KULTURA

Film 'Jeanne du Barry' oduševio je domaću publiku: Tko je bila jedna od najpoznatijih ljubavnica kralja Luja XV.?

Od siromašne djevojke do ljubavnice kralja Luja XV.

U naša kina stigao je film koji je odmah nakon svjetske premijere u Cannesu zaslužio pridjev hit. Riječ je o romantičnoj povijesnoj drami 'Jeanne du Barry' u kojoj Johnny Depp tumači ulogu kralja Luja XV. koji je na svoj dvor u Versaillesu doveo mladu i predivnu kurtizanu. U glavnoj ulozi pronašla se redateljica Maïwenn koja tumači lik zavodljive Jeanne du Barry koja se vlastitom snalažljivošću i iskrenošću penjala po društvenoj ljestvici.

Film je fikcionalizirani prikaz istinite priče o naslovnom liku, a u nastavku pročitajte tko je zapravo bila Jeanne du Barry. U jednoj rečenici Jeanne Becu, grofica du Barry, bila je zadnja ljubavnica francuskog kralja Luja XV. No, baš kao i život svakog od nas, njezina priča ne može se svesti na nekoliko riječi.

Jeanne Bécu rođena je u Vaucouleursu, u francuskoj regiji Loreni kao nezakonito dijete Anne Bécu, žene iznimne ljepote koja je radila kao krojačica. Majku i kćer u skrb je uzeo ljubavnik Monsieur Billard-Dumonceau i zaposlio Anne kao kuharicu u svome bordelu. Njegova ljubavnica Francesca razmazila je Jeanne tetošeći ju luksuzom, a Billard-Dumonceau odlučio ju je školovati u samostanu.

U dobi s petnaest godina odselila se iz samostana i preživljavala na prljavim ulicama Pariza. Iz puno povijesnih izvora lako se da zaključiti da je Jeanne bila iznimno atraktivna žena, debelih pepeljastih kovrča i bademastih plavih očiju. Njezinu je ljepotu brzo zamijetio Jean-Baptiste du Barry, svodnik visoke klase koji je mladu Jeanne ubrzo uveo u svijet kurtizana. Du Barry je zaslužan za to što je većina njezinih klijenata bila iz visokog Pariškog društva, a ona je promijenila ime u Mademoiselle Lange.

Maréchal de Richelieu bio je čovjek koji ju je upoznao s kraljem Louisom XV., no nije mu mogla postati službena ljubavnica jer nije imala titulu. I ta sitnica se brzo riješila udajom za Du Barrievog brata, a brak je uključivao i lažni rodni list kojim je dobila titulu koja joj je potrebna.

Na dvoru je službeno predstavljena 22. travnja 1769. godine, a od tog je trenutka živjela luksuz službene kraljeve ljubavnice. Iako je često bila uspoređivana sa svojom prethodnicom Madame de Pompadour, Jeanne se nije zanimala za politiku. Više pažnje posvećivala je haljinama i nakitu.

Kao kraljeva ljubavnica imala je pristup najfinijoj odjeći i modnim dodacima tog vremena. Njezin stil odražavao bi raskoš i grandioznost francuskog dvora tijekom rococo ere. Taj stil karakterizirale su složene dekoracije, pastelne boje, čipka i općenito naglasak na luksuzu i ornamentaciji. Ženska moda tijekom tog razdoblja često je uključivala prostrane haljine s širokim suknjama, čipkom i složenim detaljima. Treba uzeti u obzir da informacije o modi povijesnih ličnosti često proizlaze iz slika i opisa pa je interpretacija osobna, no navodno je Jeanne bila ljubiteljica muške odjeće i napadnih uzoraka kao što su pruge, što je tada naravno, bio skandal.

Kraj njezinom luksuznom načinu života došao je nakon smrti kralja 10. svibnja 1774. nakon čega je bila prisiljena napustiti Versailles.

Godine 1792. osumnjičena je za financijsko pomaganje emigrantima koji su pobjegli pred francuskom revolucijom. Sljedeće je godine uhićena pod optužbom za veleizdaju i osuđena na smrt 8. prosinca 1793. godine. Giljotirana je na Trgu Revolucije, a njeno je tijelo odbačeno na groblju Madeleine, gdje su završili leševi mnogih žrtava revolucije.

Raskošne produkcije, senzacionalne scenografije i kostimografije, briljantne fotografije kojoj je uzor bilo remek-djelo “Barry Lyndon” velikog Stanleyja Kubricka te istančanih glumačkih ostvarenja JEANNE DU BARRY jedan je od onih filmova koji svojim vizualnim identitetom i intrigantnom radnjom plijeni pozornost publike diljem svijeta, a više detalja i emocija o glavnim likovima pogledajte u domaćim kinima.

Izvor: chateauversailles.fr


Objavljeno: 03.12.2023. u 10:05

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p