KULTURA

Gostovanje ZKM-a dovelo brojnu publiku u Lazarete

Nagrađivana predstava #radninaslovantigona u Dubrovniku

#radninaslovantigona na Dubrovačkim ljetnim igrama 
Nagrađivana predstava #radninaslovantigona Zagrebačkog kazališta mladih oduševila je sinoć festivalsku publiku u prepunim Lazaretima. Suvremena Antigona na programu 67. Igara opet je večeras u 21.30 sati. 

Reinskripciju Sofoklove Antigone potpisuje argentinski autorski tim Jazmín Sequeira i Luciano Delprato, a režiju Renata Carola Gatica, za što je i nagrađena na Gavellinim večerima 2015. Anđela Ramljak igra Antigonu, a u ostalim ulogama su Sreten Mokrović, Petar Leventić, Vedran Živolić, Jasmin Telalović, Frano Mašković i Danijel Ljuboja.

#radninaslovantigona na Dubrovačkim ljetnim igrama
''Koga smo više dužni poštivati, domovinu ili istinu? Zemlja laži, je li to zemlja kojoj dugujemo ikakvo poštovanje? Nisam se rodila da dijelim tvoju mržnju prema drugima, nego da volim naše različitosti'', vapila je Antigona sinoć jednako upečatljivo kao i prije nekoliko dana na ceremoniji otvaranja.

#radninaslovantigona na Dubrovačkim ljetnim igrama
 
#radninaslovantigona na Dubrovačkim ljetnim igrama
Antička junakinja dovedena u 21. stoljeće ostaje jednako čvrsta u svojim idealima i principima, ali je predstava bitno osuvremenjena na razini forme, a izvrsno se uklopila u prostor novoobnovljenih Lazareta.

U predstavi #radninaslovantigona Polinik je ubijen u sukobu s antiterorističkom jedinicom predvođenom Eteoklom. Njega je podupirao Kreont, koji je ovdje medijski magnat, kao jedan od vladara današnjice. On koristi medije kako bi zaštitio domovinu i u svom je zadatku spreman obračunati se s neprijateljima na najokrutniji mogući način. S druge strane, Antigona je internetska aktivistkinja koja osuđuje nehumano postupanje istih onih struktura koje Kreont svesrdno podupire. Upravo u problemu sukoba mišljenja, kao i kvalitetnom oblikovanju zapleta, treba potražiti podudaranje sa Sofoklom.

#radninaslovantigona na Dubrovačkim ljetnim igrama
Dramsko gostovanje ZKM-a realizirano je uz potporu Grada Zagreba i uz pokroviteljstvo Valamara. Ulaznice za večerašnju izvedbu dostupne su u internetskoj prodaji, na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži te na lokaciji izvedbe jedan sat prije početka. 
Objavljeno: 14.07.2016. u 11:10

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p