KULTURA

Film domaće redateljice na festivalu u Cannesu

Kratkometražni igrani film Dubravke Turić
Trešnje Dubravke Turić
N
akon što je njezina Belladonna prikazana u programu 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gdje je proglašena najboljim kratkometražnim filmom, redateljica Dubravka Turić i sa svojim drugim uratkom sudjeluje u programu jednog od najvažnijih filmskih festivala. Riječ je o 15 dana autora, paralelnoj sekciji Filmskog festivala u Cannesu, koja od 1969. godine predstavlja nove glasove svjetskoga filma.


''Izuzetno sam uzbuđena i sretna. Program kratkometražnog filma u koji smo ušli broji deset odabranih naslova od tisuća prijavljenih tako da je selekcija već sama po sebi veliko priznanje. Ne smijemo isto tako zaboraviti da hrvatski film sada već ima višegodišnji kontinuitet u Cannesu. Izvanredni filmovi 'Kokoška' Une Gunjak, 'Zvizdan' Dalibora Matanića, prošlogodišnja odlična 'Zvir' Miroslava Sikavice sigurno su pridonijeli većem interesu selektora za hrvatski film. Čestitam nam svima, a prije svega HAVC-u, koji je godinama stvarao temelje za ovakav kreativni uspon domaćeg filma'', izjavila je redateljica Dubravka Turić.

Trešnje Dubravke Turić
Trešnje su priča o odrastanju, čija je radnja smještena u Dalmatinskoj zagori. Bezbrižno ljeto dječaka Jakova postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed događaja koji završavaju tragično izazvat će u njemu emotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje.

Film je nastao prema istoimenoj priči spisateljice i pjesnikinje Olje Savičević Ivančević, a Dubravka Turić dodaje kako je odluka da radi na ovome projektu pomalo plod stjecaja okolnosti jer su joj producentica Dijana Mlađenović i scenaristica Jelena Paljan poslale scenarij, koji nakon čitanja više nije mogla izbaciti iz glave.

''Već dugo me nije nešto toliko potreslo i osjećala sam da taj film želim i moram snimiti. Osim što je priča sama po sebi izuzetno snažna i aktualna, milje u kojem se događa također mi je vrlo blizak. Međusobna suradnja cijelog autorskog tima bila je odlična, a rad na filmu vrlo zahtjevan i intenzivan, ali istovremeno i ispunjavajući. Imala sam sreću da sam uspjela okupiti izuzetno kvalitetan tim posvećenih ljudi i vrhunskih profesionalaca. Zaista smo radili iz srca i zato mi je drago što je film dobio ovakvo priznanje'', ističe na kraju Turić.

Trešnje Dubravke Turić
Osim režije Dubravka Turić potpisuje i montažu. Direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, scenaristica Jelena Paljan, producentica Dijana Mlađenović dok glavne uloge u filmu nose Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević i Donat Zeko.

''Ovaj projekt u pravom je smislu riječi primjer kreativne produkcije. 'Trešnje' su dio budućeg omnibusa naziva 'Duboki rezovi' čija je zajednička tema nasilje, u svim njegovim pojavnostima i posljedicama. Dakle, cijeli projekt nastao je kroz producentsku inicijativu izbora predložaka, scenarističkih radionica i okupljanja autorskh timova. Uvrštenje u Cannes samo je potvrda da je sve na tom putu bilo u skladu s visokim standardima kreativne produkcije te pojedinačnog i timskog autorskog rada'', dodala je za kraj producentica Dijana Mlađenović.

Program 15 dana autora održava se paralelno s festivalom u Cannesu, a u sklopu tog programa prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi sa svih strana svijeta. Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice. Podsjetimo, u istom je programu prošle godine prikazan i nagrađen kratkometražni igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice. U sklopu ovogodišnjeg programa, svoje će nove filmove među ostalima predstaviti i Claire Denis, Bruno Dumont, Abel Ferrara, Philippe Garrel, Sean Baker, Sharunas Bartas, Amos Gitai itd.

Izvor: HAVC
Foto: PR
Objavljeno: 21.04.2017. u 10:24

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p