LIFESTYLE

Dvije svirke s pogledom na Zagreb kao idealan uvod u blagdane

Blic intervju: Sara Renar i Detour
advent u klovicevim dvorima
Teško je domaću glazbenu scenu danas zamisliti bez dva imena. Detour, koji nam je u deset godina svog elektro-akustičnog djelovanja darovao hitove (sada već klasike) poput Tvoje lice se promijenilo, Snijeg i Plešem sama, bend je koji sije pozitivu i koji je s početkom 2016. predstavio svoju novu pjevačicu. U cipele Maje Posavec uskočila je šarmantna Gina Victorija Damjanović, a Detour je nastavio svoju publiku častiti sjajnim pjesmama (Zaljubila sam se, gledamo tebe).

Uz Detour, i ime Sare Renar duboko se utkalo u pore domaće scene. Arhitektica koja je odabrala glazbu kao svoj životni put, i koja je već s prvim materijalom dala do znanja kako je beskompromisno svoja i kako je ne zanimaju banalnosti. Pozornicu je dijelila s Arsenom Dedićem, za svoju vokalnu izvedbu je dobila Porina, a nakon albuma Jesen i Djeca, Sara nas je obradovala najnovijim, naslovljenim Tišina. Kako on zvuči uživo moći ćemo čuti sutra, 17. prosinca na zagrebačkom platou Gradec gdje će u sklopu Adventa u Klovićevim dvorima zapjevati Sara. Detour ćemo pak na istom mjestu slušati danas, 16. prosinca, grijući se uz kuhano vino i fritule. Ovi su zagrebački nastupi ujedno bili dobar povod da s glazbenicima porazgovaramo o tome što se trenutno događa u njihovim životima i karijerama, a što smo doznali, otkrijte u nastavku.

Detour

Detour

Deset je produktivnih godina iza Detoura. Kako ste se mijenjali kroz godine, što ste naučili, kako ste na glazbenu industriju gledali na počecima, a kako danas?

Nenad: Mislim da smo se mijenjali potpuno prirodno, evolucijski. Deset godina uvijek učini svoje... Ono što je vidljivo jest da se donekle promijenio zvuk benda, po mom mišljenju ne bitno, ali očito tako da je postao prihvatljiviji široj publici, iako se i način skladanja promijenio, što je i međusobno ovisno. Neke stvari koje su nam tada bile bitne danas više nisu. Iskustvo nužno donese mnoge pouke. Danas smo puno opušteniji prema svemu, ali i puno učinkovitiji.

Velikim koncertom u Tvornici ste proslavili 10. rođendan. Kako je ovo veliko slavlje izgledalo s vašeg aspekta, kakve su emocije kolale pozornicom i backstageom?

Nenad: Meni osobno je koncert bio kulminacija psihoze i nervoze. Cijelo razdoblje koje je prethodilo koncertu bilo je vrlo stresno zbog snimanja, aranžiranja i produkcije albuma, a potom su slijedile intenzivne probe u koje je bilo uključeno puno ljudi. Te večeri sam i potpuno ostao bez glasa, srećom, klavijaturist Vibor je liječnik koji mi je dao dvije injekcije kortikosteroida da bih mogao barem nekako glasom odraditi koncert. Bila je borba, ali na kraju sam ponosan na nas i na rezultat iako mi je za to trebalo neko vrijeme.

Gina: Slažem se s Nenadom da je cijeli period uoči koncerta bio poprilično stresan, no u trenutku kada sam stala na pozornicu, sve je nestalo. Za mene je od početka do kraja cijeli koncert bio jedno prekrasno iskustvo. Divan je osjećaj dijeliti stage s toliko glazbenika i nastupati pred prepunom dvoranom. Energija između nas i publike je bila stvarno prekrasna i zahvalna sam na tome.

Što nam donosi novi album 'Detour10'?

Nenad: Novi album donosi 10 naših starih pjesama, jednu iz razdoblja Yammata i ostalih devet s naša protekla tri albuma pod imenom Detour, u novim aranžmanima i s novim glavnim vokalom Ginom. Po odabiru pjesama on nije specifičan presjek našeg opusa, dakle nije klasičan best of, već smo ga htjeli približiti konceptu albuma i učiniti ga što homogenijim, što je osim odabirom pjesama dobiveno i snimanjem benda uživo kroz isti instrumentarij u svim pjesmama.

'Zaljubila sam se' je najizvođenija pjesma u 2016., ujedno prvi Ginin singl. 'Plešem sama' i 'Zmaj' su nam posebno dobro 'sjele', no koji su vaši favoriti?

