KULTURA

Četvrtak na Zagreb Film Festivalu

Novi film Xaviera Dolana

Nakon repriznih prikazivanja Lore u 15 sati i Klipa u u 17 sati u kinu Europa, festivalski četvrtak obilježit će film Vadžda Haifaae al Mansur, prve ženske redateljice u Saudijskoj Arabiji. Uspjeh njezina tri kratka filma, kao i međunarodna priznanja za nagrađivani dokumentarac Žene bez sjene (2005.) utjecao je na čitav novi val saudijskih filmskih autora, a temi otvaranja kino-dvorana u zemlji, priskrbio naslovne stranice. Vadžda je njezin prvi dugometražni igrani film, a govori o desetogodišnjoj djevojčici iz predgrađu Rijada koja se odupire nametnutim obrascima ponašanja. Odmah nakon Vadžde na programu u 22 sata u kinu Europa igra Svi u našoj obitelji rumunjskog redatelja Radua Judea kojeg publika ZFF-a pamti po sjajnom kratkometražnom filmu Katodna cijev, ali i dugometražnom prvijencu Najsretnija djevojka na svijetu. Njegov drugi dugometražni film teška je drama s elementima anarhičnog humora koja govori o ljudskim karakterima i zloći uslijed raspada jedne obitelji.

         

U sklopu dokumentarnog natjecateljskog programa koji se odvija u kinu Grič, danas u 10 sati te ponovo u 20 sati može se pogledati film domaćeg autora Nikole Strašeka Čedo o čovjeku s margine čiji je život, osim problema s alkoholom i drogom, obilježila i činjenica da je dijete iz miješanog braka. Svjetska premijera filma Moje ime je Janez Janša konceptualnog umjetnika Janeza Janše na rasporedu je u 18 sati. Film nas upoznaje sa slučajem promjene imena koji je izazvao komešanje u Sloveniji i izvan nje. Godine 2007. tri su umjetnika pristupila konzervativnoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) i službeno promijenila svoja imena u Janez Janša - ime vođe stranke i slovenskog premijera. Iako su ime promijenili iz osobnih razloga, granice između njihovog života i umjetnosti počele su nestajati, što se manifestiralo na brojne i neočekivane načine. Shvaćena kao umjetnički čin, ta promjena imena potaknula je brojna tumačenja u umjetničkim krugovima Slovenije i u inozemstvu, kao i među novinarima i u široj javnosti.

Nakon repriza filmova iz glavnog programa u kinu Tuškanac u 19 sati na rasporedu je jedan od omiljenih programa ZFF-ove publike - Velikih 5, koji nam danas donosi komediju Radijske zvijezde. Film je nastao je na temelju stvarnog iskustva francuskog novinara, scenarista i redatelja Romaina Levyja, a u središtu priče je stand-up komičar koji se nakon neuspjeha u New Yorku vraća u Pariz i zapošljava kao pisac skečeva za talk-show na radiju Blast.fm. Odmah u 21 sat na programu je novi film Xaviera Dolana, miljenika ZFF-ove publike. Sva tri Dolanova dugometražna igrana filma koja je snimio između devetnaeste i dvadesettreće godine prikazana su na festivalu u Cannesu. Za svoj debitantski Ubio sam majku dobio je brojne nagrade, ali i ZFF-ova Zlatna kolica. U svakom slučaju, Laurence epska je priča o neodrživoj ljubavnoj vezi kada se jedan od partnera odluči na promjenu spola. Ovaj put film Xaviera Dolana gledamo izvan konkurencije, ali u sklopu programa Moj 3. film.

     

Program ZFF-a u MSU-u u 19 sati donosi reprizu Petog godišnjeg doba, nezaboravnu priču o troje djece koja se bore za smisao dok se svijet oko njih urušava. Odmah potom u 21 sat na rasporedu je film Reality proslavljenog talijanskog autora Mattea Garronea, priča o napuljskom prodavaču ribe koji želi osigurati ulazak u talijansku verziju Velikog brata. Reality je ovogodišnjem festivalu u Cannesu nagrađena Grand Prixem.

Optužbe da Zapad planira invaziju na Istočnu Njemačku bile su jedna od izlika za gradnju Berlinskog zida.  Film  Kopiranje zabranjeno stigao je u istočnonjemačka kina u srpnju 1963. Postigao je velik uspjeh kod publike i poslužio je kao ideologizirana, ali ipak uzbudljivo snimljena ilustracija tih optužbi (koje, međutim, nikad nisu dokazane). Zaplet i Hansenov lik "uhode mira" (kako su u istočnonjemačkoj terminologiji nazivali Stasijeve špijune) očito su temeljeni na zapadnjačkom žanru, naročito kada je riječ o stilu, tonu i tempu filma. Ovu hladnoratovsku špijunsku priču gledamo u Plesnom centu u 18 sati. U 20.30 sati stiže nam prvi film austrijskog filmaša Götza Spielmanna Erwin i Julia, njegova potraga za drugačijim životom, vlastitim životom, stvarnim životom... A možda je to ipak film o gradu Beču.

Još jedan festivalski dan završava tulumima za koji će se u kinu Europa pobrinuti DJ Itch, a u kinu Grič zagrebački audio-vizualni kolektiv Trip To Zion.

Dijelimo 2x2 ulaznice za sutrašnju projekciju filma "Radijske Zvijezde" koja će se održati u 19h u MSU.

Na mail redakcija@fashion.hr pošaljite mail s naznakom "Zagreb Film Festival". Najbrži osvajaju ulaznice.

 

 

Objavljeno: 18.10.2012. u 08:20

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p