LIFESTYLE

Beyoncé optužena za plagiranje

Koga kopira pop zvijezda?

beyonce 
Nakon nevjerojatnog uspjeha albuma Lemonade, na adresu Beyoncé je stigla ni manje ni više nego tužba. Naime, redatelj Matthew Fulks poznatu je pop zvijezdu optužio za kopiranje njegovih ideja za najavni film albuma, a čini se kako ovo nije ni prvi ovakav komentar na novi audio-vizualni materijal pjevačice.
 
Nedugo nakon što je filmaš i umjetnik Nelson Carvajal u svom video eseju Film Fidelity: Beyoncé's Lemonade ukazao na mnoge sličnosti vizualnog dijela Lemonadea s radovima Terrencea Malicka i Davida Lyncha i brojne okultne reference koje je pjevačica koristila, nezavisni redatelj Matthew Fulks Beyonce je ozbiljno prozvao za kopiranje njegovog kratkog filma Palinoia iz 2014.

Redatelj je u svojoj tužbi naveo kako je pjevačica posudila čak devet vizualnih segmenata iz njegovog filma, poput scene u travi, zida s grafitima ili pomalo opskurne crvene scene. Premda je neosporna sličnost u načinu snimanja, efektima i ponekim scenama kratkog indie filma i trailera za Lemonade, ne možemo ne pomisliti na broj ovakvih indie filmskih uradaka koji zasigurno bivaju negdje u internet svemiru.
 
 
 
 
Jesu li ove ozbiljne optužbe opravdane, tek će se otkriti, kao i to hoće li redatelj doista uspjeti dobiti ono što je tražio - profit zbog eksploatacije njegova djela koji uključuje postotak od prodaje albuma Lemonade. Kakva god presuda bila, nesumnjivo je kako je broj pregleda filma redatelja Matthewa Fulksa vrtoglavo skočio, što je svakako pozitivna stvar.
 
  
 
Kratki film Palinoia možete pogledati ovdje, a trailer za album Lemonade vas čeka ovdje.
 
M.M.
Foto: YouTube
Objavljeno: 10.06.2016. u 10:48

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p