KULTURA

Film Đure Gavrana osvojio Veliki pečat 12. ZagrebDoxa

Održana dodjela ZagrebDox nagrada

 
Kineski Pjesnik na poslovnom putu i 4.7 Đure Gavrana osvojili Velike pečate 12. ZagrebDoxa!
 
Veliki pečat za najbolji film iz međunarodnog natjecateljskog programa 12. ZagrebDoxa međunarodni žiri u sastavu: Bruno Gamulin, redatelj; Nikica Gilić, filmski teoretičar i Nino Kirtadzé, redateljica i glumica, dodijelio je kineskom filmu Pjesnik na poslovnom putu redatelja Ju Anqija. Žiri je svoju odluku obrazložio riječima da ovaj film, hrabar u svojoj zahtjevnoj formi te vizualno originalan i dojmljiv, donosi veoma originalnu umjetničku viziju, koja i nakon svih filmskih eksperimenata proteklih desetljeća uspijeva proširiti naše viđenje dokumentarnog filma.

Veliki pečat za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa regionalni žiri u sastavu: Claire Aguilar, direktorica filmskog programa i programa za profesionalce za Sheffield Doc/Fest; Marcell Gerő, redatelj i Silvestar Kolbas, redatelj, dodijelio je hrvatskom filmu 4.7 redatelja Đure Gavrana „za dojmljiv prikaz bivšeg alkoholičara na putu oporavka, za detaljno razrađenu strukturu i inovativnu, ekonomičnu montažu te za uključivanje publike jednostavnim filmom o običnom čovjeku punom iznenadnih preokreta i otkrića“.
 

Na dvanaestom izdanju ZagrebDoxa prikazano je više od 160 filmova u 17 programa, festival je posjetilo više od 160 gostiju iz cijeloga svijeta, a za velik broj projekcija tražila se karta više. Iz tog razloga će filmovi Ljudski Yanna Arthus-Bertranda, Ispod sunca Vitalija Manskog i Švedska teorija

ljubavi biti reprizno prikazani u nedjelju 28. veljače, zadnjeg dana festivala. Zainteresirani gledatelji moći će također u nedjelju u sklopu programa The Best of Fest pogledati sve nagrađene filmove 12. ZagrebDoxa. HT nagrada publike bit će dodijeljena u nedjelju 28. veljače.

Foto: Nina Đurđević i Julien Duval
Objavljeno: 28.02.2016. u 10:15

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p