KULTURA

Intervju: Boom Pacha Boom

Razgovor sa Zrinkom Kušević Ziz, jednom od tri pjevačice retro benda Boom Pacha Boom!

Boom Pacha Boom je jedan od onih bendova u koje se zaljubite na prvo slušanje. Čine ga Dora, Vida i Ziz (vokali) te Sven (bubnjevi i vokal), Borko (electric bass), Jura (akustična gitara i vokal) i Grigor (električna gitara). Mogli ste ih čuti na otvorenju ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg ZFF-a, u Purgeraju, na Cest is the Best i u sklopu Ljeta na Strossu. Njihova glazba je vesela i tjera na ples, a poneka obrada zvuči i bolje od originala. Više o Boom Pacha Boom saznajte u intervjuu s njihovom pjevačicom Ziz.

Poznati ste kao jedan od najboljih domaćih bendova čije svirke uživo obožavamo. Kako ste uopće nastali?

Glasi se lagano šire o nama, ali još uvijek ne možemo reći da smo poznati domaći bend, čak niti da smo poznati. Najviše smo znani u krugu naših prijatelja i ljubitelja takve glazbe iz '50-ih, a taj je krug poprilično malen. Nastali smo tako što su naš bubnjar Sven Pavlović i gitarista Marin Juraga dobili genijalnu ideju! Htjeli su bend koji će svirati stare stvari iz '50-ih i ranih '60-ih i krenuli su u informiranje oko muzičara i pjevačica. Nakon što smo skupili ekipu započeli smo s probama još 2005.g. sve dok nismo dobili svoju prvu priliku u SC-u unutar festivala FAKI 2006.g. i od tada sviramo. U međuvremenu smo malo promijenili sastav, ali stil je ostao potpuno isti.

Otkud ime Boom Pacha Boom?

I to je bila Svenova ideja. Tako se zove jedna od pjesama koju sviramo, a govori o tome da je BOOM PACHA BOOM način na koji se pleše.

Kako ste se odlučili za pop glazbu pedesetih i šezdesetih? Jesu li vam Andrews Sisters i Elvis glazbeni uzori?

Što se tiče glazbenih uzora, oni variraju: sviramo od doo-wopa, preko garage pjesama nepoznatih bendova iz ranih šezdesetih. Naročito interesantni znaju biti prepjevi engleskih pjesama na razne jezike, pa pjevamo i na japanskom, talijanskom, havajskom.

           

Na koji način birate pjesme koje ćete svirati na gažama? Tko ima najviše utjecaja na to?

Najčešće netko donese pjesmu iz razdoblja 50-ih koja mu se jako sviđa i ako naiđe na odobravanje ostalih, odmah se radi na njoj. Mora biti potencijalni hit ako je nepoznata, a ako je poznata, moramo je dovoljno dobro obraditi da bude zanimljiva u novom ruhu. U svaku obradu ubacimo nešto svoje...

Čime se bavite kada ne svirate? Je li vam Boom Pacha Boom hobi ili nešto više?

Svaki član benda ima naravno svoj posao koji mu je prioritet i to prije svega iz financijskih, ali i inih razloga. Zanimanja su različita: arhitekt, knjižničar, glumica, pedagogica, ekonomistica... Ukoliko bend nije main stream utoliko niti ne može biti izvor zarade, pa nam to još uvijek predstavlja hobi.

Jedan moj prijatelj kada vas je prvi put čuo izjavio je kako želi da mu upravo vi jednog dana svirate na svadbi. Biste li ikada pristali na takvu gažu, kao što to veliki broj zabavnjaka čini?

Moram priznati da dobivamo sve više takvih izjava, a čak smo i svirali na jednoj svadbi i to je stvarno prošlo izvrsno. Mi smo se unaprijed ogradili da imamo svoj repertoar i da ne sviramo po željama, a i ljudi koji bi pozvali takav tip benda da m svira na svadbi i sami računaju na to - barem je tako bilo u našem prvom i jedinom iskustvu svadbene svirke. Bila je to manja svadba sa svega nekoliko desetaka uzvanika, pa je i nama utoliko bilo lakše. Ali ne želimo se orijentirati na to. Biti svadbeni bend nije naš izazov. Pogotovo ne u kontekstu kao što to veliki broj zabavnjaka čini.

Na pozornici izgledate prilično vjerodostojno, kao pravi bend iz 50-ih. Gdje nabavljate retro haljinice za cure te kravate i hozntregere za dečke?

Što se tiče odjeće za cure Hrelić je neiscrpan izvor takve garderobe. Ja sam većinu svojih haljina kupila tamo, a drugi dio sam nabavila po second hand shopovima u Zagrebu i u Americi. Ostale djevojke su se snašle s maminim starim haljinama ili pak u second handu.

A dečki su dali šivati odjela i leptir mašne!

                 

Nosite li i privatno retro stil ili je on rezerviran samo za nastupe?

Za većinu je rezerviran samo za nastupe, ja sam jedina koja je zabrijala na točkice i prije angažiranja u Boom Pacha Boom-u. Ja sam svu svoju garderobu nabavila prije postojanja, ali naravno i za vrijeme BPB-a i to uglavnom za privatne svrhe!

Možemo li uskoro očekivati album? Koji su planovi za budućnost?

Album za sada nemamo plan snimati, ali moram priznati da se sve više polemizira o tome. Tko zna, ja se osobno nadam da da. I nadam se da ćemo u svoj repertoar uvrstiti što više pjesama na hrvatskom, imamo ih za sada doslovno par, ali radimo na tome da se broj poveća, a onda bi i album bio logičan slijed.

Planovi za budućnost ne postoje, jer doslovno funkcioniramo tako da uzimamo što nam se pruža, pa prema tome kreiramo ideje, ali ne i planove!

 

Borina Kopčić

Foto: Boom Pacha Boom on MySpace

Objavljeno: 12.11.2009. u 21:41

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p