KULTURA

Aplikacije uz koju šetnja Zagrebom postaje nezaboravna

Budite turist u svome gradu i naučite nešto novo

Zagreb 
Čak i kao stanovnik grada Zagreba, sigurni smo kako ste ponekad poželjeli čuti priču koja se krije iza vaše najdraže zgrade, skrivenog dvorišta ili omiljene ulice kojom prolazite iz dana u dan. Taj slatki problem mogao bi biti riješen jednim downloadom na vaš pametni mobitel, a sljedeća šetnja zagrebačkim ulicama mogla bi postati šarmantna avantura.

Turistička je zajednica grada Zagreba omogućila da sve potrebne informacije i priče imamo na zaslonu svog mobitela, i to pomoću dvije aplikacije koje su nas instantno osvojile.
 
Zagreb
Najnovija je ujedno i prvi glasovni vodič VoiceGuide Zagreb, razvijena od strane stručnjaka tvrtke EXE.cutor u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Institutom za turizam, a predstavlja inovativno rješenje u korištenju GPS tehnologije namijenjeno individualnim posjetiteljima i u cijelosti je proizvod domaće pameti. Radi se o offline aplikaciji, što znači da jednom kada je postavljena na mobilni uređaj više ne zahtijeva pristup internetu, pa ne stvara dodatne troškove korisniku. Aplikacija je osmišljena tako da osim što nudi zvučne zapise o svim atrakcijama destinacije korisnicima pruža pregršt drugih informacija i uvijek je ažurna. Uz kartu destinacije s kartom javnog prijevoza sadrži veći broj fotografija, informacije o radnom vremenu i cijenama ulaznica muzeja ili drugih sličnih sadržaja. Pomoću te aplikacije korisnici će se moći podučiti o najpoznatijim frazama hrvatskog jezika, informirati o tipičnim suvenirima i jelima, a predlaže im se i što je najvažnije vidjeti u vremenu koje im je na raspolaganju tijekom posjeta destinaciji. Budući da aplikacija sadrži 202 zanimljive kratke priče s opisom 188 lokacija u gradu te ima edukativno obilježje, osim turistima mogla bi biti interesantna i Zagrepčanima.
 
Zagreb
Druga opcija je sjajna mobilna aplikacija Zagreb Be There koja posjetiteljima predlaže različite tematske puteve po gradu. Aplikacija, za sada, nudi pet mogućih ruta, od kojih svaka predstavlja Zagreb na ponešto drugačiji način. Tako je jedna od ruta Svemirski Zagreb na kojoj se nalaze lokacije svih prizemljenih planeta Sunčeva sustava iz umjetničkih instalacija Ivana Kožarića i Davora Preisa. Ruta Skrivena mjesta otkriva posljednji gornjogradski bunar, napušteno groblje u Jurjevskoj ili oslikanu vodenu pumpu posvećenu Dinu Dvorniku iz serije Pimp my Pump, dok se na ruti Indie Zagreb nalaze Muzej prekinutih veza, Muzej ulične umjetnosti ili spomen-ploča Tomislavu Gotovcu Zagreb, volim te u Ilici. Tu su još i rute Osvježavajući i klasični Zagreb, a projekt su osmislile agencije Bruketa&Žinić OM i Brlog u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Aplikacija se može preuzeti s mikrostranice betherezagreb.com ili putem QR koda na lecima koji se mogu pronaći na svim važnijim turističkim punktovima u gradu.
  
M.M.
Foto: Instagram/petarkfurjanphotography
Objavljeno: 11.02.2015. u 12:17
Tagovi: mobiteli, Zagreb

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p