KULTURA

Gdje u Zagrebu možete igrati kvizove znanja?

Drugačiji način zabave koji uživa sve više popularnosti
kviz
fazi ste kada vam noćni izlasci nisu prioritet, pomalo su vam dosadile višesatne kave s prijateljima na kojima se nekako uvijek završi na istim temama, u svoju after work rutinu biste najradije unijeli malo uzbuđenja... Jeste li ikada razmišljali o tome da se okušate u kvizovima znanja?


Osim što vrlo poučni, kvizovi su odlična večernja zabava gdje se uz piće s prijateljima ozbiljno raspravlja o tome koja je najdublja rijeka koja nosi ime po državi, kako se zove kći od Kanye Westa, tko je prvi na Billboard listi, tko je napravio logo za Chupa Chups, kako se zvao rat između Salvadora i Hondurasa... Primamljivije od rasprava o trenutnoj političkoj situaciji i nezaposlenosti, zar ne?

Definicijom ''vrsta društvene igre zasnovana na ispitivanju znanja i vještina iz različitih područja, najčešće natjecateljskog karaktera'', kvizovi su se u Zagrebu popularizirali oko 2005. Nakon onih prvotnih u Booksi, proširili su se cijelim gradom, no danas se ta, svojevrsna supkultura, ustalila i kvalitetni se kvizovi mogu pronaći na mnogim lokacijama, gotovo svakog dana. Želeći detaljnije istražiti ovu zanimljivu scenu, obratili smo se jednoj od rijetkih dama na ovoj dječačkoj sceni, Petri Lypolt, iskusnoj kvizašici, organizatorici i članici Hrvatskog kviz saveza, ne bi li doznali više.

pub kviz
Kako nam je otkrila Petra, u ovoj vrsti zabave ekipa sastavljena od 3 do 5 članova (ovisno o pravilima kviza) zajednički odgovara na postavljeno pitanje na gotov obrazac. Obično je kviz podijeljen u runde, što znači da se postavi pitanje, odnosno voditelj ga čita, ekipa se dogovara odgovoru i piše na papir koji se predaje voditelju nakon runde. Nepisano je pravilo da se ne ostavlja prazan odgovor nego se uvijek nešto napiše, zbog čega se često i 'ubode' točan odgovor. Dakle, brainstorming je često krucijalan, a često su najuspješnije ekipe one sastavljene od članova s različitim interesima, te tako pokrivaju najšire područje. Primjerice, netko je stručnjak u sportu, drugi zna povijest i zemljopis, treći popkulturu i filmove, četvrti prirodne znanosti... Nadalje, voditelj kviza (ili ekipa) ispravlja, čitaju se točni odgovori i poredak ekipa od najslabije prema najboljoj. Upravo to čitanje odgovora obično zna biti jako zabavno, a svaka ekipa ima i svoje ime, i to najčešće vrlo kreativno.

''Sudjelovati na pub kvizu može svatko, dovoljno je skupiti ekipu, doći i prijaviti se. Ako i nemate ekipu, uvijek nekome fali igrač i može se pridružiti. Nagrade na kvizovima nisu nešto posebno, igra se radi igre, zabave i da se nešto nauči. Kvalitetno provedena večer uz piće. I jako dobar team building jer se u kratko vrijeme mora isporučiti odgovor. Znači ekipa se unutar otprilike minute po pitanju mora dogovoriti što će napisati kao odgovor, dogovoriti čije će se mišljenje uzeti u obzir... Tu dolazi do izražaja dobar odnos snaga u ekipi, odnosno pokrivenost po područjima'', objasnila nam je Petra.

pub kviz
Kviz se u Zagrebu pak može igrati gotovo svaki dan. Najmasovniji je Kviz petkom u Klubu Studentskog Centra, gdje u prosjeku igra 40 ekipa. Ovdje se igra u ekipama do 5 igrača u dvije runde. Svaki put kviz sastavlja druga ekipa, tako da nema pravila koje će teme biti u kvizu, a pobjednici dobivaju piće na šanku.

Uz ovaj najpopularniji kviz, postoje manji kvizovi po gradskim kafićima i pubovima gdje igraju po 4 igrača, pa tako Kavez u Savskoj utorkom ima kviz općeg znanja, kao i Jazz Caffe Forum u Sesvetama četvrtkom. Tvornica kulture ima tematske kvizove, a izmjenjuju se popkulturni, sportski, glazbeni... Nedjeljom se u Taban hostelu u Tkalčićevoj 82 igra Sunday Quiz, a zabavan je i onaj u Sheridan’s pubu u Savskoj 36, kojeg vodi vlasnik puba na engleskom jeziku.

Popularni su i specijalizirani kvizovi poput FAK-ovog Filmskog kviza koji se održavaju povremeno, po različitim mjestima u gradu, i jako su posjećeni.

Uz pub kvizove, koji su grupna zabava, postoje još i individualni kvizovi, za one koje žele testirati svoje znanje. Hrvatski kviz savez organizira jednom mjesečno HOT100 gdje se u 50 minuta odgovara na 100 pitanja koja sastavlja International quizzing association i rješavaju se svugdje u svijetu, a postoji i rang lista. Dva puta mjesečno na rasporedu su individualni kvizovi određene tematike koji sastavljaju kvizaši: povijest, lifestyle, svijet, zabava, sport, znanost, igre, mediji, kultura. Tako se vježba za svjetsko kviz prvenstvo gdje se u 120 minuta rješava 240 pitanja tematski podijeljena na te grupe. Kviz se rješava isti dan svugdje u svijetu (prva subota u 6. mjesecu) i radi se svjetska rang lista.

Sve zagrebačke kvizove možete popratiti ovdje, a ako se ne zarazite pozitivnom (i natjecateljskom) energijom na jednom od njih, slobodno se vratite dobrim starim kavama nakon posla. Bitno je jedino da barem na kratko preokrenete svoju svakodnevicu i s vremena na vrijeme unesete koju promjenu u svoju rutinu...

pub kviz
Matea Martek, Petra Lypolt
Foto: Pexels
Objavljeno: 14.09.2016. u 13:11
Tagovi: Zagreb

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p