Nenad: I Zaljubila sam se i Plešem sama i Zmaj su prilično dobro ispale... Mogu se složiti s vašom konstatacijom… Ja bih još izdvojio Gledano sa strane i Tvoje lice se promijenilo.

Gina: Dijelim mišljenje s vama, a dodala bih svakako i prekrasnu baladu Gledano sa strane. Obožavam i ove naše s godišnjim dobima, Ljeto počinje i Proljeće i ja.

Gina je pokupila samo riječi hvale kao nova pjevačica benda. Što je Gina donijela sa sobom u Detour?

Nenad: Donijela je potpuno drugačiji tip energije od Maje. Možda komercijalniji, u pozitivnom smislu te riječi... Otvoreniji, vrckaviji... Donijela je entuzijazam koji s godinama zna padati i to sigurno utječe na sve nas. Ima svoje interpretacije pjesama jer i pjeva na drugačiji, svoj način, a opet bend zvuči kao Detour i tu nema zabune. Dala nam je novu pojavnost, energiju i svježu krv koja je nas je, uz sve ostalo što smo uspješno učinili, i dovela tu gdje smo trenutno.


Što članovi benda rade kada nisu na pozornici?

Kako tko… Bave se djecom, kućnim ljubimcima, kuhaju, piju, voze brodove, liječe, stvaraju, vode klapu, rade scenografije... Živimo, više ili manje, normalne živote.

Na što ste posebno ponosni u posljednjih deset godina?

Najviše sam ponosan na našu ustrajnost jer bilo je stvarno uzbudljivo putem, dosta iskušenja čak i reanimacija benda, promjena vokala, svega što bi mnoge bendove ubilo, a mi smo preživjeli.

Čime se sve Detour bavi u narednim tjednima, pa i mjesecima? Gdje će vas publika sve moći vidjeti?

Kraj godine nam je ispao ludnica, sviramo svaki treći dan. Nakon Tvornice smo bili u Crikvenici, Varaždinu, Poreču, sada je na redu Zagreb, Šibenik, Split pa opet Zagreb, tako da ćemo u siječnju odmarati od koncerata, ali ulazimo u studio snimati novi singl za proljeće.

Što publika može očekivati od koncerta na Adventu u Klovićevim?

Može očekivati našu cjelovečernju glazbenu priredbu u kojoj izvodimo presjek tri Detourova albuma i ponešto iz našeg Yammat razdoblja. Svakako puno dobre zabave i definitivno najbolje kuhano vino u gradu!

sara renar

Sara Renar

Nakon dvije godine pauze, u listopadu je stigao album 'Tišina'. Kakva je Sara Renar bila na 'Jeseni', kakva na 'Djeci', a kakva je sada, na 'Tišini', što umjetnički, što privatno?

Hehe, ravno u glavu. Kilometri i iskustvo su učinili svoje. Sada sam pametnija i gluplja za dva albuma, ovisi kako se uzme. Na popisu stanovništva pišem neko drugo zanimanje. Još uvijek zalazim u iste birtije.

Album 'Tišina' je elektronski usmjeren, no tvoji su stihovi i dalje poetični, a tu je i pjesma 'Notturno' Tina Ujevića za koju si napisala glazbu. Koliko ti je poezija bitna u životu i stvaralaštvu i postoji li neka zbirka, pjesma ili pjesnik koji su te posebno obilježili ili kojima se uvijek vraćaš?

Poezija je najvažnija - doslovno i preneseno. Što se doslovnog tiče - vrlo je dozirano čitam i često se vraćam istim autorima. Tu je očiti utjecaj Tina Ujevića, ali i Zvonka Karanovića čiji se stih također našao albumu. Osim navedenih, godinu mi je obilježila poezija Arsena Dedića, Saula Williamsa, Demilira Rešickog i Darka Šeparovića.

Kad smo kod poezije, kakav je osjećaj bio dijeliti pozornicu s Arsenom Dedićem, a potom i s Matijom?

Nastup s Arsenom pamtim kao jedan od trenutaka najveće treme u karijeri! Nastupali smo na večeri "Sjećanje na Tina Ujevića" prije dvije godine u gostionici Tip Top, bilo je sjajno. Ovo proljeće sam s Matijom nastupila u splitskom HNK na večeri posvete Arsenu. Izveli smo kolaž "Odlaska" i Arsenove poezije. Oboje smo se u prethodnoj godini oprostili od svojih očeva, bila je to jako emotivna svirka.

