KULTURA

„Filozofirati o glazbi je kao plesati na arhitekturu.“

Intervju: Egoclinique

Sebe su opisali kao glazbenu treapiju vlastitog ega, „svojevrsni „menage-a-cinque", a zapravo su Egoclinique, mladi bend sačinjen od pjevačice Angie Zebec, nekadašnje članice grupe Chante i muškog dvojca koji od početka želi zadržati anonimnost i ne izlazi u javnost. Sigurno ste već čuli njihov prvi singl „Probudi se", ali uskoro možemo očekivati njihov prvi album, za kojeg smo sigurni da će donijeti dašak svježine na našoj sceni. Hoće li ih Alen Balen uspjeti nagovoriti da završe album do kraja godine? Kako su završili na Yammat kompilaciji? Je li Damir Urban spreman zasvirati s njima? Odgovore na ta i još neka pitanja saznajte u intervjuu.

  

Za početak, zašto baš Egoclinique?

Zato što glazbu volimo i svjesni smo da ćemo to raditi kako bi se «ispucali» a ne «uspjeli». Netko ide 2 puta tjedno na tenis, netko ide 2 puta tjedno na njemački. Mi 2 puta tjedno brijemo na mjuzu. S druge strane, takozvana scena u Hrvatskoj ne postoji - upravo zbog toga jer je većina muzičara već uspjela - lijepi su, pametni, znaju gotovo sve o svemu i stalno su na turneji. Naravno, život na televiziji i slika koju o sebi želiš stvarati u medijima obično ne korespondiraju sa stvarnim životom. Ali, tako je to kada Ego nadvlada... Mi to jako dobro znamo. Zato smo si i napravilii Egokliniku. Kužiš, ne treba nam nitko postavljati dijagnozu - mi već znamo da smo bolesni. Ali, u toj našoj bolesti - osjećamo se sjajno.

Zajedno s još nekoliko bendova svirate na Yammat kompilaciji. Kako je došlo do suradnje?

Na Yammat kompilaciju dospjeli smo na poziv Alena Balena kojem se kao, je li, svidio naš zvuk i cijelo naše viđenje svijeta koji nas okružuje. Prvi singl "Probudi se" Alen Balen je i producirao a na njegovu preporuku, Emil Alexander iz Yammata svirao je gitarski solo. Malo su se dečki isfuravali na konto našeg kreativno-krvavog rada, no dobro...

                          

Smetaju li vam usporedbe s Yammatom i Detourom?

Ne, usporedbe nas ne smetaju, baš kao što nam niti ne znače nešto pretjerano. Yammat nam je ok - to je glazba uz koju smo zarasli. Detour nije loš, možda malo pretjerano preslatkast za naš ukus - kao da se silno žele svidjeti svima. A mi takve stvari ne pušimo. Mi se želimo svidjeti samo sebi.

Ma, neka svatko radi svoje. Publika zna najbolje. Naša publika zna da ju mi pratimo i prisluškujemo.

Kako bi opisali svoj zvuk?

Kao što smo naveli i na našoj Myspace stranici «Egoclinique zvuči poput obećanja koje nije ispunjeno». Mi ne možemo opisati svoj zvuk, jer nismo dovoljno stručni - ne možemo naći dovoljno lijepih riječi da ti to opišem. To bi trebalo pitati nekog sjajnog hrvatskog glazbenog kritičara, o čijoj će recenziji ovisiti cijela naša daljnja karijera. Filozofirati o glazbi je otprilike kao i plesati na arhitekturu.

Je li teško probiti se do šire hrvatske publike? Je li bilo teško istaknuti se? Koliko ste zadovoljni prijemom publike?

Ne znamo je li teško. Nikada nas nije ni zanimala šira hrvatska publika. Zanima nas uzak krug vrlo utjecajnih ljudi, takozvanih «stvarača mišljenja» kojima će ono što mi radimo zvučati «j*****» i «fora». Takvih neće biti previše, mi ćemo biti zadovoljni i s par njih. A onda će oni raditi direktan PR na terenu, među frendovima, ljubavnicima i ljubavnicama, braćama, sestrama, majkama, tetama... nešto poput mrežnog marketinga - a kod nas je to mrežni Ego. Glazba je univerzalni jezik, a Egoclinique je univerzalni Ego.

                               

Jeste li snimili spot za "Napola"? Kada ga možemo očekivati?

Upravo se spremamo za snimanje. S video spotom pojavit će se i remix verzija pjesme «Napola» koja je, barem nama - nenadhebiva. Radili su ju AGRAMSVILLE. Oni će također biti na Yammat Kompilaciji i super su «uboli» stvar sa svojim remixom.

Biste li ikada drastično promijenili svoj zvuk ako bi vam bio zagarantiran financijski uspjeh?

Apsolutno. Pa zbog toga smo u ovom biznisu. Cilj je, na kraju - skupo se prodati. Ti misliš drugačije?

Čime se bavite kad ne svirate?

Angie (glas) privodi kraju svoje studiranje, a nas dvojica švrljamo. Osim stalnog posla, u slobodno vrijeme proučavamo povijest viktorijanske Engleske, a brijemo i na astromimu. To je pantomima zvijezda.

Koje kolege na domaćoj sceni najviše cijenite? S kim bi voljeli surađivati?

Damir Urban bi mogao super zazvučati na jednoj našoj pjesmi. Ali, to bi mu odvelo karijeru u totalno drugom smjeru. Nismo sigurni je li on na to spreman.

Na vašoj MySpace stranici piše „Egoclinique sounds like a promise meant to be broken." Što ste time željeli reći?

Upravo to što smo i rekli. Mi smo obećanje koje je samo dobro zazvučalo.

Koji su vaši planovi za budućnost?

Pripremamo prvi album. Alen Balen je vrlo tvrdoglav lik koji nam prodaje spiku da je mjuza koju radimo dobra, i da bi bilo fora realizirati prvi album tijekom ove godine. Skupa s njim, koji to silno želi producirati i Emilom Alexanderom koji će nam svirati sve gitare na albumu biramo pjesme i postavljamo ih na noge. Tehnički gledano, naslonili smo se malo na Yammat, a uz njihovu pomoć možda doista završimo i tijekom 2010.

Borina Kopčić


Objavljeno: 16.04.2010. u 01:39
Tagovi: egoclinique

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p