LIFESTYLE

Brojni poznati posjetili izložbu Zvonimira Goloba

Večer fotografije i poezije

Narednih 10 dana svi slučajni i namjerni prolaznici Dežmanove ulice u Zagrebu, moći će uživati u  pjesmama i fotografijama Zvonimira Goloba.

Put kojim su fotografije i pjesme došle u galeriju Velvet je slučajan, običan i neobičan i gotovo sudbinski. Akademskog slikara i scenografa Sašu Šekoranju obična šetnja sajmom antikviteta na zagrebačkom Britanskom trgu odvela je u svijet pjesnika Zvonimira Goluba i u njemu probudila želju da postane njegov univerzalni dio.

Slučajnim pronalaskom starih fotografija Zvonimira Goloba, u Šekoranji je pobudila ideju da u svom fahu oda hommage ovom preminulom pjesniku i fotografu.

Na sebi svojstven način, Šekoranja je autorskim rukopisom ispisao poleđinu izloženih fotografija odabranim pjesmama i na taj način omiljenom pjesniku odao počast. „Poezija se ne mora čitati na glas, poezija se može uživati u intimi i vlastitom doživljaju, na vlastiti način...", kaže Šekoranja. Simbiozom poezije i fotografije stvara se jedinstveni i neponovljiv umjetnički doživljaj, a Šekoranja pritom umjetničku fotografiju izjednačava sa likovnim stvaralaštvom stavljajući joj vlastiti pečat - svoj rukopis.

Posebno za ovu prigodu Šekoranja će predstaviti seriju od izabranih 30 fotografija Zvonimira Goloba čija se tematika bavi licem žene u različitim životnim dobima, raspoloženjima, pozama i facijalnim ekspresijama. Crno bijela tehnika, estetski dojam, potpuna prepuštenost inspiraciji i trenutačnom osjećaju daju naslutiti vremensku dimenziju nastanka fotografija.

Da stvar sudbine nije stvar slučajnosti pokazuje i susret ova dva umjetnika - Šekoranje i Goloba. Iako je njihov umjetnički put različit i vremenom i umjetničkim izričajem ipak ih je umjetnost kao takva spojila. Možda je i sam Golob razlog zašto Šekoranja voli umjetničku fotografiju koju u zadnje vrijeme i sam otkriva i igra se. Jedinstvena Šekoranjina vizija kroz opus umjetnika Zvonimira Goloba stvorila je neprocjenjivu umjetničku vrijednost i dostojan hommage.

Treba li uopće isticati vrijednost glazbe i stihova Arsena Dedića i Gabi Novak koji će večeras odzvanjati prostorom Galerije Velvet s gramofonske ploče. Ploče koja će kao i sjećanje na Goloba trajati vječno.

Izložbu Zvonimir Golob jučer su u zagrebačkoj galeriji Velvet posjetili su Leona Paraminski, Nataša Dangubić, Lana Klingor, Mara Bratoš, Tihana Harapin Zalepugin, Loredana Bahorić, Đurđa Tedeschi, Edvin Liverić, Livio Badurina, Nenad Korkut i brojni drugi.

 

 

KADA:

30. lipnja do 11. srpnja 2010.

Ponedjeljak - petak 9:00 - 21:00h / subota 09:00 - 15:00h

Ulaz slobodan!

 

  

 

Objavljeno: 01.07.2010. u 16:28

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p