin, Tata, Mama, Malena, Ljubavnica, Inspektor, Zbor. U predstavi prikazujemo da postoji opće nezadovoljstvo u nama, a mi na pozornici nudimo dvije opcije, odnosno dva načina kako riješiti to nezadovoljstvo. Jedan je da kreneš od sebe, od toga zašto si ti osobno nezadovoljan, a ne od vanjskih čimbenika. Postoji i onaj drugi put koji mijenja stvari izvana. Ono što pokušavamo ukazati je da svaka izvanjska promjena može donijeti zadovoljstvo i sreću, no da je to kratkotrajno. Velike promjene su uvijek u nama samima, odnosno stvari se mogu rješavati na bolje samo iznutra, samo ako svatko krene od sebe. Upravo moj lik pokušava zastupati taj način promjene“, objašnjava Anja.
 
Malena
U nastavku Anja ističe kako joj je rad s kolegama bio pravo zadovoljstvo. Dobila je kako na sceni, tako i izvan nje veliku podršku, a kroz smijeh ističe da je dobila i utjehu, čak i onda kad to nije zaslužila. Osim što je ovo Anjina prva naslovna uloga, glumica se tijekom kreiranja lika susrela s brojnim izazovima.

„U predstavi koristimo sitne geste, nema rekvizita, nema scene, ona se sastoji samo od plavog poda i tila na kojem se vrte projekcije. Apsolutno sve stvaramo mi, i upravo prenijeti takvu ulogu bez dodatnih pomagala, je bilo ono najteže. Ovdje lišenost potpuno funkcionira – upravo ta očišćenost je bila najveći izazov za igrati – s ničim si na sceni ne možeš pomoći“, naglašava Anja.
  
Koliko god kroz razgovor s Anjom osjetite da voli i živi glumu, ona ipak nije bila njena prva ljubav. Glumica se od osnovne škole bavila plesom te je pohađala i završila Plesnu školu Ane Maletić, a i dan danas se, koliko joj obveze omogućuju, bavi plesom.
 
Anja Đurinović
„Moja prvotna ljubav je bio ples, bila sam i uvjerena da ću postati plesačica. No, negdje putem sam svoju ljubav prema kazalištu odlučila pretvoriti u svoju profesiju. Od malena sam okružena kazalištem. Moj ujak je glumac Hrvoje Zalar, a njegove predstave sam kao mala znala gledati više puta za redom. Mama mi radi na scenskom pokretu, tako da sam uz nju često boravila na kazališnim probama. Tijekom srednje škole sam shvatila da se ne želim baviti samo plesom, da me zanima scena, no da me osim pokreta zanima i riječ. Tada sam odlučila upisati Akademiju dramskih umjetnosti.“

Objašnjava kako je bila ponosna i sretna kad je upala na akademiju, no svjesna je kako postoje ljudi oko nje koji glumačku profesiju ne shvaćaju kao ozbiljan posao. Kroz smijeh ističe kako joj je jednom prilikom jedna susjeda na informaciju što studira, samo rekla i to je za ljude. Anja naglašava kako je gluma prije svega veoma osoban posao jer zahtijeva konstantno 'kopanje' po samom sebi, osobni angažman koji nije uvijek jednostavan. No, sve se zaboravi kad stupiš na pozornicu.
 
Malena
„Samo igranje predstave za mene je prekrasno – tada uđeš u taj neki drugi svijet, a stalna suigra koja je trenutna i jedinstvena, to je ono što je za mene kod kazališta ono najljepše. Svaka predstava je nova predstava, i svaki put se događaju stvari iz početka. I kad sam umorna, živčana, ljuta, dođem u kazalište, odjenem kostim i jedva čekam doći na scenu. Tada ideš u nešto novo. Duboko vjerujem da kazalište ima smisla. Ono je potrebno. Ono treba biti kritika društva, zbog toga je uostalom i nastalo, treba nuditi nove ideje, pouke, predstaviti neki novi način, ali i zabavljati.“
 
Anja Đurinović
Upravo se nada kako će predstava Malena doprijeti do gledatelja sa svojom glavnom poruku – da život, unatoč boli i tuzi koju znamo osjećati, može biti itekako lijep. U moderne bajke vjeruje i sama Anja.

„Moram priznati da nisam baš jako realna osoba. Vječni sam optimist, vjerujem da se s dobrim pristupom dobre stvari događaju. Vjerujem da pozitivno donosi pozitivno, i ne želim prestati vjerovati u to, zaneseno objašnjava Anja.
 
Anja Đurinović
Vedra, nasmijana, optimistična i prije svega ugodna i topla – Anja je osoba koja će vas u razgovori doslovno ispuniti pozitivnom energijom, a na njen predivni osmijeh, morate uzvratiti osmijehom. Na mahove djeluje poput djevojke iz nekog drugog doba – Facebook profil ne posjeduje jer ne vjeruje u tu društvenu mrežu, a na probe dolazi na bicikli. Unatoč minusu koji vlada ovih dana. Čini se kao da je Anja iskočila iz neke moderne bajke!

Foto: PR, Jure Perišić
Objavljeno: 22.01.2016. u 09:25

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p