MAGDA SMOJVER

Device_art festival jučer je i službeno otvoren

Fantastična sinergija umjetnosti i tehnologije

Jučer je otvoren 15. Device_art festival i apsolutno oduševio s izrazito zanimljivom izložbom koja je malo koga ostavila ravnodušnom. Imaju li roboti emocije i mogu li reagirati na ljude, koliko je tehnologija ukorijenjena u umjetnost i postoji li mogućnost da umjetna inteligencija vrlo brzo preuzme sve životne aspekte, samo su neka od pitanja koja se nameću nakon razgledavanja izložbe.

Izložbu 'Strojevi nisu ljudi' postavio je kustos Zhang Ga u organizaciji zagrebačke udruge Kontejner, koja je na programu MSU-a sve do 3.veljače. Radi se o izložbi koja prikazuje povezanost umjetnosti i strojeva, pa tako imate mogućnost vidjeti robote koje reagiraju na ljudske emocije, selektiraju kome će prići, a kome ne, ponašaju se, odnosno iskazuju određeno raspoloženje. Također, jedan od radova prikazuje linije koje se njišu onako kako se mi ponašamo tj. preslikavaju vibru koju im odašiljemo, a jedno djelo prikazuje zlato koje je izvučeno iz kompjuterskih dijelova; sve to su samo neki od radova koje možete vidjeti i zapitati se od čega se doista sastoji svijet oko nas. Mi smo porazgovarali s dva renomirana umjetnika, Ralfom Beckerom i Navidom Navibom, koji su nam dali svoje viđenje umjetnosti i tehnologije. 

Ralf Becker je umjetnik koji ima iskustva u računarstvu, a kasnije je upisao i studij umjetnosti. Upravo tada počinje se interesirati i baviti spajanjem dva naoko nespojiva svijeta. U svome radu gradi mašine za koje govori kako imaju određenu poetičku i filozofsku kvalitetu koja kasnije može utjecati na naš život. Nadalje, komad koji predstavlja na ovogodišnjem festivalu složen je kinetički sistem te je konstanta vrlo jednostavnih elemenata koji se nasumično aktiviraju, sasvim slučajno, ali su ipak na neki način povezani. Svi pokreti koje vidimo na instalaciji rezultat su interakcije elemenata. Ralf objašnjava kako je to ponašanje slično onome ponašanju ptica ili riba; sve su individue, ali opet povezane. Ralf smatra kako nove tehnološke metode i digitalna umjetnost nisu tu da zamijene onu standardnu, već su jedan posve novi način izražavanja, a pogledamo li u 60te, vidimo kako su ljudi već onda započeli s ovom vrstom instalacija. Na pitanje o 'umjetnoj' umjetnosti odgovara kako je logičan slijed bio da će se umjetnici interesirati za sintetički način izražavanja, a pitanje mogu li mašine i strojevi donositi osobne odluke i biti autonomni, mogu li se ponašati prirodno poput biljaka ili životinja kompleksna je polemika. Ralf se kao umjetnik s jedne strane želi poigravati s određenim elementima, ali i prenijeti tehničko znanje u ono umjetničko.

Navid Navib sebe opisuje kao medijskog alkemičara, a govori kako pogledamo li u povijest pronalazimo činjenicu da su astrologija, matematika, filozofija, glazba nekada bile gledane kao jedno i posao alkemičara je bio da sagleda sve te procese koji se događaju te ih postavi na viši nivo. Upravo zato sebe naziva alkemičarom jer se bavi svim tim aspektima kroz procese svog rada. Navid nam je objasnio kako su svi njegovi radovi sačinjeni od neurednih materijala i procesa koji se događaju u svijetu. S najnovijim projektom, koji se nalazi u izložbi, stvara vrlo nestabilna i intenzivna magnetska polja na koja stavlja malene magnetske elemente koji prikazuju kaotično ponašanje koje je zatim sonificirano u poetičku sinkroniju pritom zbunjujući osjetila. Sve to prikazuje što se dogodi napravimo li određenu dozu nestabilnosti i ovaj rad govori o kaosu i redu. Sav Navidov rad najjednostavnije rečeno objedinjuje rad s magnetskim poljima, 3D printanje, korištenje pleksiglasa, drva, ručnog rada i glazbe koju ovaj umjetnik sam stvara i producira. O tome hoće li tehnologija jednom sve preuzeti, Navid govori kako je ključ odgovora na ovo pitanje u samom pitanju života. Njegov rad istražuje upravo život te svaki put kada se nađe u prirodi i dotakne nešto, upita se ubija li život u tome ili ga obogaćuje. Smatra kako tehnologija i priroda i kultura nisu odvojeni pojmovi te pripadaju zajedno. Ako na sve to gledamo s aspekta da je tehnologija proces koji je sam po sebi pun života, onda je zanimljivo i poželjno ne zamijeniti načine života s onim ljudskim viđenjem života.

Foto: Device_art festival/Sanjin Kastelan
Objavljeno: 19.12.2018. u 17:12
Tagovi: izložba, msu

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p