MATEA MARTEK

Gdje su nestali zagrebački jazz klubovi?

S Tomom Ricovom o jazzu, zagrebačkoj sceni, novom klubu...
Boogie
Ne pripadate li skupini istinskih obožavatelja jazza, možda vam je manje poznato da je Zagreb oduvijek bio vrlo aktivan u ovom žanru. Možda vam je promakla i činjenica da je davno, tamo negdje 30-ih godina prošlog stoljeća u našem glavnom gradu djelovalo sedam iznimno produktivnih jazz orkestara. Istovremeno, vjerujemo da ste tu i tamo čuli za neke od glavnih protagonista jazza na domaćem tlu, poput Boška Petrovića, utemeljitelja Zagrebačkog jazz kvarteta, ili Miljenka Prohaske. A čak i ako niste veliki fan ove vrste glazbe, apsolutno smo sigurni da ste tu tamo zalutali na koju adresu koja je štovala žanr potekao iz afroameričkih zajednica New Orleansa.

I možda u jeku ostale ponude niste zamijetili ni to kako Zagreb više baš i nema svojih atmosferičnih, mračno-toplih prostora uz koje najbolje paše upravo jazz. Ove su adrese, u koje se dolazi prvenstveno zbog glazbe i autentične atmosfere, spletom raznih okolnosti svoje mjesto u noćnom životu i kulturnoj sceni grada ustupile nekih drugim, trendi žanrovima. S druge strane, jedno ime zagrebačke klupske i kulturne scene sigurno dobro znate. Tomo Ricov, čovjek čiji se projekti teško mogu pobrojati, čovjek opasno zaljubljen u glazbenu eru 50-ih, jedan od pionira rockabillyja u Zagrebu i čovjek koji je nakon mnogih uspješnih programa u kultnim zagrebačkim klubovima na dosadu u metropoli 2010. odgovorio svojedobno vrlo uspješnim Pepermintom. Sada je Tomo ponovno odlučio uzeti stvar u svoje ruke te je ovoga puta odgovorio na manjak jazz klubova u našem glavnom gradu i na svojevrsnu "rupu u kulturnom životu grada". Taj je odgovor Boogie - novi jazz klub u Margaretskoj 1 koji će donositi najbolje jazz svirke domaćih i stranih izvođača. Dobar je ovo povod bio da s Tomom Ricovom popričamo o zagrebačkom noćnom životu, Boogieju, jazzu, ali i da doznamo kako usprkos nedostatku klubova, jazz nije nestao...

Tomo Ricov

Tomo Ricov

Kao čovjek koji već dugo prste ima u noćnom životu Zagreba, kako vidite tu scenu danas? Što prema Vašem mišljenju prevladava, čega manjka, kakva je atmosfera u gradu?

Noćni život grada je vjerojatno raznovrsniji i bogatiji nego ikad do sad. Koju god glazbu voljeli, možete naći nešto za sebe. Ono što je problem - izvan vikenda grad je prilično mrtav. Nekad se više izlazilo. Ja imam i problem s narodnjacima te s popularnošaću te pošasti kod mladih, ali možda je to sukob generacija.

Jeste li, poput mnogih koji su prve "prave" izlaske (pa i vlastite evente, u Vašem slučaju) iskusili u 80-ima, nostalgični prema eri Kulušića?

Nisam nimalo nostalgičan. Ja jesam uvijek naginjao retro ili vintage stilu (bio sam pionir rockabillya u gradu), ali ja u vrijeme 50-ih nisam bio ni rođen tako da se nije radilo o nostalgiji nego ljubavi prema glazbi, modi, dizajnu, stilu prošlih vremena. Najradije bih da se Kulušić više nikad ne otvori. Klubovi koji su preživjeli od 80-ih do danas sad blijeda su sjena nekadašnje slave, potpuno lišeni nekadašnjeg ugleda i utjecaja.

Može li se Zagreb uspoređivati s europskim metropolama kad je riječ o noćnom životu? Ili, još bolje, u čemu se može usporediti, a u čemu ne?

