DOGAĐANJA

Ova predstava dokazuje da ljudski život nikada nije samo jedan žanr!

Blic intervju s Juditom Franković ususret premijeri predstave koja govori o svima nama
Iako je uvriježeno svjetovno mišljenje kako smo mala zemlja koja vrlo teško konkurira nekim svjetskim silama, svima je jasno kako imamo nekoliko aseva u rukavu. Ne ciljam na zavidne ljepote krajolika i visokopozicioniranom mjestu što se tiče turizma i slično, nego na potpuno drugu stranu. Naime, hrvatska kreativna scena, u ovom slučaju ona kazališna, itekako je impresivna i postoji pregršt projekata, pojedinaca i djela kojima se posebno ponosimo. Stoga nas je vijest kako uskoro možemo iščekivati premijeru nove predstave jedne od omiljenih glumica, Judite Franković, izrazito razveselila i nije preostajalo ništa drugo nego sjesti i porazgovarati o onome što nas očekuje.

Mjesecima u nastajanju, kazališna predstava „Titon“ doživjet će svoju premijeru ove nedjelje 16. prosinca u Centru za kulturu Trešnjevka, a dan kasnije, svečana premijera održat će se u kazalištu Vidra. U glavnim ulogama igraju Judita Franković, Željko Potočnjak, Vladimir Posavec-Tušek i Marko Braić, pod redateljskom palicom Vlatke Vorkapić no Titon je u cijelosti zajednički autorski projekt. Inspirirana grčkom mitologijom, Titon je predstava o ljubavi, boli, narcisoidnosti i odricanju. Bez previše otkrivanja, očekuje nas odličan prikaz današnjeg svijeta koji svoje temelje drži stoljećima unatrag. Zanimljiva predstava bez žanra zapravo je kolektiv onog najboljeg s kazališnih dasaka pa tako možete očekivati sve od antičke drame do teatra apsurda. Originalni koncept u rukama ovih talentiranih pojedinaca poprimio sasvim jedinstveni prikaz, a jasno je kako će se itekako svidjeti današnjoj publici. Iako je isprva neobično priču iz grčke mitologije usporediti i s njom izraditi jednu suvremenu, baš ovakvu, uvjerili smo se kako je upravo to moguće. Kazališna ekipa poigrala se s pojmovima ljepote, vječnosti i besmrtnosti i uspješno prikazala kako, iako naizgled miljama daleko, nismo toliko zastranili od nekih drevnih vremena. Da su ljubav i ljepota oduvijek bile u simbiozi dokaz je priča o Titonu, smrtniku u kojeg se zaljubila božica Eoja  te radi kojeg je molila Zeusa da njenom ljubavniku poda besmrtnost, što je i dobio. Ipak, iako je zavrijedio vječni život, njegovo lice i tijelo starilo je i u njihovom odnosu uzrokovalo beskrajan niz problema. Danas, tisućama stoljeća kasnije, Titon i Eoja ponovno su zaživjeli na kazališnim daskama, a njihovi problemi vrlo lako uklopili su se u naše društvo. Između probi i iza scene uhvatili smo Juditu i upitali ju nekoliko blic pitanja, a ono što možemo zaključiti jest kako je Titon predstava koju ne želimo propustiti.

Predstava „Titon“ inspirirana je grčkom mitologijom. Možeš li nam reći malo više samoj predstavi, priči koju pričate?

