KULTURA

Intervju: Boris T. Matić

Što su nam ZFF-ovci pripremili u svom sedmom izdanju?

Do prije desetak godina Hrvatska je bila filmska provincija, a onda su se polako počeli sramežljivo pojavljivati filmski festivali. Prije svega Motovun, a zatim i Zagreb Film Festival. U oba festivala svoje prste je imao Boris T. Matić, koji je metropoli napokon podario filmski festival kakav zaslužuje. Ovogodišnji ZFF veći je no ikad, pa je logično da smo ulovili Borisa da nam kaže nešto više o njemu.

U svijetu vlada recesija, ali ne i na ZFF-u. Ove godine uspjeli ste se proširiti na tri nove lokacije i uvesti dva nova programa? Kako vam je to uspjelo?

Uz puno rada i odricanja te ušteda na različitim stavkama. Novca imamo čak i nešto manje nego prethodne godine, ali smo željeli pružiti zagrebačkoj publici još veći doživljaj u nadi da će gledajući filmove, nakratko zaboraviti krizno razdoblje ....

Na koji način vršite selekciju filmova za ZFF?

Veći broj filmova koje gledamo za selekciju prijavljuje se već od proljeća, a i naša vrijedna Selma Mehadžić, koordinatorica programa marljivo prikuplja sve informacije o novim debitantskim filmovima i prikuplja njihove screenere. Posjećujemo i druge velike festivale i osluškujemo što bi bila zanimljiva „roba" za nas. Ovo sve govorim za Glavni program. I na kraju kad pristigne 400-njak cjelovečernjih, kratkih i dokumentarnih filmova, predselektori ih pogledaju i suženu listu daju meni na gledanje. Nakon puno sati provedenih ispred ekrana, zaključujemo konači program. Selektirati filmove, unatoč tomu što nekome to zvuči jako zabavno, je i najteži dio posla, a onda još na kraju nas čeka borba za kopije i goste koji će film predstaviti ....

Kako ste se odlučili za pokretanje programa Omnibusi o gradovima? Jesu li oni logičan nastavak Zagrebačkih priča?

Apsolutno je taj program potaknut Zagrebačkim pričama. S tim filmom ćemo zatvoriti ovogodišnji ZFF, a kroz program Omnibusi o gradovima smo željeli zagrebačkoj publici pokazati što i kako rade redatelji iz drugih gradova svijeta.

Kako ste uopće došli na ideju za pokretanje Zagreb film Festivala?

Uf. To je stara ideja iz kraja prošlog stoljeća, koja nije mogla biti realizirana u Zagrebu, pa je slijedom te ideje nastao Motovun Film Festival. Kada su se prilike u Zagrebu i njegovom Gradskom uredu za kulturu promijenile, pojavila se mogućnost za pokretanjem ZFF-a, tako da je to na sveopću radost i realizirano i evo na kraju ove godine idemo po 7. put.

                             

Kako bi opisali stanje u hrvatskoj kinematografiji prije Motovuna i ZFF, a kako bi ga opisali danas? Ima li hrvatski film šanse među svjetskom konkurencijom?

Prije pojave festivala u Motovunu, situacija u hrvatskom filmu je bila poprilično bezvezna uz nekoliko iznimki. Ne znam koliko hrvatska produkcija ima veze s ova dva festivala, mislim, sigurno su utjecali na promjenu razmišljanja hrvatskih autora, ali općenito je tu puno drugih razloga zbog čega je naša kinematografija u posljednjim godinama u usponu. Imamo li šanse? Imamo i to svako malo dokazujemo na festivalima diljem svijeta. Nadam se da će budućnost donijeti još veća priznanja.

ZFF uvijek ima zanimljiva popratna događanja, pogotovo predavanja. Koliko je ekipi koja radi na ZFF-u važno takvo educiranje publike? Koji je uopće najčešći profil posjetitelja vašeg festivala?

Mi pokušavamo od početka pokazati nekakvu društvenu odgovornost i koliko je to kod moguće „educirati" naše gledatelje, iako ovako rečeno, sve zvuči pomalo pretenciozno. Uvijek biramo filmove koji između ostalog pokazuju neka događanja i kulture često gotovo nepoznate našoj publici. Tu su naravno i posebni programi s kojima želimo otvoriti neke teme ili skrenuti pozornost na određene probleme. Prema broju posjetitelja tih programa, nameće se zaključak da nam to za sada uspijeva. Što se profila publike tiče, moram priznati da sam jako sretan, jer u posljednjih nekoliko godina na naše projekcije posjećuju sve generacije i osnovnoškolci i studenti i oni malo stariji, a od kako filmove prikazujemo u kinu Europa i umirovljenici.

I za kraj, što očekujete od ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala?

Očekujem da sve kopije stignu na vrijeme, da publika i gosti budu zadovoljni i da naša vrijedna ekipa ne skapa od umora ... I ovo je već previše želja i očekivanja .....

 

Borina Kopčić

Objavljeno: 15.10.2009. u 20:24

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p