LIVIJA STANIŠIĆ

Baywatch: gdje su spasioci da me izbave od dosade?

Čak i ako ste ljubitelj treša, neće vam biti lako gledati film

Baywatch

Ah, ljeto… najpopularnije godišnje doba; bezbroj puta opjevano, još duplo toliko ekranizirano. Sunce, more i pješčane plaže jedan su od najboljih settinga koji možete prikazati na malim ekranima, čega je itekako bio svjestan Gregory J. Bonann, jedan od tvoraca kultne TV serije Baywatch, generacijskog klasika devedesetih godina prošlog stoljeća, koja je poživjela jedanaest sezona, emitirala se u 148 zemalja svijeta i postala jednom od najuspješnijih serija svih vremena. Bonnan, koji je za hranu i režije zarađivao kao spasilac u okrugu Los Angelesa, odlučio je napraviti seriju kao svojevrsni hommage njihovom odgovornom i važnom poslu, vješto ga pretočivši u ljetni koktel akcije, zabave i seksipila.

Koji je bio recept za planetarni uspjeh ove serije? Glavna glumačka uloga, i uloga izvršnog producenta, dopala je Davidu Hasselhoffu, dotad već afirmiranom TV glumcu koji je status stekao u naslovnoj ulozi serije Knight Rider, te u Baywatchu postaje poručnik Mitch Buchannon. Mitch je svojevrsni pater familias čitavoj plejadi zgodnih mladića i djevojaka spasioca; njihov je šef, ali i ljubavni posrednik, jamac za kredit i nerijetko psiholog. Ovo šaroliko društvance principijelnih profesionalaca, surfera u usponu, bivših ovisnika i new age brijača Mitch ujedinjuje u zajedničkoj misiji spašavanja ljudskih života na plažama Los Angelesa. Svi su se oni ostvarili kao vrsni spasioci i načelno OK ljudi bez obzira na nerijetko turbulentnu prošlost, a ako bi koji od njih i zabrazdio, dobrohotni Mitch gotovo uvijek je bio voljan pružiti im drugu šansu. I tako se serija snimala iz sezone u sezonu, a osim međuljudskih odnosa članova spasilačkog tima, u kojem je uvijek netko s nekim ljubovao, a protiv drugog šurovao, i gdje su likovi odlazili ili dolazili u seriju kako se već producentima činilo zgodnim prateći podatke o gledanosti, vrli su losanđeleski spasioci rješavali čitav niz slučajeva: od gotovo svakodnevnog utapanja vulgaris, napada morskih pasa, ekoloških katastrofa, potresa, do rješavanja nesporazuma oko pozicioniranja ručnika na plaži, lova na sitne kradljivce i pretresa kupaćih gaćica u potrazi za kvarilicama mladeži u vidu ilegalnih supstanci. Spasilački kruh imao je sedam kora, no ostalo im je uvijek dovoljno vremena za šegu, pokoju moralnu pouku i uživanje u plemenitosti svog poziva, kao i poštovanju koje im je iskazivala zajednica.

No, glavni adut serije svakako su bila bujna poprsja, duge kose i vitke figure brojnih ljepotica koje su prodefilirale kroz seriju i kasnije krasile postere stotina časopisa; od neprikosnovene seks-bombe Pamele Andreson u ulozi blondine C. J. Parker, nestašne Yasmine Bleeth kao Caroline Holden do Carmen Electre u ulozi nesuđene plesačice Lani McKenzie. Poznati slow motion u kojemu lijepe spasiteljice trče pješčanom plažom pomoći kakvom nesretniku u crvenim lycra kupaćim kostimima, s plastičnom plutačom pod rukom, trademark je Baywatcha koji je mnogim dječacima diljem svijeta obilježio prijelaz iz djetinjstva u adolescenciju.

Šesnaest godina nakon što je pala i posljednja klapa serije, redatelj Seth Gordon (Horrible Bosses, The Goldbergs) Baywatch seli na velika platna u dugometražnom remakeu. Njegov Baywatch u osnovi prati strukturu serije; radnja seli na plažu Emerald Bay pored Miamija, a stup nositelj priče ponovno je lik poručnika Mitch Buchannona, kojeg ovog puta utjelovljuje omiljeni holivudski gorostas Dwayne 'The Rock' Johnson. Mitch je glavni dasa u kvartu, dobar si je sa svima, daje high five klincima na košarkaškom igralištu; toliko je uvažen i poštovan da mu fanovi izrađuju ogromne biste u pijesku. U svom radu uvelike se oslanja na vjerne pomoćnice Stephanie (Ilfenesh Hadera) i CJ (Kelly Rohrbach), koje okej, jesu zgodne, ali su prave profesionalke u svom poslu, te uz njihovu pomoć koordinira rad ostalih spasioca i osigurava zakon i red na plaži.