Na spot za pjesmu 'Tišina' ne možemo ostati ravnodušni, izgleda jako dobro. Možeš nam ispričati malo o snimanju i atmosferi? Kako se općenito osjećaš pred kamerama, a kako ispred mikrofona, opuštaš li se lako?

Drago mi je to čuti! Okružila sam se suradnicima od povjerenja, kako za glazbu tako i za vizuale pa je sve bilo jako opušteno. Gustav Golik (pseudonim Vjekoslava Gašparovića), po struci arhitekt je ujedno strahovito nadaren redatelj, snimatelj i montažer. Ovo je već treći singl da se snalazimo s minimalnih produkcijskim uvjetima za video, doslovno smo od prijatelja posudili kameru koja snima slo-mo i ostatak kadrova snimili mobitelom. Videospot za Tišinu zamišljan je kao bijeli negativ crnog Notturna. Snimali smo sve skupa tri dana u kamenolomu Rakalj u Istri te na Dimensions festivalu u Puli. Kadrovi gdje izgovaram tekst su u stvari bili snimani u duplo bržem tempu pa smo snimku pustili usporeno, a imali smo sreće i s vjetrom i sunčanim danima. Najvažniji je dobar koncept i volja, danas se stvarno svašta može samo s mobitelom snimiti. Čini mi je da smo uspjeli dati novu dimenziju pjesmi a da se pritom izbjegao standardni treš.

Nemam dojam da si ikad u svom stvaralaštvu naišla na kritike, no uvijek me zanimalo kako je to umjetnicima ogoliti se u svojim stihovima i u glazbi, projicirati strahove ili radosti, te potom čitati tuđe interpretacije istih, recenzije, mišljenja i ino?

Da se ne mogu nositi s time da će svatko imati nešto za reći, kako o mojoj glazbi, tako o privatnom životu ne bih se bavila ovim poslom. Ovo nije disciplina za krhke. Najvažnije je da sam ja na čisto sama sa sobom - ne kalkuliram u svom stvaralaštvu i maksimalno se dajem svaki put.

Strašno si zanimljiva kao glazbenica. Da citiram tebe u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, 'ušla si u mainstream medije s glazbom koja nije mainstream'. Što misliš, koji su to sastojci najzaslužniji u tvom uspjehu? Tvoja predanost, pedantnost, iskrenost...?

Mislim da je kombinacija sreće, talenta, ludosti i puno rada - s naglaskom na zadnja dva faktora. Strahovito puno sviramo i taj direktni kontakt s publikom je prekrasan i neprocjenjiv, evo pišem ti odgovore na ovaj intervju u Livnu nakon svirke. A mislim i da sam naučila pametno koristiti medijski prostor.


Album je izašao krajem listopada, pretpostavljam da imaš mnogo obaveza, koncerata i promocija. Što te sve zaokuplja trenutno?


Navela si već dosta toga. 17.1.2017. izvodim projekt "Rođendan umjetnosti" koji će se u suradnji s Trećim programom Hrvatskog Radija emitirati diljem Europe. Podloga je materijal zadnjeg albuma, bit će to koncertno kazališni hibrid radnog naslova "Gdje povlačiš crtu". Potom je plan maksimalno nastupati proljeće i ljeto, kako stvari stoje ne samo u regiji nego i na sjeverozapadu. Najesen ćemo obilježiti neke obljetnice reizdanjima, nadam se konačno zasvirati u SAD-u i onda smo ponovno u Adventu. Dosadno nije sigurno.

Koje je tvoje posljednje glazbeno otkriće, bilo domaće ili strano, koje bi nam svakako preporučila?

Porto Morto, Fogsellers, Moskau, Bitipatibi i Valentino Bošković. Sve domaće, regionalno i sjajno. Od stranih izvođača bacite uho na Haelos, Rosie Lowe i Yasmin Hamdan.

Kakva si kad je u pitanju ovo blagdansko vrijeme? Ponese li te božićni duh, poslušaš li koju božićnu pjesmu, možemo li te vidjeti na kojem Adventu u gradu, s kuhanim vinom u ruci?

Hehe, mislim da sam ipak Grinch po tom pitanju, ali evo možda nakon koncerta u subotu konačno stignem biti turist u vlastitom gradu. Neki dan sam usred noći hodala doma kroz grad - ispražnjen od ljudi, a pod punim sjajem mi je Zagreb najljepši.

Što nam spremaš za Advent u Klovićevim dvorima?

Biti će to posljednji koncert u ovoj prekrasnoj sumanutoj divljoj godini. Zadnji atom snage mislim dati na sceni.Matea Martek
Foto: Dario Dunaj, PR
Objavljeno: 16.12.2016. u 14:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p