KULTURA

Dodijeljene su Nagrade hrvatskog glumišta

Najbolja umjetnička ostvarenja u 2016. i nagrade za životno djelo
hinkemann
Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu jučer su, 24. studenog, 24. put dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta za najbolja umjetnička ostvarenja u 2016. i nagrade za životno djelo kazališnim umjetnicama Ingi Appelt i Veroniki Durbešić.


Ove je godine svečanost tematski bila posvećena 400. obljetnici smrti najvećeg svjetskog dramatičara Williama Shakespearea, pa su dodjelu popratili kratki nastupi i skečevi, a valja podsjetiti i na to da je dodjela nagrada vezana za dan kada se 24. studenoga 1860. po prvi puta s pozornice čuo hrvatski jezik, što je označilo povijesni trenutak hrvatskoga glumišta.

Dodijeljena je posebna Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, koja je ove godine pripala scenografu Miljenku Sekuliću-Sarmi, dok je najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašena je predstava Hinkemann, prema drami Njemački Hinkemann Ernsta Tollera u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), dok je za ulogu Eugenea Hinkemanna u toj predstavi Rakan Rushaidat dobio nagradu za glavnu mušku dramsku ulogu.

hinkemann
Za glavnu žensku dramsku ulogu nagrađena ie Nela Kocis za ulogu Laure Lenbachove u predstavi U agoniji (PUK – Putujuće kazalište i Scena Ribnjak Centra mladih Ribnja, Zagreb), a nagrade za najbolje sporedne uloge u drami osvojili su Radoslava Mrkšić (Tri sestre, HNK Osijek) i Mladen Vasary (Malo morgen, Kazalište KNAP, Zagreb).

Nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje u 2016. žiri za dramu dodijelio je Ivici Boban za režiju predstave Othello Williama Shakespearea u izvedbi dramskog ansambla 67. Dubrovačkih ljetnih igara.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u području drame nagrađeni su Luca Anić (Tri zime, HNK Zagreb), te Romano Nikolić (Duša od krumpira, Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika).

hinkemann
Tena Štivičić dobila je nagradu za najbolji praizvedeni suvremeni dramski tekst za Tri zime u izvedbi HNK-a Zagreb. Za najbolju kazališnu scenografiju nagrađen je Damir Zlatar Frey, za predstavu Vampirska kronika Jure Grando (Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula), a za kostimografiju Mirjana Zagorec za mjuzikl Mamma Mia (Gradsko kazalište Komedija, Zagreb).

Ocjenjujući lutkarske predstave i predstave za djecu i mladež, žiri je najboljom proglasio predstavu Bajka o Žar ptici prema ruskoj narodnoj bajci u režiji Ivice Boban i izvedbi zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptice. Za ulogu Žar ptice u toj predstavi Ivana Boban dobila je nagradu za najbolje žensko glumačko ostvarenje u kategoriji lutkarskih i predstava za djecu i mlade, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen Bojan Brajčić za ulogu u predstavi Dica (Gradsko kazalište mladih Split).
Franjo Dijak dobitnik je nagrade za najbolje glumačko ostvarenje u TV drami, za ulogu u televizijskom filmu Trebalo bi prošetati psa, dok je nagrada za najbolje redateljsko ostvarenje u radio drami dodijeljena Mladenu Rutiću, za radio dramu Živio Harms! – Čuda postoje!.

hinkemann
Najboljom predstavom u cjelini u području plesne umjetnosti proglašena je Ms Fox invited Ms Cat for tea and chit-chat one late late afternoon last summer autora i izvođača Silvie Marchig, Ive Nerine Sibile i Josipa Maršića u koprodukciji Kik Melone iz Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu - Studentskog centra - Kulture promjene - Teatar ITD.

Bruno Isaković proglašen je najboljim plesnim koreografom za koreografiju plesne predstave Nečastive Studija za suvremeni ples iz Zagreba, Festivala Perforacije i ZKM-a. Najbolju žensku plesnu ulogu ostvarila je Petra Chelfi u predstavi Spone (Zagrebački plesni ansambl i ZKM), dok je za najbolje muško umjetničko ostvarenje u području plesa nagrađen Slađan Livnjak za uloge u dvjema predstavama u produkciji Impulzivnog kolektiva za istraživanje pokreta i Hrvatskog instituta za pokret i ples iz Zagreba.

U području operete i mjuzikla najboljom predstavom u cjelini proglašena je predstava Moje pjesme, moji snovi u režiji Nine Kleflin i izvedbi HNK-a Osijek, koja je odnijela i nagradu za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina, a dobila ju je skupina glumaca koji igraju Djecu. U istoj kategoriji, Igor Barberić nagrađen je za režiju i koreografiju mjuzikla Mamma Mia (Gradsko kazalište Komedija, Zagreb), a Danijela Pintarić (GK Komedija, Zagreb) i Jakov Bilić (HNK Šibenik) su dobili nagrade za najbolja glumačka ostvarenja u opereti/mjuziklu.

hinkemann
Izvor: Jutarnji list
Foto: PR
Objavljeno: 25.11.2016. u 09:27

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p