KULTURA

Imelda Ramović, Filip Pomykalo i Luka Juras na izložbi koja se ne propušta

Blic intervju povodom izložbe i silent partyja u Tvornici kulture

silent party
P
ribližavamo se sredini listopada, no umjesto da kolektivno očajavamo zbog sve nižih temperatura, ekipa Yema se pobrinula da nam aktualni jesenski mjesec prođe u znaku dobre zabave, ali i umjetnosti. Yemov tihi projekt je, naime, lagano i uspješno stigao kraju, te se nakon odličnih partyja u prekrasnom vrtu MUO-a sele na sigurnu lokaciju, sklonjeni od kiše i hladnoće, u Tvornicu kulture.


Omiljeni silent partyji popraćeni izložbama istaknutih regionalnih autora s područja ilustracije i dizajna u skrivenom vrtu Muzeja za umjetnost i obrt posljednjih su tjedana bili događanje koje se nije propuštalo, a iznimka neće biti ni posljednji Beck's Silent Experience party popraćen izložbom u Tvornici kulture ove subote, 15. listopada 2016. Ovog ćemo puta plesati kako nam diktiraju Kiki Belluci & Sin (hip hop, RnB, trap - plavi kanal), Ronca & Matzee (house, deep, electro, bass - zeleni kanal), te Nifty Nina, Zadra, Disco Helga (funk, 80s, 90s, rock, trash - crveni kanal). Izložba će pak biti u znaku čak šest izlagača, pa će posjetitelji uz istaknute i priznate ilustratore moći pogledati i radove novih, mladih nada.

Na izložbi koja u Tvornici kulture počinje u 19 sati, a završava netom prije partyja u 22 sata, bit će izloženi radovi Imelde Ramović, art direktorice, dizajnerice i ilustratorice na području oglašavanja, umjetnosti te glazbene i modne industrije, suvlasnice studija Mireldy, grafičkog dizajnera i ilustratora iz Zagreba s londonskom adresom Filipa Pomykala, kao i Luke Jurasa čiji bogati životopis uključuje, između ostalog, poziciju grafičkog dizajnera u agenciji Bruketa&Žinić, onu art direktora u Digitel komunikacijama te rad u dizajnerskom studiju Ko:Ke. Osim ovih etabliranih imena, svoj će rad u Tvornici izložiti i misteriozni artu ditu kolektiv sastavljen od tri mlada momka - mop hapa, smelly feeta i kopita zla, kao i Klarxy, ilustratorice čija djela prikazuju pretežito svakodnevicu, svijet koji nas okružuje, putovanja i ljudsko ponašanje.

Dosad su na izložbama sudjelovali Vedran Klemens, Nebojša Cvetković, Ivo Matić, Željko Beljan, Tifani Rubi i Ivan Blažetić Šumski, stoga će šest novih autora savršeno zaokružiti ciklus Beck’s Silent Experiencea i Secret exhibitiona. Kako bismo vas uveli u cijelu priču, kratko smo popričali s Imeldom Ramović, Filipom Pomykalom i Lukom Jurasom, a drugi dio razgovora s umjetnicima očekujte uskoro!


Imelda Ramović
Imelda Ramović


Kao dio studija Mireldy, radila si na projektu Glitch.ba serije ručno izrađenih tepiha, kako ste došli na tu ideju?

Ideja je postojala već neko vrijeme, ali bio je potreban neki određeni period da se stvari jednostavno uklope u cjelinu. S jedne strane je postojala inicijativa za oživljavanjem tradicionalnih vrijednosti, a s druge manipulacija digitalnim, slučajnim, pogreškom. Taj neobičan spoj je rezultirao kao glitch.ba.

Kao dizajner često mijenjaš medije i projekte na kojim radiš, što je to što te ipak najviše privlači?

Pa na prvom mjestu bi sigurno bili neki moji eksperimenti koji kombiniraju ilustraciju i dizajn i nisu opterećeni potrebom da zadovolje nikoga drugog osim mene. U tom procesu dolazim do novih zanimljivih rješenja koje naknadno razvijam kroz različite medije i projekte.

Na koju si od mnogobrojnih osvojenih nagrada bila posebno ponosna?

Ne mogu reći da mi nagrade kao takve ništa ne znače, lijepo je kada ti neko oda priznanje i prepozna dobro rješenje, ali to je uglavnom to. Ne mogu izdvojiti neku posebnu.

Za izložbu '3 dana dosta' napravila si seriju printeva uz pomoć aplikacije na mobitelu. Kako si došla na ideju?

Spletom okolnosti. Došlo je spontano za vrijeme rehabilitacije u bolnici, imala sam nekoliko aplikacija na mobitelu koje sam minimalno koristila, tek toliko da na fotku možda dodam neku ilustraciju. Kako sam imala dovoljno vremena za klikanje po telefonu, shvatila sam da aplikacije imaju super mogućnosti pa sam se malo po malo navukla. Postavila sam si cilj da svaki dan napravim jednu ilustraciju na mobitelu, koje sam naknadno vektorizirala i pripremila za tisak na kompjuteru i tako je nastala prva izložba u Bravu 8>.

Da tvoje ilustracije imaju glazbenu pozadinu, sviralo bi...

