LIFESTYLE

Instalacijski performans u Muzeju prekinutih veza

Zanimljivo događanje u najpoznatijem domaćem muzeju
muzej prekinutih veza
K
afić Muzeja prekinutih veza 17. i 18. srpnja 2017. će biti u znaku jednog zanimljivog događanja. Nalazite li se spomenutih dana u glavnom gradu, svakako svratite pogledati Love Letters, instalacijski performans Yiote Demetriou, koji će se oba dana moći vidjeti u periodu od 19 do 20 sati.


Instalacija je to sazdana od 200 ljubavnih pisama na različitim jezicima, pisma koja je svojim voljenima ispisala neka davna publika, prikupljena tijekom petogodišnje međunarodne turneje. Yiota poziva da se prisjetimo, da podijelimo i razmijenimo uspomene i sjećanja s publikom iz prethodnih performansa pisanjem anonimnih pisama koje ćemo potom pridružiti instalaciji, u interakciji s postojećom zbirkom pisama.

Performans je dio programa petogodišnjeg interdisciplinarnog istraživačkog i umjetničkog projekta "The People's Smart Sculpture" u kojemu Muzej prekinutih veza sudjeluje zajedno s 11 partnerskih institucija iz cijele Europe. Projekt podupire društvenu umjetnost te kolaborativne urbane procese na europskim prostorima.

muzej prekinutih veza
Riječima autorice: "Bolna pisma puna žaljenja, tuge i gubitka. Pisma o trenucima. Pisma starim prijateljima, pisma o zaljubljivanju, o ljubavi koja je osuđena na neuspjeh. Pisma obitelji… Prašnjava, izblijedjela pisma koja otkrivamo po kutijama mnogo godina kasnije, koja još uvijek svjedoče o uzbuđenjima nove ljubavi i bude nostalgiju. Ona pokazuju kako se jednostavne imenice i glagoli mogu združiti i izazvati žudnju, tjeskobu, čežnju i želju – neke od najsnažnijih osjećaja koje doživljavamo kao ljudska bića. Rukopis nas dočekuje i pozdravlja jednako senzualno kao i nježan dodir voljene osobe po licu. Love Letters predstavlja veličanstvene predmete koji se rađaju tijekom veze; ostatke isprepletenih prošlosti, tragove intimnosti koja više ne postoji i sjećanja na očajničke isprike." — To je ujedno i tema istoimenog performansa Yiote Demetriou, koja se bavi živom umjetnošću.

Foto: Facebook/Muzej prekinutih veza
Objavljeno: 07.07.2017. u 10:24

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p