LIFESTYLE

Ilustrirane minijature velikih poruka

Upoznajte genijalnu 'Ilustrovanu propast'

ilustrovana propast 
Prvo je naučio crtati, pa pisati, a kažu mu kako je crtao i prije nego što je progovorio. Sve što mu se u životu događa, bilo lijepo ili ružno, proživljava upravo kroz crtanje. Njegovo je ime Vlada i jedan je potpuno simpatičan i apsolutno anoniman crtač iz Kikinde, malog grada na sjeveru Srbije. 

Vlada uglavnom djeluje pod pseudonimom Krikus, pored stripa se bavi crtanim filmom i ilustracijom i, pogađate, autor je zaslužan za naše posljednje oduševljenje čije je ime Ilustrovana propast.

''Mislim da je najbolju definiciju Ilustrovane propasti dala novosadska ilustratorica Marina Milanović, koja je rekla da je Ilustrovana propast haiku strip. Meni se, kao autoru, ova definicija veoma dopada jer odgovara onome što želim da Ilustrovana propast bude. Dakle, Haiku strip'', pojasnio je Vlada.
ilustrovana propast
Premda se crtanjem bavi oduvijek, seriju ilustracija Ilustrovana propast pokrenuo je 2012. godine, tako što je ilustracije iz jednog prijašnjeg serijala počeo plasirati na društvenim mrežama. Na njegovo veliko zadovoljstvo, mnogi su shvatili poruke iz tih minijatura, poistovjetili se s njima te su se crteži počeli širiti internet bespućima.

Poistovjetiti se sa slatkim i ujedno genijalnim ilustracijama uistinu nije teško, no tek nakon što im posvetite par sekundi više od svoga vremena. Ilustrovana propast je, naime, inteligentna serija i kroz svoju se simpatičnost osvrće na stanje društva, suptilno kritizira i skreće pozornost na aktualne i bitne teme.

''Imam jednu minijaturu u kojoj glavni lik govori da je stvarnost dovoljno nevjerojatna i to je za mene velika istina. Mislim da većina ljudi, zauzeta svakodnevnom jurnjavom, život uzima zdravo za gotovo i mnoge nevjerojatne pojave, koje nam se svakodnevno svima dešavaju, shvaća olako i gotovo da ih ne primjećuje. Te pojave su veoma zanimljive i tim se pojavama pokušavam baviti jer je stvarnost jedino što poznajem. Tema 'Ilustrovane propasti' je, dakle, stvarnost u svim svojim pojavnim oblicima, koju ja pokušavam malo iskriviti i dodati joj malo magije.''
ilustrovana propast ilustrovana propastilustrovana propast   
Unatoč popularnosti njegovih ilustracija, Vlada je svoju anonimnost uspio zadržati. U medijima se nije dosad mnogo pojavljivao, prvenstveno želeći da rad govori umjesto njega: ''Ta moja želja da se ne eksponiram proizilazi i iz moje prirode, a ona je i jedna vrsta protesta protiv moderne potrebe za eksponiranjem u javnosti po svaku cijenu i činjenice da prostor u mainstream medijima uglavnom zauzimaju glasni praznoglavci koji nemaju ništa pametno za reći.''

Ipak, anonimnost će možda biti teško zadržati, posebno zato što je autor zahvaljujući svojim radovima već imao prilike biti pozvan na razne međunarodne izložbe među kojima je i ona u Peruu posvećena borbi protiv nasilja nad ženama koju je organiziralo tamošnje Ministarstvo za spolnu ravnopravnost. Aktivizam i društvene teme Vladi uistinu nisu strane i sretan je zbog činjenice da mu je crtanje otvorilo određeni medijski prostor i pružilo mogućnost da skrene pažnju na teme koje smatra relevantnima. Borba protiv nasilja, pogotovo onog nad ženama, upotreba obnovljivih izvora energije, zaštita životne sredine, položaj migranata, izbjeglica i marginaliziranih društvenih grupa, promocija kulture biciklizma... Sve je to problematika koja se provlači Vadinim umom, ali i crtežima. Ozbiljne teme i svima nama bliske pojave, upakirani u nevjerojatno simpatične ilustracije - razlog zbog kojeg smo se opasno zaljubili u rad ovog sjajnog kreativca.
   
Vladu i njegovu Ilustrovanu propast možete popratiti na Instagramu, Tumblru ili Facebooku!
ilustrovana propast - stop nasilju
ilustrovana propast 
ilustrovana propast
ilustrovana propast 
ilustrovana propast 
ilustrovana propast 
ilustrovana propast 
ilustrovana propast ilustrovana propast ilustrovana propast ilustrovana propast 
 
Matea Martek
Foto: Ilustrovana propast
 
Objavljeno: 09.06.2016. u 13:00

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p