Kako u najavi stoji ovo je kazališni projekt za jednu ženu, tri muškaraca i jednog cvrčka zasniva se na mitu o Eoji, ružoprstoj božici zore, koja se jako zaljubila u smrtnika Titona te za njega kod Zeusa izmolila besmrtnost, ali je zaboravila tražiti i vječnu mladost. Kakvu želju je poželjela – takvu joj je Zeus i ispunio. Titon je dobio vječni život, ali ne i vječnu mladost stoga Titon stari jer je Eoja napravila kobnu grešku – nije zamolila za njegovu vječnu mladost. Ljubavna priča Eoje i Titona, sudbinski određena Eojinom pogreškom, otvara niz mogućnosti za dramaturšku i glumačku igru s različitim žanrovima. Poigravajući se s obrascima različitih žanrova - od romantične komedije do tragikomedije, od burleske do groteske, od koreodrame do melodrame, od antičke drame do teatra apsurda, ova predstava nastala kroz igru glumačkog ansambla tijekom perioda dramaturškog istraživanja pokazuje da ljudski život nikad nije samo jedan žanr.


2. Iako se radi o predstavi koja priču vuče iz grčke mitologije, tematika je vrlo srodna društvu danas, ne bi li se složila? 

Apsolutno, mitom smo se poslužili zapravo kao inspiracijom, uzeli motiv Eoje, božice zore i njenog ljubavnika Titona, ali smo ih postavili u potpuno suvremeni kontekst. Eoja jest božica, a biti besmrtan zvuči romantično i idealno, ali iz njene pozicije vidimo da i u božanskom poretku postoji hijerarhija, njen posao je donositi zoru, svako jutro rano ustaje i nitko previše ne cijeni . Ta božanska hijerarhija zapravo je ogledalo ljudskoga društva. Ovi pri vrhu piramide rijetko posvećuju previše pažnje ovima na dnu. S druge strane naš mladi Titon je, kako sam sebe naziva, insta-boy. Dakle svi vi koje je uplašila činjenica da pričamo neku mitsku priču , nema bojazni, sve ćete razumjeti, puno toga prepoznati i dobro se nasmijati.

3. Pročitala sam kako si ovu predstavu dugo planirala s redateljicom Vlatkom Vorkapić. Što vas je osvojilo da je izbor pao baš na ovu.


Da budem potpuno iskrena,već smo počele raditi na jednom drugom projektu za kojega smo procijenile da je izvediv i bez neke početne love, pa je u međuvremenu došla informacija da smo za Titona dobili neka sredstva (smijeh). Nas dvije imamo na lageru previše ideja, a premalo neke prave podrške, ali to je već malo širi problem i ima veze sa stanjem nezavisne scene kod nas.

3. „Titon“ je svojevrsni miks gotovo svih žanrova. Kao glumici, predstavlja li to teret ili pak veću slobodu na sceni, u interpretaciji uloge?

Apsolutno uživam u tome i mislim da će vam svaki glumac slično odgovoriti. Svi mi volimo izazove, volimo zagristi u nešto sočno, a ovaj projekt je baš to.


4. Osim na kazališnim daskama, domaća publika obožava te gledati i na filmskom platnu. Spremaš li kakve skorašnje filmske projekte?

Za sada ništa novo, ali sigurna sam da će već nešto doći!

5. Na Sarajevo Film Festivalu postala si članica žirija. Kako vidiš svoju karijeru, imaš li želju sjesti u redateljsku stolicu ili možda napisati vlastiti scenarij?

Nemam redateljskih ambicija, ali svakako smatram da smo glumci autori i želim se kretati u takvim okruženjima, u ugovorima o autorskim djelu stoji na primjer tvoje ime pa onda u nastavku Izvođač, kao da smo izvođači radova. Nikada nisam na taj način gledala glumački posao. Uvijek stvaraš i to je ono sto me zanima.

6. Postoji li projekt ili uloga koju još uvijek nisi imala prilike isprobati, a žarko bi voljela?

Postoje neki tekstovi kojima bih se bavila, volim pratiti Što se trenutno piše. Volim neke moderne klasike, Tennessija Williamsa, ili pak Sama Sheparda, Davida Memeta. Neke stvari ću sigurno uspjeti realizirati, a neke jednostavno preskočiš , prođe tvoje vrijeme za neke uloge, ali dođe za neke nove.

Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 15.12.2018. u 17:39

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p