LIFESTYLE

Ekskluzivno za FASHION.HR STYLE COMMUNITY Intervju: Kiril Džajkovski

Što nas očekuje na zagrebačkom koncertu?

Kada sam odlučila tražiti intervju s Kirilom, prvo sam poslala upit na hrvatskom jeziku. Onda mi je palo na pamet da ću možda ispasti bahata, pa sam poslala ponovno na engleski uz napisano „I'm Sorry" više puta nego što je Gibonni otpjevao u svojoj pjesmi.  Za koji dan mi se javio Login (Kirilov producent) na engleskom, s informacijom da možda mogu dobiti intervju ali da odmah pošaljem pitanja. Ok, trebam samo prevesti na engleski i poslati odmah, a da ne zvuči kao gramatičko minsko polje. Naravno da su mi pripremljena pitanja netragom nestala iz dokumenata, dakle nemam ništa, a vrijeme ide, mozak zablokirao, i ne mogu se sjetiti ničeg što sam napisala, a kamoli sad na engleskom. U nekoj polu-histeričnoj maniri ocijenim što mi je bitno za saznati, napišem pitanja, prevedem na engleski, brzo pošaljem, uz nadu da će odgovoriti , i uto stiže mail od Logina: „Ok, pozdrav!" - na hrvatski. Znate onaj trenutak kada se počnete smijati sami sebi jer vam se čini kao da se u 45 min odigrala vrhunska zezancija, koje ste tek tad postali svjesni? Hvala Loginu na susretljivosti, materijalima i naravno Kirilu na odgovorima.

Ukoliko ste se 2008. zatekli na noćnom stageu T-Mobile In Music Festivala,  nadam se da ste zapamtili što znači kombinacija vrsnog glazbenika i majstora za atmosferu. Kako je u kinematografiji prirodno da svaki blockbuster ima svoj nastavak, tako je bilo neizbježno i da ćemo Kirila opet dočekati na koncertu u Zagrebu, i to već ove srijede 27.1. u klubu Aquarius., a uz standardni deseteročlani bend, predstavit će nam i pojačanje u vidu pjevača , DJ-a i MC-a  Ras Tweeda. Za sve Vas koji niste upoznati s Kirilovim likom i djelom, možemo reći da, iako se on sam ne smatra začetnikom electra na Balkanu, mnogi ga tako etiketiraju. Jedan je osnivača kultnog banda „Leb i Sol" a surađivao je s gotovo svakim tko nešto znači, od spomenutog Ras Tweeda, genijalnih Thievery Corporationa, pa sve do neprikosnovene kraljice romske glazbe Esme Redžepove. Iskazao se kao autor glazbe za brojne filmove i predstave, a jedan od posljednjih projekata je i suvremeni balet „La Capinera". Najbolji način da sve pročitano zaokružite u cjelinu, jeste da posjetite koncert, i sami doživite atmosferu, a do tad u nastavku pročitajte što nas očekuje kroz par brzinskih pitanja i odgovora

 

Smatraš li se začetnikom elektro glazbe na području bivše Yuge?

Ne znam bi li se tako definirao. A i ne znam baš točno tko je što i gdje kronološki radio na ovim prostorima, što se elektronike tiče. Možda sam jedan od prvih koji je kombinirao etno elemente makedonskog folklora s modernom glazbom.

 

Surađivao si na filmovima, u kazalištu, možeš li mi objasniti razilku u procesu nastajanja  glazbe za film i za kazalište? Postoji li uopće razlika?

Naravno, sve te kategorije traze drukčiji pristup, posebno što se tehničke strane tiče. Međutim, u osnovi ,stvaranje glazbe je uvijek isto na nekom bazičnom nivou, samo sto primjenjena glazba traži određeni tip modifikacije i malo širi pristup u stvaranju i uklapanju. Traži svakako i određeni nivo razumijevanja i afiniteta prema ovim umjetnostima, što cijeli proces čini kompleksnijim, no i inspirativnijim u iznalaženju glazbene dimenzije stilskih i tematskih izazova različitih projekata.

 

Možeš li mi izdvojiti autorski album na koji si najviše ponosan?

Vjerojatno Homebound. To je bilo moje prvo predstavljanje u -tako da kažem- svjetskim razmjerima, i bilo mi je drago pročitati pozitivne recenzije s različitih meridijana. A i jako mi je drago što ga je jedan vaš kritičar iz cijenjenih dnevnih novina, prije nekoliko tjedana uvrstio na top ljestvicu 20naj albuma regije iz prošlog desetljeća.

 

Kakvu vrstu glazbe preferiraš u neko svoje privatno vrijeme?

Sve što mi padne pod ruku. Nema pravila što i kada slušam, već ono što privuče moju pažnju.

 

Radiš li trenutno na nekom novom materijalu?

Spremam se za rad na filmskoj muzici. To će mi biti preokupacija u narednih nekoliko mjeseci a potom nastavljamo s koncertnom promocijom novog albuma. Siguran sam da ćemo opet nastupiti u Zagrebu, i to već ovo ljeto!


Publiku si oduševio nastupom na T-Mobile In Musicu. Možemo li dobiti mali uvid, što možemo očekivati u Aquariusu?

U Aquariusu ovaj put nastupam u proširenoj postavi. Tu su opet trubači iz Serdzuk Orkestra, kao i ostali muzičari koji su standardni dio mog benda, a po prvi put tu je i pjevač/MC iz Engleske Ras Tweed. Ras je dio koncertne postave Kruder-a & Dorfmeister-a, a inače je originalni član bendova Rockers Hi-FI i Overproof Soundsystem. S njim smo nedavno izdali singl i video spot ' Raise Up Your Hand', u kojemu je također vokalni gost i kraljica romske glazbe, Esma Redžepova.

 

Ana Pavić

 

Objavljeno: 26.01.2010. u 01:32

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p