Ovisi u kojoj sam fazi, ali evo par često slušanih: Moderat, Jon Hopkins, Bonobo, Tame Impala, The Strokes...

Što nam spremaš za nadolazeći Secret exhibition?

Spektakl! Neke su grafike već viđene, a neke su doživjele total makeover pa su ‘ko nove!

Filip Pomykalo
Filip Pomykalo


Kako to da si se odlučio za studij u Londonu?

London se nekako sam po sebi postavio kao cilj tijekom zadnjih godina rada i razmišljanja, a budući da sam u Zagrebu završio BA, kao logičan korak pokazalo se da se “uvedem” u grad kroz MA studij i od tuda krenem dalje. Spektar scene u Londonu je gotovo neograničen, stoga za mene on predstavlja veliku priliku, ali isto tako i izazov.

Od prikupljanja inspiracije pa do realizacije finalnog proizvoda – u kojoj fazi stvaranja najviše uživaš?

Definitivno najviše uživam u toj prvoj fazi traženja, i to pogotovo tokom samoiniciranih projekata kao što su ilustracija i eksperimentiranje grafičkim tehnikama, upravo zato što tada prikupljanje inspiracije nije formulirano kao zadatak već kao slobodno i neopterećeno promišljanje.

Koji te projekti trenutno okupiraju?

Trenutno sam najviše zaokupljen projektom vezanim uz studij u sklopu kojeg istražujem odnos između originala i kopije u kontekstu masovne reprodukcije, te taj odnos pokušavam vizualno preispitati i interpretirati ga.

A na koji si svoj projekt izrazito ponosan?

U principu na sve i niti na jedan. Znam da mi je svaki od projekata na kojima sam radio donio iskustvo radi kojeg rastem kao dizajner i ilustrator, stoga u svima kolektivno vidim skriveni poticaj i motivaciju, ali niti jedan projekt zasebno ne mogu izdvojiti kao značajnu prekretnicu.

Da tvoje ilustracije imaju glazbenu pozadinu, sviralo bi...

Nemam običaj crtati i raditi uz glazbu, no čini mi se da bi glazbena pozadina trebala biti pomalo melankolična, što se u stvari nikako ne poklapa s mojim glazbenim ukusom (čitajte minimal techno i rap).

Što nam spremaš za nadolazeći Secret exhibition?

Izložit ću pet ne potpuno recentnih, ali dragih ilustracija koje su do sada sjedile u mojoj digitalnoj ladici, no razmišljam o njima i njihovom međuodnosu već neko vrijeme tako da će ova izložba poslužiti kao svojevrsna vitrina iz koje možda izađu i neki novi pogledi na njih.

Luka Juras
Luka Juras


Što je nobl.?

Nobl je projekt na kojem surađuju dvojice prijatelja iste struke i zanimanja. Projekt funkcionira kao eksperiment, vježba u kojoj zadanu temu ili neki početni impuls pokušavamo 'pretočiti' u vizualni jezik. Svaki rad prolazi strogu autoselekciju i svojevrsni je 'projekt u nastajanju'. Obojica imamo sličan "eklektični" pristup, ne ganjamo jedan stil već pokušavamo spojiti, pomiješati nama zanimljive stilove, teme i forme. Ta estetika se zapravo nekako postepeno gradi, a najzanimljiviji nam je upravo proces stvaranja. U tome najviše uživamo.

Zapazili smo seriju T-shirta 'Proud to be a tourist' koju si ti dizajnirao, da li nam možeš reći nešto više o projektu?

Projekt je nastao kao suradnja Utorka, biroa za propagandu (koji vode Iva Domić i Jakov Vilović), i mene. Iva i Jakov su imali početnu ideju, na osnovu koje sam ja stvarao ilustracije, pokušavajući na duhoviti način iskomunicirati poruku, neopterećujući se pritom idejom o stvaranju prepoznatljivog branda. Rješenja koja smo smatrali zanimljivima bi otisnuli i stavili u prodaju.

Paralelno si radio kao nastavnik i art direktor. Koja ti je uloga ipak malo draža?

Direktor.

Član si udruge ARCHIsquad, možeš li nam reći malo više o misiji i ideji iza projekta?

Grupa arhitekata Archisquad osnovana je 2006. godine, još za vrijeme njihovog studiranja, ja sam se priključio nešto kasnije. Grupa se bavi pitanjima društveno-osjetljive arhitekture. Raznovrsni projekti Grupe uključuju lokalne edukativne, arhitektonske i umjetničke projekte te nagrađivana sudjelovanja na međunarodnim natječajima. Moja uloga kao dizajnera je da oblikujem materijale za aktualne projekte Grupe.

Da tvoje ilustracije imaju glazbenu pozadinu, sviralo bi...

Mmmm... Tim Hecker, Atoms for peace, itd.

Što nam spremaš za nadolazeći Secret exhibition?

Nešto iz Nobl kuhinje.


Ulaznice za silent party možete kupiti u pretprodaji po cijeni od 30 kuna, dok će na ulazu cijena biti 40 kuna. Izložba počinje u 19 sati i traje do 22 sata, a od 23 sata starta Silent party.


Matea Martek
Foto: Adrian Žgaljić, PR

Objavljeno: 12.10.2016. u 12:37

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p