KULTURA

Bang Bang: Sviramo i stvaramo glazbu jer to volimo!

'Zanimljivo je i nepredvidivo biti pop/blues bend u Hrvatskoj'

BANG BANG 
Sve je započelo potpuno slučajno, prije dvije i pol godine, kada je grupa sjajnih iskusnih glazbenika snimila pjesmu Negdje na cesti. Uslijedila su još dva singla, nagrada Instituta hrvatske glazbe, jedan odličan prvi nastup i mnogo novih obožavatelja. Najvažnije od svega jest da stvaraju glazbu koju vole i u potpunosti uživaju u tome. Oni su grupa Bang Bang i trenutno su u pripremama za nadolazeći 62. Zagrebački festival, koji se održava 16. siječnja. Što nam je o Bang Bang avanturi otkrila šarmantna Lara Antić, glavni vokal benda, doznajte u nastavku...

Za početak i za one čitatelje FASHION.HR-a koji možda još ne znaju, tko je BANG BANG?

Bang Bang je zagrebački band kojeg čini šestero entuzijasta i glazbenika: bubnjar Tomislav Hajak, basist Nikola Matić, gitaristi Zvonimir Domazet i Hrvoje Prskalo, klavijaturistica i ženska podrška Jelena Domazet i kao glavni vokal, moja malenkost Lara Antić. Hrvoje potpisuje tekstove i većinu glazbe svih naših pjesama, a u tandemu s našim Zvonimirom i glazbenu produkciju. Naš glazbeni put započeo je prije dvije i pol godine s pjesmom Negdje na cesti. Nakon toga uslijedila su još dva singla, a pjesma Nešto me pogodilo otvorila nam je vrata u air play zavrtjevši se na većini domaćih radijskih postaja te ostvarila visoki ulaz na nacionalnoj glazbenoj ljestvici HR top 40. Konačni uspjeh tog singla okrunjen je i nagradom Instituta hrvatske glazbe kao najviši ulaz novog izvođača u 2014. godini. Glazbeni urednici i kritičari naš stil opisuju kao retro pop/blues. Ono što nas svakako izdvaja od drugih izvođača je pomalo 'starinski' zvuk gitare koja i čini prepoznatljiv Bang Bang stil. Svi članovi benda sudjeluju u kreiranju aranžmana, a s obzirom na to da nam se ukusi razlikuju, tako se u pjesmama isprepliću i različiti glazbeni stilovi. Uglavnom je većina materijala inspirirana glazbom prošlog stoljeća upakirana i podređena suvremenim produkcijskim standardima. Volimo eksperimentirati, a u glazbi je, na sreću, sve dopušteno!
 

Znamo da ste svi iskusni glazbenici, no zanima nas kako je započela BANG BANG priča?


Sasvim slučajno i neplanirano... Moj glazbeni put započeo je davno, kroz glazbenu školu, zbor Zvjezdice, a kasnije i kroz pjevanje back vokala raznim izvođačima. Tako sam upoznala producenta Hrvoja Prskala, vlasnika studija ZG Zvuk, gdje sam i snimala za neke izvođače i upoznala ljude koji su danas u bendu. Pjesma Negdje na cesti nastala je kad još band nije ni postojao. Zapravo, ta pjesma snimljena je s mojim info vokalom i trebala je biti ponuđena jednom drugom izvođaču. Na kraju je Hrvoje odlučio da upravo ta verzija izađe kao singl i da se glazbenici koji su je snimili okupe kao band. Samo nam je još nedostajalo ime! Kreativni zadatak pao je na moja leđa, a budući da sam tada preslušavala pjesme Nancy Sinatre odlučila sam se za ime Bang Bang. Po meni ta pjesma sadrži sve one elemente koje možete prepoznati i u našim pjesmama; karakteristična tremolo gitara i nostalgično - romantična atmosfera.
 
BANG BANG
Dosta dobro vam je krenulo, vrlo brzo ste potpisali ugovor s diskografskom kućom, vaša glazba naišla je na sjajne reakcije i vaš zvuk mnogi već navode kao prepoznatljiv. Što mislite, u čemu je posebnost benda? Što je to po čemu ste se izdignuli iz mase?

