KULTURA

Instagram mlade fotografkinje s kojeg ne skidamo pogled

Blictagram: @tanjakanazir
@tanjakanazir 
Jedan od sjajnih načina za praćenje mladih umjetnika, kreativaca i talenata za koje će se tek čuti je ni manje ni više nego dragi nam Instagram. Lišen nepotrebnih informacija i baziran isključivo na lijepim vizualima, svakodnevno je tu da nam osigura injekciju potrebne inspiracije. Poželimo li da ta injekcija sadrži i dozu atmosferičnosti, smirenosti i artističkog pogleda na svijet, otvaramo jedan od naših omiljenih profila, onaj mlade fotografkinje iz Rijeke.

Tanja Kanazir se u fotografiju zaljubila prije nekoliko godina, od kada je svoju strast uspješno pretvorila u posao. Osim što je se često može vidjeti na raznim snimanjima uz našeg modnog fotografa Franju Matkovića, Tanja sudjeluje i u organizaciji riječkog artBazaara, kao i na brojnim fotografskim projektima. Kad je riječ o motivima koji prevladavaju na njenom profilu @tanjakanazir, Rijeka sa svojim čarobnim zalascima sunca odnosi pobjedu i, moramo priznati, nikad nije bila fotogeničnija.

S obzirom na to da je ipak riječ o fotografkinji, naš Blictagram je debelo premašio nekoliko instantnih pitanja i pretvorio se u punokrvni intervju u kojem smo doznali i poneki insajderski trik... 
 
@tanjakanazir 
Opiši nam svoj Instagram profil u tri riječi! 

Šaren (zalasci), lijep (moja maca) iii... zapravo, ja u obliku prikladnom za javnost. :)

Kako si počela fotkati?

Fotkati sam počela tamo negdje 2009. godine kad mi je tata poklonio svoj Canon AE1, tako da je analogna fotografija bila ono na što sam se u početku zakačila. Uskoro nakon toga sam kupila svoj prvi DSLR i fotografija je s vremenom prerasla iz hobija u posao. Prekretnica u pogledu na fotografiju, otkriće koji fotografski žanr mi najviše leži i od kojeg mi srce poskoči, dogodila se na Fotosofia seminaru 2013. godine. Jedno od najljepših iskustava u životu.

Što najčešće možemo vidjeti na tvom Insta profilu?

Motivi koji se protežu kroz moj Instagram su zalasci sunca koje jako volim fotkati zbog predivnih boja koje nam priroda nudi na dlanu. Jesensko-zimski zalasci su mi najdraži jer tada sunce zalazi iza Učke i predstave koje priređuje svojim zalaskom su neopisive. Svoju macu Toru također vrlo često fotkam. Od kad mi je ona ušla u život, srce mi se topi na svaku životinju koju sretnem, ona mi je pokazala što točno znači bezuvjetna ljubav. Svim srcem zagovaram to da bi svako dijete trebalo odrastati uz ljubav životinje od koje od najranijih nogu može učiti kako bezuvjetno voljeti. Tu su također i poslovne fotografije koje shaream, vjenčanja koja fotkam, eventi, projekti na kojima radim, nakit koji izrađujem...
 
@tanjakanazir 
Koliko često objavljuješ fotke?

Nema pravila. Nekad objavim četiri fotke na dan, a nekada se dogodi i pauza od tjedan dana. Po osjećaju, bez kalkuliranja.

Fotkaš li isključivo mobitelom ili koristiš fotoaparat za svoj Insta profil?

Fotkam mobitelom, a kad shaream fotke s posla, onda su to fotke uhvaćene fotoaparatom.
 
Koje filtere najčešće koristiš?

VSCOcam je odlična aplikacija čiji filteri simuliraju filmove. S obzirom na to da jako volim analognu fotografiju zavoljela sam tu aplikaciju čim sam ju prvi put isprobala. Najčešće koristim filtere C1, F2, HB2 i A6. VSCOcam mi je nedavno „dojavio“ da se u ograničenom vremenu za nekoliko dolara može skinuti ogroman paket filtera, tako da ću uskoro sigurno imati još neke najdraže. :)
 
@tanjakanazir 
@tanjakanazir 
Koristiš li neke dodatne aplikacije?

Volim se igrati s fotkama koje radim za Instagram, pa i pretjerivati ponekad. Imam puno instaliranih aplikacija: Mirror Image, Filterloop, Pluto, ... No, uvijek prvo obrađujem u VSCOcam aplikaciji.

Je li Instagram promijenio način na koji fotografiraš?

Instagram je definitivno promijenio način na koji fotkam. Inače sam dokumentarni fotograf, osjećam ljude i njihovu energiju, volim ih fotografirati i hvatati njihovu bit. Ali bez obzira na tu činjenicu, na mom Instagram profilu nema baš fotki ljudi. :D Super mi je što sam zbog Instagrama počela primjećivati i fotkati druge motive.

Što te motivira da nastaviš fotkati?

Fotografija je moj način izražavanja, najbolji način na koji mogu prezentirati svoje viđenje svijeta. Volim i to što kroz fotkanje jako puno učim o sebi. Fotografija me usrećuje.

Koju poruku želiš svojim fotografijama odaslati?

Kad fotkam ljude, želim svima tako reći da su predivni i posebni. Voljela bi kad bi svi mi prvenstveno znali voljeti sebe i naučili živjeti u trenutku. To bi mogla biti poruka. Kad fotkam za Instagram, nemam neku općenitu poruku, svaka fotka nosi svoju.
 
@tanjakanazir 
@tanjakanazir 
@tanjakanazir 
 
Fotografiraš li ciljano, odlazeći na neke zanimljive lokacije ili usput okidaš fotke?

Za Instagram ciljano fotkam samo zalaske sunca, najčešće sa svojeg balkona jer gleda taman na Učku. :) Sve ostale fotografije nastaju neplanirano.

Postoji li neki Instagram trend za koji si se bila zakačila i ima li neki koji ti je potpuno odbojan?

Nemam pojma, ne mogu se trenutno sjetiti. Neka ljudi eksperimentiraju i povremeno podlegnu trendovima, to mi je kul. Svi smo pod utjecajem nekoga ili nečega, i mislim da je to ok, dokle god u ono što dajemo na van uklopimo sebe i svoje srce, jer to onda produkt čini različitim od bilo kojeg drugog.

Tri omiljena Instagram profila koja pratiš?

Uuu, teško mi je izdvojiti samo tri pa ću izdvojiti prva tri koja mi padnu na pamet. To su @lookslikefilm jer svako malo naletim na neke odlične fotografe, @arielealasko koja radi predivne stvari od drva i @wearekniters zbog ideja, jer planiram zamoliti majku da mi isplete majicu i šal od vune deeebelih niti. :)
  
Zašto voliš Instagram?

Instagram = fotke. To je razlog. :)
  
 
@tanjakanazir 
@tanjakanazir 
@tanjakanazir 
@tanjakanazir 
@tanjakanazir 
@tanjakanazir  
@tanjakanazir 
@tanjakanazir 
@tanjakanazir 
M.M.
Foto: @tanjakanazir
Objavljeno: 19.10.2015. u 11:29

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p