KULTURA

Donosimo sve detalje o prvom zagrebačkom Vintage festivalu

Intervju: Tomo Ricov

tomo ricov
dolaskom rujna Zagreb je nakon kratke ljetne stanke ponovno procvjetao. Manji i veći festivali krase mnoge kutke naše metropole, klubovi su otvorili vrata pozivajući u svoje ralje dobre zabave, a na još uvijek osunčanim terasama barova traži se mjesto više. Jedna od novosti koja je došla zajedno s rujnom je i prvi zagrebački festival po mjeri ljubitelja retro kulture - Vintage Zagreb Festival. Od 7. do 19. rujna u Cesarčevoj ulici spojit će se kultura 1940-ih, 50-ih i 60-ih, na radost i opće oduševljenje mnogih. Ususret prvom izdanju Vintage Zagreb Festivala popričali smo s glavnim krivcem i imenom duboko utkanim u noćni život i scenu metropole - direktorom festivala Tomom Ricovom, koji nam je otkrio sve detalje vezane za ovaj iščekivani događaj.
 
Prvo izdanje Vintage Zagreb Festivala se bliži i čini se kako je zainteresiranost za događanje ogromna. Što će posjetitelji sve moći doživjeti na festivalu?

Interes je stvarno velik i ono što je zanimljivo i posebno nas veseli - čini se kako će ovaj festival jednako razveseliti i mlađe i starije i domaće posjetitelje i strane turiste. Ideja je da na jedinstven način spojimo kulturu 40-ih, 50-ih i 60-ih te da se u te dane vratimo u doba odlične glazbe, filmova, dizajna, umjetnosti.... Posjetitelji će moći baciti pogled na stare automobile i motore, a s druge strane imat će se priliku urediti u vintage stilu i sudjelovati u plesnim radionicama. Puno umjetnika, puno detalja, posebna atmosfera koju stvarno vrijedi doživjeti....

Na festivalu će se predstaviti čitav niz umjetnika koji će dočarati atmosferu prošlih desetljeća. Možete li nam otkriti barem neka imena koja ćemo imati prilike vidjeti?

Očekuje nas mnoštvo sjajnih bendova, a samo neki od njih su Mississippi Queen, sedmeročlani retro-rock band Boom Pacha Boom, Tom & the Twisters, Johnny and his Rockin' Tunes kao i rockabilly pjevač James Intveld iz Los Angelesa, a kojeg u povijesti pop kulture najviše pamtimo po filmu Cry Baby, u kojem je posudio glas Johnnyju Deppu. Popis umjetnika je dug, možda da nešto ostavimo i kao tajnu :)
 
 
Vintage Zagreb će ugostiti i neke hrvatske modne dizajnere koji će održati modne revije. Možete li nam otkriti o kome je riječ?

Tako je, riječ je o modnim vintage revijama Uličnog Ormara i mlade dizajnerice Barbara Buhin, koja će ovom prilikom prezentirati i vintage pregače, a moći ćemo vidjeti i odjevne komade i nakit iz vintage storea Buried Clothes.
   
S obzirom na to da ste začetnik Vintage Zagreb Festivala, moramo vas pitati odakle vam ideja za pokretanje ovakvog eventa?

Vintage kultura sve je popularnija u svijetu, posebno u Europi i SAD-u. Organizira se sve više vintage događanja, pa smo i mi prije nekoliko godina pokrenuli Dolce Vita festival u Rovinju. Na temelju uspjeha tog festivala odlučili smo napraviti nešto slično i u Zagrebu koji ima snažnu retro scenu bendova, pin up djevojki, frizerskih majstora poznatijih kao barbera. Moram spomenuti i odličan Muzej automobila Ferdinand Budicki...

Retro brijačnice, trgovine s pločama i retro partyji posljednje su godine uistinu veliki hit u Zagrebu, ali i šire. Kako komentirate ovaj povratak retra i možete li reći da zagrebačka scena sada nudi ponešto za svakoga?

Sredinom prošlog stoljeća stil je bio jako važan, kako u modnom smislu, tako i u glazbenom i filmskom. Ljudi su u današnje vrijeme počeli više njegovati vlastiti stil i izgled, a vinil ploče i retro partyje vidimo kao bijeg od užurbanog kaosa svakodnevice, u neko jednostavnije, mirnije i drugačije vrijeme. Mislim da zagrebačka scena po tom pitanju nudi bogat izbor i upravo to, za svakog ponešto. Bilo da se radi o retro frizuri i brijanju, odlascima na plesnjake ili do odlazaka na Dolce Vitu u Rovinj ili Vintage Zagreb.....
 
vintage zagreb festival 
Kako izgleda budućnost Vintage Zagreb Festivala? Planirate li ga održavati više puta godišnje, možda na nekim drugim lokacijama...?

Kao što sam već spomenuo, organiziramo i Dolce Vitu u Rovinju, ali to nam nisu jedini projekti s vintage predznakom – vjerujem da ste čuli za Barber Shop ili Record Store u Preradovićevoj ulici... Puno se toga vrti i puno je toga u planu...

Kao što ste i sami izjavili, u Europi i svijetu postoji velik broj vintage festivala. Imate li nekog svog favorita koji vas je i inspirirao u pokretanju zagrebačke verzije?

Dva festivala su imala najviše utjecaja - Summer Jumboree u talijanskoj Senegaliji i Vintage festival u Engleskoj.

Vaše ime stoji iza brojnih velikih projekata i utkano je u noćni život Zagreba. Ne možemo vas ne upitati kako stižete sve i što je to što vas pokreće na konstantno stvaranje novog sadržaja?

Nisam neki radoholičar, pa ni meni baš nije jasno zašto sam pokrenuo toliko stvari. Dan mi dosta dugo traje... Zanima me puno različitih stvari, ideje se rađaju svaki dan, no samo mali dio njih stignem realizirati. Mnoge stvari koje nisam stigao organizirati, napravili su drugi, pa je i to na kraju OK :)
   vintage zagreb festival
 

Matea Martek
Foto: PR, Luka Smuk

Objavljeno: 03.09.2015. u 14:43

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p