Nakon što trojka objavi da su za popunjavanje spasilačkih redova Emerald Baya potrebna čak tri nova spasioca, održavaju se fizički zahtjevne kvalifikacije kako bi se odabrali najbolji među prijavljenim natjecateljima. Na prijave za kvalifikacije dolazi tulumarenju i čašici sklon bivši olimpijski plivač Matt Brody (Zac Efron), zahtijevajući mjesto u spasilačkom timu na konto stare slave i sportskih uspjeha. Mitch nije nimalo impresioniran Brodyevim napuhanim i bahatim nastupom, te ga natjera da sudjeluje u kvalifikacijama poput svih ostalih. Naravno, Brody uspješno upadne u tim zajedno sa zgodnom Summer (Alexandra Daddario) i buckastim, no izuzetno motiviranim Ronnijem (Jon Bass). Mitch Brodyu vrlo jasno da do znanja da će morati pojesti još puno žganaca prije nego zavrijedi zvati se spasiocem, nazivajući ga hrpom maštovitih nadimaka, kao što su One Direction, New Kids on the Block ili, najzločestijim, Bieber. Brodyu se živo fućka za Mitchev pokušaj uspostave autoriteta, pa tako dobar dio filma svjedočimo njihovim međusobnim prepucavanjima. No priča dobiva ozbiljniji ton kad se na plaži počinju pojavljivati paketići opasne droge koju Mitch dovodi u svezu s nekoliko misterioznih smrtnih slučajeva. Tragovi upućuju na Victoriju Leeds (Priyanka Chopra), lijepu, uspješnu i moćnu vlasnicu popularnog beach bara, koja ima opaku agendu privatiziranja čitave plaže i u šaci drži nekoliko lokalnih moćnika. I kod Amera je, čini se, problematičan zakon o koncesijama. Odlučan u namjeri da uvede reda na svoju plažu, Mitch okuplja svoje vjerne spasioce kako bi stali na kraj Victorijinim spačkama, pobuđujući timski duh čak i kod Brodya, koji shvati da više od ičega želi biti dijelom spasilačke obitelji.

Prava je šteta što je Baywatch toliko loš da je u pojedinim trenutcima jedva gledljiv. Čak i ako ste ljubitelj treša, nakon prvih pola sata filma upast ćete u katatonično stanje koje traje gotovo do samog kraja, pitajući se gdje su spasioci od dosade ovog filma. Puls možda nakratko poskoči s pojavom Davida Hasselhoffa (koji se pojavio i u Čuvarima galaksije: Vol2, o kojemu ste mogli čitati na Fashion.hr) i cammeom Pamele Anderson, s time da je pojavljivanje potonje toliko kratko i nedojmljivo da je film mogao i bez nje. Što je pošlo po krivu?

U odnosu na originalnu seriju, scenarij djeluje kao jedna produžena epizoda; ljestvica ionako nije bila postavljena visoko, niti je to ovog filma očekivao bogznakako kompleksnu radnju, ali problem je u činjenici da je kreativni tim je potpuno podbacio i da velika većina fora zvuči kao međusobno nabacivanje profanostima nekih klinaca u petom ce. Likovi su plošni i bezvezni, a premda se čini da su Johnson i Efron imali prilično dobru glumačku dinamiku, rezultat prikaza spasioca kao tima zanimljivih pojedinačnih osobnosti posve je izostao. U Broad City odličan Hannibal Buress, ovdje je potpuno neprimjetan i nevažan lik za koji su na castingu producenti mogli angažirati baš bilo koga. Johnson je simpatičan sa svojim već poslovičnim ironijskim odmakom od likova koje tumači, ali ni njegov biser ne sjaji u dubini žabokrečine, dok je jedino čime se Efron može pohvaliti nakon uloge u ovom filmu činjenica da je za jedan goli torzo bliže skidanju rekorda Matthew McConaugheya. S time da je potonji u međuvremenu dobio Oscara, što nije izgledno da Efrona čeka u bližoj budućnosti. Baywatch nije pretendirao na puno više od toga da bude relativno podnošljiv, na trenutke duhovit ljetni hitić koji će na konto slave originala privući publiku u kina, ali čak je i tako skromno postavljen cilj, očito, ipak bio nedostižan.

Foto: IMDB
Objavljeno: 14.07.2017. u 13:07

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p