KULTURA

Dodjela Oscara prošla bez iznenađenja: 'Sve u isto vrijeme' trijumfirao u 7 kategorija!

Jesu li vas iznenadile ovogodišnje dodjele?

Najiščekivanija filmska dodjela nagrada održala se sinoć u Dolby Theatru u Los Angelesu. Na 95. dodjeli Oscara najviše nagrada očekivano je osvojio film „Sve u isto vrijeme“, koji je pomeo konkurenciju u čak sedam kategorija. Neki dobitnici su se upisali u povijest ovogodišnjim nagradama, a tko je sve kući ponio laskavi kipić i u kojoj kategoriji saznajte u nastavku!

Možemo reći da ovogodišnja dodjela Oscara nije iznenadila pobjednicima jedino bojom crvenog tepiha koji je bio boje šampanjca. Filmski spektakl „Sve u isto vrijeme“ odnio je nagradu u 7 kategorija od 11 za koje je bio nominiran. Pripale su mu nagrade u dvije najprestižnije kategorije za najbolji film i najbolju glavnu glumicu, a osim toga osvojio je kipića za najbolju režiju, sporednu mušku i žensku ulogu, originalni scenarij i montažu. Ovogodišnji Oscari posebno su bili značajni za najbolju glumicu Michelle Yeoh koja se upisala u povijest kao prva nagrađena azijska glumica. Jedinim iznenađenjem Oscara možemo nazvati titulu najboljeg glavnog glumca koja je pripala zaboravljenom Brendanu Fraseru za odličnu izvedbu u filmu „Kit“.

Internacionalni film drugi najnagrađeniji

Najnagrađeniji film nakon Sve u isto vrijeme, bio je njemački antiratni film „Na zapadu ništa novo“, koji je osvojio četiri kipića za najbolji međunarodni film, filmsku glazbu, filmsku fotografiju i scenografiju. Ovogodišnji kino hit Avatar osvojio je samo jedan kipić i to očekivano u kategoriji specijalnih efekata. Osim toga, možemo reći da su najveća razočarenja bili filmovi „Tár“, „Duhovi otoka“ i „Elvis“. iako se radi o jako dobrim ovogodišnjim kandidatima koji su bili nominirani u više kategorija, kući su otišli bez ijednog Oscara. Pobjednike i nominirane u svim kategorijama pogledajte ovdje.

Foto: Instagram, YouTube
Objavljeno: 13.03.2023. u 09:59
Tagovi: Oscar

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p