LIFESTYLE

"Dolazimo vrlo brzo i to je obećanje!"

INTERVJU: GLIDE & SWERVE

Još jedno novo i interesantno ime na britanskoj klupskoj sceni svakako je skupina Glide & Swerve. Electro-trip-hop bend osnovao je Ivan Clarke, a pridružile su mu se Aret Kapetanovic, pjevačica nigerijsko-mađarskih korijena te Gordana Jovković, hrvatsko-srpska pijanistica i glazbenica. Glide & Swerve jedan je od bendova koji ća nastupiti na EXIT festivalu, a u planu je kako su sami rekli i nastup u Hrvatskoj. Izuzetno zanimljiv trio odgovorio nam je na hrpu zanimljivih pitanja, vezanih uz njihov sve popularniji bend, ali i neke druge zanimljivosti...

Kako ste se odlučili osnovati bend?

Ivan: Glide & Swerve svoju je premijeru imao 2001. kad sam živio u Hong Kongu. U to vrijeme većina klubova u centru Hong Konga bila je jako mala pa se trebalo putovati van grada u veće i bolje klubove. Dobio sam šansu svirati na otvaranju kluba EDGE, paralelno s time sam organizirao neke velike partije i dovodio DJ-e iz Europe i Amerike. Partiji su odlično prihvaćeni, kao i naša glazba. Za vrijeme priprema oko svog trećeg nastupa shvatio sam da se time želim baviti, uskoro nakon toga vratio sam se u Englesku, osnovao studio i razvio bend!

Kako bi objasnili ljudima koji nisu čuli za vas svoju glazbu?

Ivan: Na partijima uvijek krećem s temom, konkretno na Bring Back Love tema je pronalaženje samog sebe i biranje da želimo živjeti život okruženi ljubavlju. Željeli smo napraviti glazbu koja će staviti osjećaje na površinu kroz lagane bitove i bass. Muziku koju možete slušati za vrijeme večere, u baru ili velikom klubu.

Koji glazbenici su najviše utjecali na vas?

Ivan: Ima ih zbilja mnogo, ali najviše Massive Attack, Morcheeba, Big Calm album mi je i dalje savršen! MOBY, Royksopp i Groove Armada...

Vaš album "Bring Back Love" dobio je odlične recenzije. Jeste li očekivali tako dobre reakcije?

Ivan: Bili smo presretni zbog recenzija i odličnog prihvaćanja benda. Album smo puštali svojim prijateljima i poznanicima i reakcija je uvijek bila dobra, no kad smo vidjeli da nas i glazbeni kritičari hvale bili smo presretni.

Bojite li se ponekad kritike? Kad uneseš sve što imaš u svoj posao, a reakcija nije dobra...

Ivan: Muzika je jako subjektivna stvar, ne može se svima sviđati. Naravno da loše reakcije bole, ali ne zamaramo se time baš previše. U tom slučaju pronađemo one pozitivne i opet smo dobro raspoloženi!

Kakvu glazbu volite slušati u slobodno vrijeme?

Ivan: Nemam baš striktne glazbene smjernice, volim glazbu tako da ponekad slušam klasičnu glazbu, ponekad hip hop... Na mojoj playlisti se nađe i dobar reggae, a imam i jednu prastaru kolekciju koja mi nikad ne dosadi.


Mislite li da će bendovi koji su okarakterizirani kao underground postati mainstream ako njihove stvari završe na ljestvici?

Ivan: Mislim da je danas potrebno više od ljestvice da postaneš ime u glazbenoj industriji. Da postaneš mainstream mora te čuti velik broj ljudi, tvoja glazba mora se puštati na radiju i TV-u. Uspjeh na ljestvici privući će pozornost na tebe, no to nije garancija za uspjeh.

Koliko je teško postići uspjeh u glazbenoj industriji danas?

Ivan: Jako! Danas je puno lakše nego prije par godina doći do odlične tehnike koja stvara glazbu pa paralelno s time možete zaključiti da ima i puno više glazbenika koji čekaju da potpišu za neku glazbenu kuću. Zbilja pomaže ako ste okruženi dobrom ekipom, menadžerima i ljudima koji vjeruju u tvoj uspjeh. Možeš imati najbolji album napravljen ikad, ali ti on bez dobrog tima ništa ne znači.

Nastupit ćete na EXIT festivalu u Srbiji. Možemo li vas očekivati i kod nas?

Ivan: Imamo puno planova za Hrvatsku i to je sve što vam zasad mogu reći. Dolazimo vrlo brzo i to je obećanje!

Osim zanimljivog Ivana, svakako treba spomenuti i prekrasnu Aret koja se može pohvaliti titulom Miss Nigerie, ali i zavidnom karijerom plesačice i modela. Osim ovog, Aret je i diplomirana pravnica.

Kako to da si se odlučila za glazbenu karijeru? Što je sa pravom? Nikad te nije zanimalo?

Aret: Prekretnica se dogodila na zadnjoj godini prava kad sam počela pisati pjesme i odlučila ih sama pjevati iako do tog trenutka nikad nisam pjevala. Imala sam nevjerojatnu sreću jer je moj prvi nastup bio uspješan i bila sam zapažena. Nakon toga diplomirala sam pravo i započela surađivati s glazbenicima te počela pisati pjesme za različite izvođače.

Ti si već bila u Hrvatskoj. Kako to i što misliš o našoj zemlji?

Aret: Udata sam za Hrvata. Svidjelo mi se od prvoga trenutka i taj osjećaj se nije promijenio ni do današnjeg dana. Volim tu vašu životnu strast i ovdje sam stekla divne prijatelje. Voljela bih se preseliti u Hrvatsku ali prvo moram savladati jezik.

A Gordana se osim karijere u glazbenoj industriji može pohvaliti i modelingom. Pojavila se u reklami za Cristalnaya vodku, ali i brojnim drugim reklamama.

Radila si reklamu za Cristalnaya vodku. Kako to? To je tvoje prvo iskustvo s modelingom?

Gordana: Ne, nije prvo. Radila sam i za Pumu, Merrell, Jo Robbins, Wella, ali Cristalnaya Vodka bio mi je najdraži posao vezan uz modeling jer su osim mene kao modela, u reklami koristili i moju glazbu. Imala sam sreće da radim sa dobrom i kreativnom ekipom, i zbilja me veseli konačni rezultat.

Veseliš li se posebno nastupu na EXIT festivalu, s obzirom da se on događa u zemlji u kojoj si rođena?

Totalno je drugačiji osjećaj nastupiti u svojoj zemlji. Puno je emotivnije i zanimljivije. Želiš dokazati sebi i ostalima da radiš pravu stvar i moraš se dokazati. Želiš da je publika ponosna na tebe.

Objavljeno: 27.04.2010. u 10:50
Tagovi: intervju

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p