LIFESTYLE

"Bez naušnica se osjećam gola"

Intervju: Irena Škorić
Hrvatska redateljica Irena Škorić, širu je javnost zaintrigirala svojim filmom "7sex7" za koji je okupila neke od najboljih glumaca mlađe generacije. Film je pokupio nekoliko nagrada na svjetskim festivalima u Houstonu i Veroni, te je uvršten u službeni program eminentnog filmskog festivala u Montrealu. Sve navedeno poslužilo je kao dobar motiv za razgovor s mladom redateljicom.

 

Kako si zadovoljna s prihvaćanjem tvog posljednjeg filma „7sex7"?

Uz nagrade u Veroni i Houstonu, mislim da je trenutno najveći uspjeh filma sudjelovanje u službenom programa Filmskog festivala u Montrealu, koji je A festival. Što se tiče gledatelja, reakcije su onakve kakve bi poželio svaki filmski autor. Ozarenost publike doživljenim filmskim užitkom, razumijevanje, dobronamjernost i naravno, pohvale. Montrealska publika je stvarno posebna, stoje u redu za karte, zaustavljaju vas na cesti, čestitaju, žele razgovarati o filmu i slikati se s redateljima, zanima ih apsolutno sve o vašem filmu. Volim putovati na filmske festivale, jer prekrasno je uživo doživjeti različite reakcije na iste scene u Portugalu, Montrealu, Italiji, Rumunjskoj, Indiji...

Također, film je jedan od najgledanijih ovog mjeseca u MaxTv-ovoj videoteci.

Ako se ne varam, jedna si od rijetkih ženskih redateljica u Hrvatskoj. Je li kod nas redateljski posao još uvijek „muški svijet"?

Žene na natječajima za film prolaze nikad ili jako rijetko, unatoč svim nagradama i radovima. Filmskom industrijom i filmom uopće, uglavnom vladaju muškarci. Ako žena i prođe na natječaju, proći će zato jer se priklonila moćnom produkcijskom klanu, a film će režirati za čistu mizeriju...

Znamo da je recesija pogodila sve sfere društva. Koliko je teško naći financije za snimanje filma?

Nažalost, jako teško. Osim dvije državne donacije, ne postoji apsolutno nikakav sponzor koji bi nešto želio uložiti u film. Trebalo bi malo poraditi na tome, da državne daje veće porezne olakšice takvim donatorima...Vani banke ulažu u filmove, a ovdje nema ničega.

Postoje li neki glumci s naših prostora s kojima još nisi radila a imaš veliku želju?

S naših prostora ne, ali mi je zato želja raditi s Brigitte Bardot, Catherine Deneuve i Jude Lawom.

Imaš li uzore u svom poslu? Tko su oni?

Nemam uzore, jer stvarno volim od svakoga po malo. Mogla bih sad nabrajati na dvije strane koje redatelje volim, ali sve je nekako počelo s neorealizmom Vitorria De Sice i Fellinijem...

Viđali smo te u kreacijama Aleksandre Dojčinović. Pratiš li hrvatsku modnu scenu i imaš li -pored Aleksandre-neke favorite?

Alex ima super haljine za premijere, njezine haljine sam nosila i na Puli i na zagrebačkoj premijeri. Amarie mi je isto jako zanimljiva zbog svevremenskih komada, Boris Pavlin također, a jako mi je fora i mladi Jet Lag. Imamo stvarno hrpu mladih talentiranih dizajnera odjeće, obuće i nakita, samo bi ih trebalo nekako sve okupiti u jednu ulicu ili jedan kvart kako su to napravili u Beogradu, u Choomich Design Districtu, starom šoping centru u srcu grada gdje su butici isključivo mladih BG dizajnera.

 

Što misliš o cijenama hrvatskih dizajnera?

E tu je taj problemčić. Jesu visoke, ali znam da je to prvenstveno uzrokovano s tim da se komadi odjeće rade u samo par primjeraka, mora se platiti najam prostora, režije, krojačica, prodavačica, materijal, i kad se sve to zbroji taj komad nikada ne može biti jeftin jer se mora poplaćati još dosta tih stvari, da se nekako održi glava iznad vode. Dobra stvar je da su domaći dizajneri počeli kužiti da recesija divlja i prilagođavaju se...

Vjeruješ li u onu staru izreku „odijelo ne čini čovjeka"?

Vjerujem  Čine ga stil, šarm, duh i inteligencija.

Gdje najčešće shoppingiraš?

Najviše šopingiram na putovanjima. Zapravo, jako rijetko kupim nešto u Zagrebu.

Pariz definitivno vodi na svim mojim shopping top - listama. Obožavam francuske i španjolske vintage dućane u kojima često pronalazim i kostime za moje filmove. Tu je naravno i moj najdraži grad - San Francisco. Grad s najluđim dućanima i jednim od najljepših tramvaja na svijetu. Puno više od odjeće na putovanjima kupujem suvenire i raznorazne memorabilije, tako da ponosno priznajem da sam ovisnik o suvenirima.

Koliko si spremna izdvojiti za neki komad odjeće ili asesoar koji jako želiš vidjeti u svom ormaru?

Spremnija sam izdvojiti novce za putovanje, fotoaparat ili kameru. Baš sam si nedavno kupila novu Super8 mm kameru, jako se brzo kvare zbog starosti, tako da sam u par godina već promijenila 4- 5 komada.

          

Što je za tebe dobro odjevena žena?

Dobro odjevena žena je ona koja sa stilom nosi pa makar i vreću za krumpir, a pritom se u tome osjeća lijepom i seksi , što okolina i primjećuje.

Koliko ti vremena treba da se spremiš za neki večernji izlazak i što obično biraš za takve prigode?

Nisam od onih ljudi koji noć prije pripremaju odjevnu kombinaciju i zatim je poslože na stolac. Kombinaciju odabirem prema obvezama i raspoloženju tog dana, a složim je u glavi dok čekam da voda zakuha za čaj. Šminka + odijevanje jednako 30 minuta. Ako je premijera ili neka službena prigoda, onda je to uvijek večernja haljina, najčešće na jedno rame, i cipele na visoku petu, najčešće u nude boji. Za opušteniji večernji izlazak u grad ili kino biram uske traperice, čizme, Starke, majicu s veselim natpisom i kožnjak. Najviše brinem koje ću naušnice staviti koji dan, uši su mi probušili već s tri godine, i bez naušnica se osjećam apsolutno gola.

 

 

Objavljeno: 22.10.2012. u 11:22

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p