LIFESTYLE

Gdje na internetu pronaći novu glazbu u svega par minuta?

Doznajte naše omiljene izvore dobre glazbe

glazba 
Glazba. Zvonka radost, alat za dobro raspoloženje, utjeha kada zagusti. Kao strastveni obožavatelji ove forme kreativnog izražavanja, magije, nazovite je kako želite, često smo se znali zapitati kako je moguće da postoje ljudi koji egzistiraju u tišini. Pojedinci koji svoje dane ne začine melodijom, večeri ne upotpune kojim prikladnim stihom, ukratko, svom životu ne daju malo boje. Različiti smo, to poštujemo, no pitate li nas, rado bismo u svakom trenutku života imati soundtrack u pozadini. 

Kao strastveni muzikofili koji su u tinejdžerskim danima provodili sate i sate bauljajući raznim zakutcima interneta u potrazi za novom glazbom, onom koja će nam dati novi životni elan, popratiti naše emocije i držati nas tjedan, mjesec, pa čak i desetljeće (o da, ima i takvih), na problem smo naišli kad nam je na vrata pokucao, roditeljskim žargonom, stvarni život. Posao i obaveze su nas snašli, vrijeme za istraživanje novih bendova svelo se na tu i tamo koji slobodan sat u mjesecu (vrlo vjerojatno na račun prijeko potrebnog sna), a još uvijek si ne želimo priznati činjenicu da su posljednje tri stvari za koje smo se zakačili stigle kao preporuke s lokalnih radio stanica za vrijeme radnog vremena. Big no no istinskim glazbenim fanovima. Ta, nekad smo slušali bendove za koje drugi nisu ni čuli...

Bilo kako bilo, manjak vremena i nedostatak nove dobre glazbe nas je natjerao da preispitamo svoje izvore i okupimo ih za vas na jednom mjestu. Gdje pronaći novi bend u svega par minuta? Muči li vas ovo pitanje ponekad ili trebate ekspresnu porciju glazbene inspiracije, ovih nekoliko internet adresa uzmite u obzir.
 
glazba 
The Hype Machine
Nećemo vam lagati, kada smo otkrili Hype Machine prije nekoliko godina, na trenutak smo pomislili kako smo umrli i otišli u raj. Ukratko, riječ je o stranici koja generira sve pjesme uploadane od strane glazbenih blogova. Ti su isti blogovi povukli nove pjesme izvođača uploadane na Soundcloud ili Bandcamp, stoga na Hypemu možete pronaći one već profiltrirane. Možete popratiti i medije poput Pitchforka, Fadera ili Complexa pa ćete izravno dobivati glazbu o kojoj pišu na svojim stranicama. Korisnici Hypema mogu stvarati vlastite playliste, a prema broju srca, odnosno likeova, u moru pjesama se lako može otkriti koji singl ima potencijala. Pretraživati se može po žanru, najpopularnijim pjesmama, kao i onim najnovije dodanim, a lista popularnih pjesama će olakšati život svim lijenim dušama.
 
TheMusicNinja
Gotovo jednaku količinu ljubavi koju gajimo za Hypem, čuvamo i za TheMusicNinju. Stranica je to koja, prema vlastitom opisu, iz najmračnijih kutaka interneta i mora nove glazbe koja svakodnevno zatrpava sve naše kanale, vadi i objavljuje one najkvalitetnije primjerke, servirajući nam ih uz cool i izrazito intuitivno sučelje. Ninje su, nastavljaju, trenirane da prepoznaju lake auto-tune sadržaje i jeftine bass dionice, poštede nas istih i na dnevnoj nas bazi informiraju o svojim pronalascima svih žanrova. Jedna od najboljih stvari su playliste praktično svrstane u kategorije za trening, friday party, sunday night, indie, hip hop i ostale. 
 
YouTube
Nezaobilazni izvor nove glazbe je YouTube, drugi najveći servis za pretraživanje nakon Googlea. Platforma koju ne treba mnogo objašnjavati svima nam svakodnevno služi za pregledavanje videa i glazbe, no problem kod YouTubea je ujedno i njegova prednost. Naime, zbog algoritama koji nam filtriraju sadržaj baziran na našim preferencijama, lako se naći u začaranom krugu. Prijedlozi koji nam stižu na bazi jednog pregledanog videa lako mogu izludjeti i ponekad treba proći dugačak put do novog glazbenog otkrića. Kako bi olakšali korisnicima upravo pretraživanje glazbe, autori YouTubea su u SAD-u krajem 2015. predstavili YouTube Music, servis specijaliziran za pretraživanje glazbe, uključujući i live snimke ili karaoke trake. Nažalost, u Hrvatskoj ovaj servis još nije dostupan.
 
glazba 
Indie Shuffle
Slično Hypemu, Indie Shuffle predstavlja ogromnu kolekciju glazbe svih žanrova. User friendly glazbeni player, pjesme koje dolaze s prijedlogom sličnih glazbenika i opcije slušanja random playlista veliki su plus za sve željne otkrivanja noviteta.
 
Cymbal
Nazivaju ga Instagramom za glazbu i upravo je to najbolji opis aplikacije Cymbal. Ukratko, društvena mreža na kojoj možete dijeliti najdražu glazbu sa Soundclouda ili Spotifyja (u slučaju da se ne nalazite u Hrvatskoj) i dijeliti je s prijateljima, pretraživati prema hashtagu, raspravljati o najdražem bendu i slično. Aplikacija je besplatna i vrlo jednostavna za korištenje.
 
Društvene mreže
Svi ih koristimo, stoga su neizbježne i u ovom kontekstu. Zapratite li svoje omiljene glazbene medije, lako ćete doznati novitete. @pitchfork, @hypem, @nprmusic, @thefader, @complexmusic, @RapUp, @NoiseyMusic, ili pak @Billboard samo su neki od profila koje definitivno vrijedi popratiti na Facebooku ili Twitteru.
 
glazba
 
Soundcloud
Premda se s dolaskom Apple Musica sve manje koristi, miljenik producenata i glazbenika cijeloga svijeta i dalje je popularan način za bivanje u toku s omiljenim nam izvođačima i njihovim novim materijalom. Na Soundcloudu izravno možete popratiti glazbenike, uploadati svoju glazbu, ali i pratiti što drugi slušaju i vole.
 
Apple Music
S obzirom na to da većina glazbenika trenutno svoj novi materijal objavljuje upravo na Apple Musicu, Appleovom streaming servisu, bilo bi nepošteno izostaviti ovu dotjeranu platformu koja privlači svojim ekskluzivnim sadržajem. Novi se glazbeni materijal danas internetom proširi brzinom kojom skuhamo jutarnju kavu, no želite li prvi čuti novi album omiljenog glazbenika, Apple Music će biti mjesto na kojem ćete to moći učiniti, zajedno s preslušavanjem internet radio stanica. Na vaše će sučelje stizati prijedlozi nove glazbe bazirani na vašem ukusu.
  
 
Matea Martek
Foto: Pexels
Objavljeno: 26.08.2016. u 16:47
Tagovi: glazba

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p