KULTURA

Domaći bend koji nas je potpuno osvojio

Drvored - energični orkestar koji garantira obilje pozitivne energije
Drvored 
Možda ste ih sreli ovoga ljeta na Pagu dok su ispijali litre i litre vode snimajući svoj prvi glazbeni spot. Možda ste već zaplesali na nekom od njihovih ultra veselih koncerata ni ne znajući o kome je riječ, a možda ste ih otkrili davno prije nas, no u jedno smo sigurni - energija ovih devet veseljaka nije vas ostavila ravnodušnima.

Drvored je vokalno instrumentalni sastav iz Zagreba koji vješto barata flautom, klarinetom, trombonom, violinom, električnom gitarom, bubnjevima i još mnoštvom instrumenata, a uskoro im izlazi i prvi album Arhelino. Tko sve čini Drvored i zašto smo se zaljubili u radosnu družinu, otkrijte u intervjuu koji vam donosimo u nastavku!

Za početak, želimo znati tko je sve Drvored?

Ima nas devet i to raznolikih! :) Prvo ćemo krenuti sa ženama, naravno. Drvored su Eda Rimanić (flauta, klarinet), Romina Host (violina), Luka Schram (saksofon), Roko Vidaković (trombon), Karlo Pleteš (truba), Miran Bistričić (električna gitara, truba, vocal), Davor Peršić (bas gitara), Frederic Lanz (harmonika, vokal) i Damir Mihaljević (bubnjevi).

Kako ste se i kada svi okupili i krenuli u ovu glazbenu avanturu?

Okupili smo se polovinom 2010. godine, a već u studenom imali prvi koncert :)
 
Drvored
Vaša specijalnost je 'francuska šansona s energijom balkanske nostalgije', odnosno, 'balkankan'. Zvuči jako veselo! Zašto baš ovakav miks melodija?

Jer imamo tu sreću da imamo dva autora - Freda, Francuza na harmonici koji, doduše, harmoniku svira više na ruski način i Mirana koji je romantičar s ciganskom dušom. A mi ostali se pravimo Francuzima i jedemo ćevape s lukom :) Balkankan je složenica koja se sama od sebe nametnula... Treba naglasiti da je ipak većina pjesama na hrvatskom jeziku... Jednu od njih je napisao i Fred koji stvarno odlično priča hrvatski... Za jednog Francuza :)

'Zanzibar' je vaš prvi singl, a u rujnu izlazi i prvi album. Možete li nam otkriti što možemo očekivati i tko će obožavati album?

Pri odabiru prvog singla, gledali smo da je u ljetnom điru jer smo znali da ćemo spot snimati na moru, no ta pjesma nije stilski predstavnik albuma Arhelino. Album je prožet poletnim ritmovima, no ima i laganih ljubavnih pjesama, a ima i složenijih neparno ritmičnih pjesama. Album će sigurno zavoljeti svi koji traže odmak od uobičajenih aranžerskih postignuća domaće glazbe, a sigurno će se dopasti i nekolicini frankofonih Hrvata i rezidentnih Francuza. :)

Spot za pjesmu 'Zanzibar' ste snimali na Pagu i čini se da je tu bilo svega. Kako je bilo na snimanju?

O tome bi se dao snimiti dokumentarac jer smo izabrali valjda najtopliji dan u godini i snimali od same zore pa do sumraka na paškim goletima. Pritom smo ispili 70-ak litara vode i potrošili nekoliko bočica kreme za sunčanje... Ali sve je dobro kad se dobro svrši pa smo tako na kraju dana po završetku snimanja svi kolektivno skočili u more koje je sapralo sav umor sa nas. More rikupera!
 
Drvored 
Priča se da ste već dosta nastupali po raznim festivalima i koncertima u regiji. Kako je izgledao prvi nastup benda ikada? Kako onaj kojeg bi najradije zaboravili (ako takav postoji)? Slobodno podijelite neke anegdote...

Nastupali smo pred raznolikom publikom, od dječje, preko obiteljske do gerijatrijske i svi su protancali nakon prvih 15-ak minuta svirke... Svirali smo ispred Hladnog Piva na UFO festivalu u Osijeku i publika nas je jedva dočekala jer su znali da je nakon nas headliner. :) Svirali smo pet puta u Big Yellow House hostelu i klubu u Novalji, gdje je super kombinacija strane i domaće publike... Zadnji put, a to je bilo nakon objavljivanja spota, ljudi s Paga su pjevali Zanzibar na sav glas jer su valjda bili ponosni što smo to kod njih snimali. Svirali smo par puta u jednom od legendarnih hrvatskih klubova A3 u Kninu u kojem Jug (tako se zove vlasnik) već godinama uspješno održava urbanu scenu živom... Tamo je uvijek jako topla atmosfera. Sad u rujnu vjenča se jedan par koji se zaljubio na našem koncertu u Samoboru prije četiri godine i tada već jedan drugom povjerili da bi htjeli da im Drvored svira na svadbi. I eto nas četiri godine nakon upravo na njihovoj svadbi...

Kako ste proveli ljeto? Je li bilo radno ili opuštajuće i što nam sve spremate u novoj sezoni, osim albuma?

Ljeto smo nakon snimanja spota proveli opušteno s nekoliko odličnih svirki, dovršavali smo detalje oko albuma koji doživljava svoju promociju 7. listopada u Tvornici gdje očekujemo gomilu publike. Album će se od 15. rujna moći skinuti na našem Bandcampu i ovim putem pozivamo sve da to učine i uživaju u našoj glazbi doma, u autu, na poslu, a ako baš žele tiskano izdanje moći će ga kupiti na promociji po promotivnim cijenama. U narednom periodu radit ćemo dalje na pjesmama za drugi album, a tijekom zime i proljeća namjeravamo obići lijepu našu uzduž i poprijeko i svakom gradu priuštiti dobru svirku.

Gdje ćemo vas sve moći gledati i slušati narednih mjeseci?

U planu nam je europska turneja u organizaciji Skaville produkcije iz Križevaca koji su naši službeni underground izdavači i koji se puno trude oko naše promocije. Za sve detalje najbolje je pratiti našu Facebook stranicu jer se planovi naglo mijenjaju. Puno nas je pa nije jednostavno iskoordinirati termine. Ono što je sigurno jest da ćemo u svibnju svirati na u MSU na Medijskom Inventaru Muzičkih Originala iliti popularnom MIMO-u koji se može pratiti i online. Hvala svima i ugodno slušanje želimo :)
 
Zagrebačka balkankan ekipa DRVORED promovira svoje prvo dugosvirajuće
izdanje u Tvornici kulture u srijedu, 7. listopada, a album Arhelino dostupan je za besplatno skidanje. Pronaći ga možete na ovom linku.
 
    
Matea Martek
Foto: PR

Objavljeno: 11.09.2015. u 15:56

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p