KULTURA

Filmovi po kojima ćemo pamtiti 2023. godinu: Jeste li gledali sve s popisa?

A nisu Barbie i Oppenheimer

Na kraju 2023. godine, dok se približava zimska sezona, savršeno je vrijeme za razmišljanje o fantastičnim filmovima u kojima smo ove godine imali prilike uživati. A kako bismo se mogli prisjetiti svih naslova, magazin Time izbacio je listu 10 najboljih filmova po kojima ćemo pamtiti 2023. godinu.

Naravno, svaka lista temelji se na nekim osobnim preferencijama, ali budući da su proglasili Taylor Swift osobom godine, apsolutno vjerujemo njihovom odabiru. Iako se za mnoge godina 2023. svela na Barbie i Oppenheimer ovdje je cijela lista koji su se (nepravedno) našli u sjeni ova dva filmska diva.

Passages. U središtu filma "Passages", ponekad smiješnog, ali istovremeno i oštroumnog filma Ira Sachsa, nalazi se sebični filmaš, odigran u blistavoj izvedbi Franza Rogowskog, koji kroči kroz život s bezbrižnim nepoštovanjem prema osjećajima onih oko sebe, uključujući svog supruga (Ben Whishaw) i mladu ženu koja ga privremeno opčinjava (Adèle Exarchopoulos).

Dreamin' Wild. Film "Dreamin' Wild" redatelja Billa Pohlada - temeljen na stvarnim događajima, a s Caseyjem Affleckom i Waltonom Gogginsom u glavnim ulogama – priča je o tome što se događa kada dvoje ljudi koji su tražili pop zvijezde kao tinejdžeri dobiju drugu priliku u srednjim godinama. Glazba može značiti puno u jednom životu: može razbijati snove, ali ih i popravljati.

Are You There God? It's Me, Margaret. Uz izvrsnu glumačku postavu (uključujući Rachel McAdams, Bennyja Safdiea i Abby Ryder Fortson) film se bavi time što znači ženama reći zbogom određenim stvarima kako ulaze u srednju dob. Ovo je sjajan film za mlade, ali možda još bolji za one koji se nalaze na suprotnom kraju, ali se još uvijek osjećaju mladima.

Killers of the Flower Moon. Martin Scorsese stvorio je u novom filmu nudi ozbiljan, poetski prikaz Davidove Grannove priče o tome kako je grupa pohlepnih bijelaca sistematski ubijala članove Osage nacije u ranim 1920-ima u Oklahomi. Kao Mollie Burkhart, bogata Osage žena čija je obitelj postupno ubijena oko nje, Gladstone daje lice milijunima priča koje su u modernoj Americi povoljno zaboravljene. Scorsesova žalosna epopeja također uključuje veće filmske zvijezde, poput Leonarda DiCapria i Roberta De Nira. Ali Mollie Lily Gladstone je duša njegovog filma, i on to zna.

Past Lives. U uzbudljivom debitantskom filmu scenaristice i redateljice Celine Song, korejski doseljenik koji je izgradio život za sebe u Torontu i New Yorku (Greta Lee) ponovno se povezuje s prijateljem iz djetinjstva kojeg je ostavila iza sebe prije mnogo godina (Teo Yoo); njen suprug (John Magaro) stoji, svjedok potkopane struje njihove veze.

Revoir Paris. Brat francuske spisateljice i redateljice Alice Winocour preživio je teroristički napad 2015. godine u koncertnoj dvorani Bataclan u Parizu; nemogućnost komunikacije s njim dok se skrivao, morala je čekati da čuje je li preživio. U filmu "Revoir Paris", Virginie Efira pruža potresnu izvedbu žene koja preživljava sličan, ali fikcionalan napad - iako je značenje preživljavanja ovdje složeno.

Priscilla. Elvisa ima posvuda, čak i 46 godina nakon njegove smrti. Ali što je s Priscillom Beaulieu Presley, ženom koju je upoznao kad je imao 24 godine vojnik stacioniran u Njemačkoj, a ona je bila djevojčica od 14 godina? Film Sofije Coppole, prilagođen iz Priscilline knjige iz 1985., donosi ovu priču na ekran s beskrajnim nježnostima.

Zone of Interest. Svakodnevne stvari koje mnogi od nas žele i trebaju - dovoljno hrane, bračno društvo, siguran i udoban dom - iste su stvari koje su njemački SS oficir Rudolf Höss, dugogodišnji zapovjednik Auschwitza, i njegova supruga Hedwig željeli za sebe i svoju obitelj. U duhovitom, ledeno hladnom filmu Jonathana Glazera - prilagođenom Martinu Amisu 2014. godine - Sandra Hüller igra Hedwig, koja vodi svoj dom s efikasnošću od stolnjaka, nejasno svjesna horora koji se odvija oko nje.

Maestro. "Maestro" Bradleyja Coopera, manje biografski film nego prozor u kompleksan, strastven brak, moderna je rijetkost: primjer zvjezdane, velike produkcije koja se koristi za pričanje istinski odrasle priče. Cooper glumi dirigenta i skladatelja Leonarda Bernsteina, kompliciranog i karizmatičnog kao umjetnika i čovjeka.

Pale Listovi. Oštar romans između žene koja čini najbolje od dosadnog svakodnevnog života (Alma Pöysti) i metalnog radnika čija ga trajna pijanost drži nezaposlenim (Jussi Vatanen), uz dodatak psa koji pomaže svojem čovjeku premostiti jaz između usamljenosti i zadovoljstva samoće: to su glavni sastojci finskog redatelja Aki Kaurismäkija u filmu "Pale Listovi" i on s njima stvara čudo.


Foto: Instagram, YouTube
Objavljeno: 09.12.2023. u 14:14

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p