KULTURA

Domaća modna ilustratorica u čije smo se radove zaljubili

Upoznajte Anu Grgurić

Ana Grgurić ilustracije 
Ispada da je danas teško slijediti svoje snove. Cijeli sistem nas tjera da živimo lifestyle koji je unaprijed kreiran za nas, ako nam on ne odgovara smatraju nas neprilagođenima, roditelji potaknuti time zahtijevaju racionalno donošenje odluka o školovanju i poslu, a svi ostali smatraju kako su dovoljno kompetentni da nam predstavljaju svoje vizije onoga što bi trebali činiti sa svojim životima. S druge strane, konstantno slušamo kako je jedino bitno raditi ono što volimo i kako smo sposobni za sve što zamislimo. Smiješne tegobe milenijske generacije, brzopleto bi zaključili mnogi. No u kaosu svih očekivanja i mogućnosti, hrabar je potez doista zanemariti sve, pročistiti misli od raznoraznih očekivanja i slijediti svoju intuiciju i srce, jer negdje u dubini znamo da nas nikakav drugi put neće učiniti doista sretnima.

Upravo zato nas je osvojila mlada modna ilustratorica Ana Grgurić. Crtanje je oduvijek bila njena opsesija i otkako zna za sebe samostalno je razvija. I dok je Ana crtala i sanjala kako će postati slikarica, stariji su, očekivano, prodikovali kako od toga nema kruha.
 
"Znatiželja nije dala mira, crtala sam skoro svaki dan, a svaki novi crtež bio je izazov. Ideje su bile raznolike - ljudi, stripovi, životinje, priroda… Što iz glave, a što iz okoline. S 12 godina sam počela crtati modne ilustracije. Tada nisam ni znala da se takav crtež klasificira kao modna ilustracija, jednostavno sam voljela crtati lijepo odjevene ljude. Kasnije sam se posvetila crtežima olovkom, ponajviše portretima", ispričala nam je Ana.
ana grgurić ilustracijeSjajne reakcije uslijedile su nakon što je Ana počela i objavljivati svoje ilustracije na društvenim mrežama. Počele su se nizati ozbiljne narudžbe, što se nastavilo do danas. Većinom je riječ o klasičnim portretima olovkom, koji su i dalje najpopularniji, bez obzira na tehnologiju kojom smo okruženi. 

"Nakon gimnazije, pri odabiru fakulteta, uvidjela sam priliku da se približim ostvarenju svoga sna. Na popis sam stavila samo dva fakulteta (Grafika-ALU i Tekstilni i modni dizajn-TTF) te odlučila da ću pauzirati godinu ako ne upadnem. Danas mogu zaključiti kako je upis na TTF bila najbolja stvar koja se mogla dogoditi. Fakultet mi je dodatno pomogao u izgradnji osobnosti i pronalaženju svojih istinskih želja. Motivira me da idem dalje i da ne odustajem. Naravno, tu su i mogućnosti samoga grada Zagreba, u koji sam došla iz Gospića. Redovito mogu posjećivati modne događaje i stvarati iskustva i poznanstva. Iako u početku nisam bila sigurna je li modni dizajn uistinu za mene, kako vrijeme odmiče, sve više osjećam da tu pripadam. Prvenstveno mogu reći da modni dizajn obuhvaća sve stvari koje sam oduvijek voljela raditi. Primjerice, osim crtanja, okušala sam se i u izradi nakita, privjesaka, šivanju igračaka ili odjeće. Početni zahtjevi fakulteta bili su da osmislimo odjeću na zadanu temu. Meni fokus nije mogao ostati isključivo na odjeći, imala sam potrebu detaljno realizirati figuru od glave do pete. I tako sam se s vremenom pronalazila u modnoj ilustraciji. Ljeto nakon 1. godine faksa, pružilo mi je slobodu i priliku da dam mašti na volju, bez nekih ograničenja i zadanih tema. Počela sam crtati zanimljive poze i slavne osobe."
 
ana grgurić ilustracije  ana grgurić ilustracije
 
Anina opsesija ilustracijom i dalje traje. Igranje figurama, pozama, bojama i kombiniranje tehnika je iskreno veseli, a posebno je opčinjena lijepom kosom, zbog čega je svojedobno čak razmišljala o frizerskoj školi, no crtanje je pobijedilo. Osim crtanja, voli i pisanje pa je tako s 14 godina napisala roman triler od stotinjak stranica, a kasnije i nešto kraću knjigu o vlastitom višegodišnjem poremećaju u prehrani.

"Nazvala bih to svojom terapijom, satima sjedim uz omiljenu glazbu i crtam. Bez glazbe ne mogu, to je moja druga opsesija, za razbuđivanje, zapisivanje, crtanje... Za crtanje sam ponekad inspirirana pozom, ponekad odjećom ili neka osoba jednostavno ima neki detalj koji je na mene ostavio jak utisak. Volim urednost, stoga biram tehnike poput olovke, drvene bojice ili flomastera."
 
 
 
ana grgurić    
Razumijete li sada što nas je to toliko osvojilo u slučaje Ane Grgurić? Osim što nas je očarala crtežima, ponosno nam je očitala lekciju iz slijeđenja svojih snova i uopće ne sumnjamo u to kako je uz ovakvu volju i odlučnost čeka sjajna budućnost.
 
Poželite li sami koju lijepu ilustraciju na zidu u svom domu, Anu potražite na službenoj Facebook stranici.
 
ana grgurić ilustracije 
ana grgurić ilustracije   
 
Matea Martek
Foto: Ana Grgurić
Objavljeno: 07.12.2015. u 11:58

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p