KULTURA

Film koji se nestrpljivo iščekuje

Život Yves Saint Laurenta na velikome platnu

Odrastajući u Alžiru 40-ih godina, mladi Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent sanjao je o velikom Parizu. Redovito maltretiran u školi od strane svojih vršnjaka, osjećajući se kao izopćenik, često je u sigurnosti vlastita doma bježao u svijet mašte, gutajući modne časopise svoje majke, beskrajno skicirajući i predviđajući vrijeme svoje velike slave. U svijet mode zakoračio je kao sramežljiv, tjeskoban i introvertirani mladić, koji se debelo klonio poroka, no u samo par godina, često se družeći sa svojim vršnjacima poput Andyja Warhola, Biance Jagger, Lauren Bacall, Palome Picasso i Diane Ross, polako se pretvarao u naprasitu, zahtjevnu i neurotičnu osobu, koja je postala ovisna o drogama i bolovala od manične depresije. Postao je istinska zvijezda čiji se život pretvorio u kaos. 

Ni šest desetljeća kasnije, priča o dječaku koji se volio igrati grandioznog couturiera, i koji je 'odrastao' u jednog od najvećih dizajnera prošloga stoljeća, ne blijedi i ne pokazuje znakove gubitka svoje privlačnosti. Blistavi bad boy mode, utemeljitelj suvremene ženske mode i jedan od najslavnijih, ako ne i najslavniji couturier francuske modne povijesti, Yves Saint Laurent ove godine biva ovjekovječen na filmskome platnu. Njegovim likom i djelom bave se čak dva filma, no ne bez kontroverzi. Naime, dvije suparničke filmske tvrtke oštro su se sukobile oko prava za snimanje dizajnerove biografije i prava na prikazivanje i korištenje Yvesova modnog blaga.

Odluka je pala na film jednostavnog imena Yves Saint Laurent, režiranog od strane francuskog redatelja, scenarista i glumca Jalila Lesperta. Film koji je trenutno zasjeo na tron gledanosti u svim francuskim kinima, uživa svu naklonost Yvesova životnog partnera, Pierrea Bergéa. On je redatelju prepustio na korištenje cjelokupnu riznicu zaklade, Pierre Bergé-Yves Saint Laurent, u kojoj se čuva više od 5.000 haljina i 35.000 skica samog dizajnera. Osim velikog pristupa arhivi, redatelju je također pripala i čast snimanja scena filma u njihovom zapanjujućem zajedničkom domu, smještenom u Maroku. S druge strane, film kojeg još nitko nije vidio, a o kojem svi pričaju, onaj je isto tako francuskog redatelja, Bertranda Bonella. A kako nam se čini, o njemu se priča s itekako dobrim razlogom.

Film imena 'Saint Laurent' bit će po prvi puta prikazan, isključivo u konkurenciji, na filmskom festivalu u Cannesu, koji svoja raskošna vrata otvara upravo danas. Prema izjavi redatelja, radnja filma započinje s 1968. godinom, kada je Yves Saint Laurent već bio velika zvijezda na pariškoj modnoj sceni, te nam najviše govori o trenucima života kada je Yves kompletno počeo gubiti kontrolu. Uz impresivan casting glumaca poput Gaspara Ulliela, u ulozi samog dizajnera, te Louisa Garrela, Lée Seydoux i Helmuta Bergera, film se nestrpljivo očekuje i zbog reakcije Pierrea Bergéa. Partner pokojnog Saint Laurenta prijeti se tužbom ako u filmu bude prikazana bilo kakva originalna ostavština Yvesove zaklade, za koju nisu dobili njegov blagoslov, a samim time ni prava na njeno korištenje. Oni koji su bili te sreće da vide isječke iz filma, tvrde da je pred nama pravo sirovo, kapitalno remek-djelo. Film bi trebao stići u kina 1. listopada 2014. godine, a do tada nam ne preostaje ništa drugo nego (osim ako ste među sretnicima koji će se naći u Cannesu) nestrpljivo čekati!

 

Ivana Franka Kolonić

 

Objavljeno: 14.05.2014. u 13:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p