KULTURA

Glazbena ikona Taylor Swift glavna je tema novog kolegija na prestižnom fakultetu: Biste li ga pohađali?

"Taylor Swift i njezin svijet" 
Možemo slobodno reći kako je Taylor Swift postala pravi fenomen, prepoznatljiv ne samo po svojoj glazbi, već i po utjecaju koji ima na kulturu, društvo i umjetnost. Dokaz tomu definitivno je i novi Harvardov kolegij nazvan "Taylor Swift i njezin svijet", koji će u proljetnom semestru 2024. otvoriti vrata svim studentima koji žele znati sve detalje o njezinom životu i stvaralaštvu.

Kolegij je dio studija Engleskog jezika te pruža priliku studentima da dublje istraže život i umjetnički doprinos jedne od najprepoznatljivijih glazbenih ikona današnjice. U uvodnom opisu kolegija stoji: "Danas je Taylor najprepoznatljivija umjetnica u Sjevernoj Americi, ako ne i u svijetu, a  njezino pisanje pjesama uključuje nekoliko žanrova, dok njezin ekonomski utjecaj mijenja gradove." Voditeljica kolegija Stephanie Burt najavila je sveobuhvatno proučavanje različitih aspekata Swiftinog stvaralaštva. Nastava će se fokusirati na proučavanje kulture fanova, kulture slavnih, adolescencije, odrasle dobi, te razmišljanje o bjelačkim tekstovima, južnjačkim tekstovima, transatlantskim tekstovima i queer podtekstovima.

U intervjuu za Harvard Crimson, Burt naglašava važnost istraživanja Swiftinog prijelaza s country glazbe na pop, povezujući ga s širim političkim promjenama u zemlji. "Taylor Swift je netko tko uspostavlja složene i promjenjive odnose s idejom amerikanstva i s idejom bjelačkog amerikanstva," izjavila je Burt. Studenti će također imati priliku proučavati Swiftove glazbene prethodnike, poput ikone country glazbe Dolly Parton, te čitati književna djela koja su važna za samu pjevačicu.

Harvard nije jedini fakultet koji prepoznaje važnost glazbenice Taylor Swift; Berklee glazbeni koledž u Bostonu već nudi nastavu posvećenu Swiftovim tehnikama pisanja pjesama, s ciljem poticanja ambicioznih umjetnika da razvijaju vlastiti autorski materijal. Tako i harvardski kolegij "Taylor Swift i njezin svijet" predstavlja još jedan korak prema širenju raznolikosti kolegija na sveučilištima i otvaranju prostora za proučavanje popularne kulture i suvremene glazbene umjetnosti.

Foto: Instagram
Objavljeno: 06.12.2023. u 10:18

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p