KULTURA

Hygge – danski recept za sretan život

Svjetski bestseler autora Meika Wikinga
Hygge danski recept za sretan život
Č
esto se za Dansku govori kako je najsretnija zemlja na svijetu, a njihova sreća može se opisati jednom riječi: hygge. Upravo ova riječ je u Collinsovom engleskom rječniku proglašena za riječ 2016. godine Mala nordijska riječ, koju su Danci brendirali kao svoj životni koncept, stoji za sve ono što njima pričinjava životu sreću.

Ta riječ stoji za zajedništvo i privrženost, za vrijeme koje provodimo s ljudima koje volimo, za život bez stresa i velikih očekivanja koje ne možemo ostvariti. Hygge također stoji za male svakodnevne trenutke koje nas smiruju te za vrijeme tijekom kojeg se potpuno posvećujemo sebi. Sve u svemu ova riječ označava način života koji je u suprotnosti današnjem brzom životu u kapitalističkom svijetu. Trčimo za karijerom, novcem, slavom, instant rješenjima, a zaboravljamo da sreću čine ipak one male stvari – vruća čokolada pod najdražom dekicom, nedjeljni obiteljski ručak, šetnje s voljenom osobom i uživanje u prirodi. Ne trebamo se opterećivati budućnosti, nego živjeti u sadašnjem trenutku u kojem stvaramo uspomene.

Hygge danski recept za sretan život
Nakon knjige Hygge, sretan život na danski način Louise Thomsen Brits, kod nas je stigla još jedna knjiga o ovom načinu života. Riječ je o djelu Hygge – danski recept za sretan život autora Meika Wikinga koje je preplavilo društvene mreže diljem svijeta. U pitanju je jedno od najvažnijih djela koje govori o ovom danskom fenomenu, a temeljeno je na dugogodišnjim znanstvenim istraživanjima. Autor, koji je direktor u Institutu za istraživanje sreće, već dugo proučava čaroliju danskog načina života čiju tajnu pokušava prenijeti svima koji želi ponovno osjetiti sreću u svakodnevnom životu. Knjigu možete nabaviti po cijeni od 99 kn u knjižarama diljem Hrvatske ili putem online shopa.

Hygge danski recept za sretan život

M.D.
Foto: Instagram
Objavljeno: 07.02.2017. u 09:48

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p