KULTURA

Čudesan svijet Davida LaChapellea

Fotograf čiji se rad pamti

Rad Davida LaChapellea je nemoguće zaobići u današnjoj pop kulturi. Od fotografije, preko videa, knjiga, pa do dugometražnog filma „Rize", LaChapelle je stvorio prepoznatljiv brand koji jamči: šok, seks, pretjerivanje, eksces i dobru zaradu. Nije slučajnost da najveće svjetske zvijezde pristaju na sve njegove ustupke, te poziraju u često kontroverznim izdanjima i pozama. Čak mu je i najpoznatiji svjetski  ART izdavač, Benedict Taschen pozirao sa svojom suprugom u eksplicitnom sado-mazo izdanju.

Rođen 1968. godine , sa samo 19. godina LaChapelle dolazi u NY gdje upoznaje svog mentora i patronu, Andya Warhola. Warhol ga usmjerava u umjetničkim krugovima, angažira ga kao fotografa za magazin „Interview" i potiče da razvija surealni stil, koji je danas uporabom kompjuterske tehnologije doveden do savršenstva.

Nakon angažmana za „Interview", na red dolaze Rolling Stone, Vogue, GQ, Vanity Fair...

Prvo veliko priznanje mu je uručeno 1995. godine od strane američkog i francuskog Photo magazina kao najboljem mladom fotografu. Godinu poslije, izlazi i prva knjiga „LaChapelle Land".

Kako ne bi stao samo na fotografiji, LaChapelle se prihvaća i redateljskog posla te iz njegove radionice izlaze nagrađivani spotovi za Moby-a, No Doubt, Jennifer Lopez, Christinu Aguileru i mnoge druge.

Na Sundance Film Festivalu 2005. godine, premijerno prikazuje prvi dugometražni dokumentarni film „Rize" koji govori o plesačima iz siromašnog dijela Los Angelesa, South Centrala.

Velika čast mu je ukazana u Milanskom Palazzu Reale, gdje je 2007.godine postavljena retrospektivna izložba njegovih fotografija.

Do današnjeg dana, David Lachapelle je ovjenčan sa bezbroj nagrada kako za fotografiju tako i za video uratke.

U našoj galeriji, možete pogledati samo neke od njegovih najboljih fotografskih radova.   

Ana Pavić 

Objavljeno: 15.05.2009. u 19:53

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p