Može, puno je bolje nego prije 6-7 godina kad sam otvarao Pepermint. Tad je Zagreb stvarno bio dosadan grad. Gosti koji posjećuju Zagreb uglavnom su ugodno iznenađeni. Prije par godina amsterdamski DJ Maestro rekao mi je da ga Zagreb podsjeća na Amsterdam prije petnaestak godina, kad je bio cool.

boogie
Tomo Ricov
S obzirom na to da je Vaša ljubav prema glazbi 50-ih i prema soulu, funku i discu dobro poznata, biste li rekli da i jazz spada u kategoriju favorita?

Jazz u različitim formama slušam još od djetinjstva. Ne smatram se pravim jazz fanom, oni znaju biti jako isključivi. Volim različite derivate jazza, od swinga preko latin jazza do jazz funka, i puno tog između. Volim atmosferu jazz klubova i svaki put kad sam negdje u inozemstvu izlazim u jazz klubove.

Za one koji nisu upoznati s njome, možete li otkriti više o jazz sceni Zagreba u njenim plodnim danima? Što se slušalo, gdje se izlazilo, koji su bili glavni akteri jazz scene?

Još u ranim tinejdžerskim danima išao sam na koncerte Boška Petrovića i ekipe, od Lapa do Kulušića. Teško mi je reći koji su najplodniji dani, vjerojatno 60-te i 70. Osim spomenutih Lapa i Kulušića, jazz se svirao i u SKUC-u, Studentskom Centru, &TD-u...

Kako se desila ta "rupa u kulturnom životu grada", gdje su nestali jazz klubovi? Je li do potražnje, ponude ili nečeg desetog?

Više stjecaj nesretnih okolnosti. BP Club i VIP su odigrali važnu funkciju u promociji jazza u gradu. Mislim da nije pala potražnja za jazzom, a ni ponuda.

Imate li uvida u to što se trenutno u Zagrebu (pa možda i šire) događa na tom polju? Ima li mladih talenata ili ljudi koji nešto stvaraju i održavaju scenu živom?

Od kad sam počeo raditi na ideji jazz kluba, u zadnje vrijeme, scena se probudila. Dosta se svira jazz u malim prostorima, barovima i kafićima. Bachus, Harmica, kazalište Gavela, samo su neka od mjesta gdje se jazz izvodi. Ima puno mladih muzičara, scena je zdrava.

Kakva je uopće situacija u domeni jazza vani? Kako živi žanr uz sve aktualne trendove u glazbi na svjetskoj razini, kako na europskoj, imate li neki svoj dojam?

Jazz je maje više svuda jako prisutan i etabliran. Puno je jazz festivala, te klubova koji prate scenu. Čini mi se da je jazz jako trendi i cool u ovom trenutku.

boogie
Tomo Ricov
Kao i dosad, odlučili ste stvari uzeti u svoje ruke u Zagrebu. Na mjestu Pepera se otvara novi jazz klub Boogie. Kako ste se odlučili na ovaj korak?

Odluka je pala prije nekih godinu dana. Prostor podruma starog Maraschina uvijek me podsjećao na jazz klub. Bilo je samo pitanje vremena kad ćemo krenuti s otvaranjem jazz kluba. Nedostajao mi je jazz klub u gradu.

Mislite li da u Zagrebu ima potražnje za jazzom i uopće konceptom jazz kluba?

Nemam pojma. Vidjet ćemo. Pravih jazz fanova nema puno, ali ima ih. Nadam se da ćemo s Boogijem regrutirati nove ljubitelje jazza.

Možete li nam otkriti više o samom konceptu Boogieja? Kako ste ga zamislili, što će se sve dešavati, tko će svirati...?

Boogie je zamišljen kao opušteno mjesto gdje se uživa svim čulima. On je neka vrsta jazz kompleksa s različitim atmosferama: imamo bar u prizmelju, lounge/dnevnu sobu na katu, klub u podrumu. Tu je još i speakeasy cocktail bar Šupa. Svirke su na početku četiri dana tjedno, od srijede do subote. Vikendom su i DJ-i nakon bendova. Glazba je jazz i srodni pravci: latin, brazil, soul, funk, rhythm'n'blues….

Tomo Ricov
Tomo Ricov
Foto: PR
Objavljeno: 27.10.2017. u 09:57

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p