KULTURA

Biblioteka 180°

Bestseleri koji ruše stereotipe

Naklada Ljevak svojom Bibliotekom 180° bavi se rušenjem stereotipa na zabavan i poučan način. Kupujem se Roba Walkera (150 kn) bavi se načinom na koji je tehnologija stvorila putove oglašavanja bilo gdje, tako ljudi prigrljuju brendove više nego ikada ranije - stvarajući vlastite brendove i sudjelujući u marketinškim kampanjama za svoje omiljene brendove na sasvim novi način. Usmena preporuka je najbolja, a internet i njegovi servisi umrežavaju nas u globalno selo koje niti jedna korporacija ne može kontrolirati lako kao što se na prvi pogled čini.

Rat sperme Robina Bakera (140 kn) bavi se trivijalnim pitanjima najvažnije stvari na svijetu- seksa. Zašto nas, u jednoj savršeno sretnoj i zadovoljavajućoj vezi, ponekad spopadne nevjerojatno snažan poriv za nevjerom? Zašto muškarci pri svakom snošaju izbace dovoljno sjemena da oplode cjelokupno stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država - i to dvaput? Zašto onda polovica tog sjemena iscuri niz ženske noge? Zašto nam je seks toliko često na pameti kada većinu vremena niti ne želimo djecu? Zašto nas, kada najmanje želimo djecu, naša tijela iznevjere i mi ih napravimo?

U susret 2012. (140 kn) uredili su Daniel Pinchbeck i Ken Jordan, a knjiga se bavi mayanskim predviđanjima da nakon 2012. ništa neće biti isto. Priređivači zbirke eseja U susret 2012. ne pretendiraju na to da znaju što će se dogoditi na taj dan. Dijelom se nadaju da se neće dogoditi ništa jer, ako je ta pretpostavka točna, naš bi svijet u neposrednoj budućnosti mogao pretrpjeti neizmjerna stradanja. Današnja učestalost suša, poplava, šumskih požara, nereda zbog gladi, otplata dugova samo su blagi pokazatelji onoga što nas čeka.

 

B.K.

Objavljeno: 14.10.2009. u 19:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p