Teško je odgovoriti na to pitanje... Ono što mogu reći je da sviramo i stvaramo glazbu jer to volimo. Znam da zvuči kao klišej, ali za sada još uvijek to radimo iz ljubavi, a kažu da kad radite iz srca ne možete pogriješiti. Naravno, mi smo u svemu tome imali i dosta sreće i toga smo itekako svjesni. Trenutno smo jako zadovoljni sa suradnjom s našom diskografskom kućom Croatia Records i zahvalni smo što nas je i publika i struka prepoznala u relativno kratkom roku.

Kako je biti retro/pop/blues band danas u Hrvatskoj?

Zanimljivo i nepredvidivo. Bang Bang je naš ispušni ventil nakon radnog dana. Naša sigurna zona kreative i isključenja od realnosti. Na početku smo putovanja i veselimo se svakom koncertu i nastupu. To su zapravo postali naši izlasci, prilike u kojima se dobro zabavljamo, viđamo s dragim ljudima i naprosto uživamo. Iz moje perspektive, biti član ovog benda je super zabavno!

Nećemo pretjerivati pa reći za 10, ali gdje se vidite za 5 godina? Nastupate li i dalje zajedno, redate li albume ili ste u nekim novim projektima?

Uh, pet godina... Iskreno, teško mi je odgovoriti na ovo pitanje jer nikad nisam voljela proricati budućnost. Da mi je netko prije par godina rekao da ću biti lead vokal banda i da ćemo nastupati na festivalima, snimati album, osvajati nagrade... Rekla bih mu da izmišlja! Možda su nam se baš neke stvari i dogodile jer smo u njih ulazili vrlo spontano, bez razmišljanja i planiranja. Naravno, s vremenom stvari postaju ozbiljnije, a samim time i odgovornije i morate ih planirati. Ako već moram gledati tako daleko, voljela bih da tada Bang Bang iza sebe ima već par albuma, jedan lijepi broj održanih koncerata, a tko zna, možda i neki zanimljiv duet.
 
BANG BANG
Koji vam je nastup do sada ostao u najboljem sjećanju i po čemu?

Definitivno prvi nastup. Bilo je to u studenome 2013. godine kada smo se prvi put predstavili zagrebačkoj publici u Vintage Industrial Baru. Mislim da nam je to bio prvi test koji smo vrlo dobro položili. Klub je bio pun i svi su bili oduševljeni i rasplesani. Atmosfera je bila odlična! To je bio naš prvi nastup na kojem smo osim obrada svirali i svoje autorske pjesme. Imala sam veliku tremu i osjećaj odgovornosti. Zapravo sada kada gledam unatrag, trema se s vremenom smanjuje, ali osjećaj odgovornosti raste.

Tko vas, u glazbenom smislu, inspirira?

Fasciniraju me pjevači kao što su Etta James, Nina Simon, Dinah Washington, Beth Hart, Imelda May, Paolo Nutini, Jonny Lang, Joe Bonamassa... Svi u bendu volimo blues i rock 'n' roll tako da naš koncert ne može proći bez starih blues i rock hitova. Izdvojila sam sada samo strane uzore, što ne znači da ih nemam i na domaćoj sceni. Nedavno sam imala priliku upoznati gospođu Radojku Šverko koja me se strašno dojmila. Njenom glasu divila sam se i mnogo ranije, a sada sam se i osobno uvjerila kakva je to divna i emotivna žena. Svakako bih još spomenula Zdenku Kovačiček, Josipu Lisac i Renatu Sabljak kao moju inspiraciju i velike uzore.
 
BANG BANG Lara Antić
Što vas trenutno zaokuplja, s čime ste opsjednuti?

Moram priznati da zadnjih nekoliko dana isključivo razmišljamo o nastupu na Zagrebačkom festivalu. Želja nam je što bolje se pripremiti i predstaviti publici. Pjesma koju ćemo izvesti zove se Imam i poprilično je brza i plesna. Nakon festivala slijedi nam snimanje spota i dovršavanje albuma čiji izlazak planiramo pred kraj drugog mjeseca. To su trenutni prioriteti što se tiče benda. Moj ritam bit će malo napetiji jer paralelno s dovršavanjem albuma radim i na jednoj predstavi tj. mjuziklu, u kojem imam jednu od glavnih uloga. Trenutno mi je dosta zgusnut raspored i jako je naporno sve to usklađivati uz posao, ali uživam u svakom danu i zahvalna sam na prilici koju sam dobila. Premijera mjuzikla očekuje se u travnju te sam već sad jako uzbuđena i nestrpljiva!


Matea Martek
Foto: Press
Objavljeno: 15.01.2015. u 10:41

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p