KULTURA

ČETVRTAK NA ZFF-u

Dokumentarci o danskom skvotu i bandama u Salvadoru, te hvaljeni prvijenac dvadesetogodišnjeg Xaviera Dolana!

Danas od 17 sati u kinu SC na programu je novi set dokumentaraca: danski film '69' mladog redatelja Nikolaja Viborga donosi priču iz 1982. kada je skupina aktivista koji nisu osjećali političku i kulturnu pripadnost danskom društvu skvotirala Kuću Mladih u -širem središtu Kopenhagena. 25 godina kasnije, 2007., vlasti su odlučili raščistiti kuću, a skvoteri se suprotstaviti. Redatelj Viborg dokumentirao je događaje iz središta sukoba. '69' (broj koji označava kućni broj skvotirane kuće) redateljev je debitantski uradak, a na Festivalu dokumentarnog filma u Kopenhagenu osvojio je nagradu publike. Tijekom godinu dana, priznati snimatelj i dokumentarist Christian Poveda okrenuo je kameru prema jednoj kvartovskoj 'Clici' 18, jednoj od najvećih i najpoznatijih bandi u Salvadoru. Film prati svakodnevicu nekolicine članova bande: kriminalne pothvate, ubojstva, sprovode, zatvorske kazne, pokušaje rehabilitacije. 'Ludi život' dijelom je dokumentarac, dijelom izvještaj ratnog izvjestitelja, a dijelom društveni komentar, pogled na svijet kroz stisnute pesnice koji se rijetko viđa izvan ovog kruga. Snimanje filma bilo je pogubno za autora Povedu, koji je početkom rujna ove godine ustrijeljen u Salvadoru, od strane ozloglašene bande o kojoj je snimio film.

Prvijenac Xaviera Dolan-Tardosa, film 'Ubio sam majku', za koji je autor napisao scenarij, režirao, producirao te odigrao i glavnu ulogu, možete pogledati u 20:00 sati u kinu SC. Ova poluautobiografska priča o mladom homoseksualcu i njegovu odnosu s majkom na ovogodišnjem je Cannesu izazvao pravu senzaciju osvojivši tri nagrade: Xavier Dolan scenarij je napisao sa sedamnaest, a film dovršio sa - nepunih dvadeset godina! Intervju s mladim glumcem Francoisem Arnaudom koji glumi Xavierova partnera uskoro pročitajte na našim stranicama. U kinu Tuškanac nastavljamo s Odvažnim producentima: prije projekcije filma, u 18 sati održat će se Interaktivni razgovor s Mikeom Downeyem i Sam Taylor, domaćinima spomenutog programa. Taylor i Downey svim zainteresiranima objasniti će proces nastanka filma - od ideje, izbora scenarista i redatelja do financiranja. Publika je slobodna pridružiti se i zajedno s govornicima zaključiti smatra li se posao producenta u ovom dijelu svijeta plemenitim zanimanjem. Od 19 sati na programu je projekcija britanske horor drame 'Deathwatch' Michaela J. Bassetta, čija je radnja smještena na Zapadni front za vrijeme Prvog svjetskog rata, a glavnu ulogu odigrao je Jamie Bell (Billy Elliot).

 

Od popratnih sadržaja u 16 sati u Press centru (Galerija SC) izdvajamo predavanje o filmskim festivalima, u sklopu kojeg će stručnjakinja za filmske festivale Marijke de Valck analizirati podrijetlo, razvojnu dinamiku i razloge uspješnosti filmskih festivala. Predavanje u suradnji sa Zagreb Film Festivalom organizira MEDIA desk Hrvatske.

B.K.

Objavljeno: 22.10.2009. u 08:50

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p