LIFESTYLE

Intervju: Jonathan

'Bacili smo se u vatru i ne bojimo se neuspjeha!'
 
Nastali su sasvim slučajno, nakon jednog koncerta 2011. godine. Ono što je uslijedilo, u početku vrlo sramežljivo, a posljednjih godinu dana itekako intenzivno, nije nimalo slučajno. Riječki bend Jonathan kritičari i publika s pravom časte atributima, jer oni doista jesu 'riječka supergrupa'. Zoran Badurina i Branko Kovačić iza sebe imaju bend Salion, s time da je Brankova matična grupa i dalje Let 3. Nikica Jurjević dio je kultnih Pasa i Mlata, dok Tomislav Mandrilović majstorski odrađuje Mandrile.
 
Uspoređuju ih s Franz Ferdinandom, The Strokesima, Interpolom, Queens of the Stone Age, tu i tamo i s The Smithsima. Iako laskajuće, ove glazbene ladice momke iz Rijeke pretjerano ne zanimaju, jer jedino što je bitno jest da stvaraju i rade ono što vole, a to je glazba. I da, jesmo li spomenuli da imaju odličan stil? Bilo kako bilo, Riječani će ih moći vidjeti na koncertu u kultnom Palachu, 10. listopada, a ostatak zemlje će morati još malo pričekati. Do tada, pročitajte što nam je o sebi otkrio bend 'Jonathan'...

Znamo da ste svi glazbeno vrlo iskusni i imate sjajan rad iza sebe no, recite nam, kako ste se svi našli u 'Jonathanu'?

Jonathan je nastao sasvim slučajno nakon jednog koncerta krajem 2011. godine kada je grupa Salion, bivši bend Zorana i Branka, imala nastup na memorijalnom koncertu “Slobodna energija” u spomen Zoranovom bratu Damiru Badurini Badi. Tomo i Rade su bili pozvani da sviraju gitare jer neki članovi tog benda nisu mogli i ispalo je super. Nakon toga smo se još jednom našli da se malo družimo u garaži I tad je sve krenulo, odmah smo krenuli raditi nove stvari na isti način na kojih ih i danas radimo, samo smo svirali bez ikakvih zadrški, zaljubili smo se jedni u druge i zaronili u taj svijet beskrajne inspiracije i kreativnosti. I onda je došao Nikica i sve je eksplodiralo.

Od vašeg debitantskog materijala, EP-ja 'Jonathan', mnogi vas komplimentiraju, nazivaju 'riječkom supergrupom', zaludili ste publiku i kritiku... Pretpostavljam da ćete biti skromni, no jeste li barem potajno očekivali ovakav sjajan uzlet?

Pa iskreno i jesmo, samo ne možda u ovakvim razmjerima. Imali smo sjajan feedback od svojih prijatelja i poznanika i prije javnog pojavljivanja, bilo je preveliko oduševljenje s njihove strane da ne skužimo da imamo super materijal i da će se desiti nešto ovakvo. A kad se desilo i kad su ljudi i kritičari počeli to prihvaćati nismo se htjeli skrivati iza neke lažne skromnosti nego smo se bacili u vatru i ne bojimo se neuspjeha...
 

Kako ste proveli ljeto? Radno ili opuštajući se?

Pa vrlo radno s obzirom da svi imamo poslove i druge bendove, a i ovaj bend je počeo oduzimati sve više vremena bez obzira što je tek u nastajanju.

Nezaobilazno pitanje jest ono o jeziku na kojem pišete. Smatrate li da je prednost stvaranje tekstova na engleskom? Je li lakše pisati pjesme i iznositi misli na stranom jeziku ili je to isključivo posljedica slušanja stranih bendova?

Smatramo da je energija ta koja je bitna i ona u biti ne poznaje jezik. Engleski nam prirodno dolazi, jer smo cijeli život slušali bendove s pretežno anglosaksonskog govornog područja, dodatni je izazov za što kvalitetniji i iskreniji izraz i u neku ruku odgovara planu našeg razvitka koji smo si zamislili. Pa šta bude da bude...
 

Kako teče proces stvaranja u 'Jonathanu'? Ima li nesuglasica ili ste već uigran tim koji plovi zajedno kroz kreativni rad?

Proces stvaranja u Jonathanu je svima nam nešto sasvim novo, ali isto tako genijalno pošto smo po prvi puta, obzirom na naše prijašnje stvaralaštvo, počeli svi zajedno raditi glazbu kroz jamming i snimanje. Netko dođe na probu s idejom, krene svirati i svi ostali se samo uhvate za to, iz čega nastane neka zajednička emotivna slika trenutnog stanja benda. Kasnije to preslušavamo i dorađujemo i tu se nekad događaju nesuglasice, ali to je normalni dio jednog zajedničkog kreativnog procesa.

Što je najljepši dio bavljenja glazbom, a što najgori?

Najljepši dio je proces stvaranja jer smatramo da je to esencija bavljenja glazbom. Loših stvari zasad nema, one se vrlo vjerojatno događaju u trenutku velikog uspjeha kod prezasićenosti koncertima i svega ostalog što taj uspjeh nosi sa sobom, ali ne bi imali ništa protiv da se to dogodi jer smatramo da dok god je fokus na stvaranju, a ne na pojedinačnim ego tripovima, ne može se desiti ništa loše.
 

Moramo primijetiti da pozornost pridajete vizualnom identitetu benda, barem kad je riječ o pozornici. Postoje li tu kakvi dogovori, tražite li stručne savjete stilista, prijateljica, djevojaka ili jednostavno guštate u modi?

Zoran je najzaslužniji za taj dio, pošto se njegov svakodnevni stil ne razlikuje puno od izgleda na pozornici, iako su svi ostali to objeručke prihvatili jer smatramo da je vizualni identitet benda jednako bitan kao i sve ostalo. On na neki način odražava naš stav prema tome što radimo, a to je da nam je svaki koncert i javno pojavljivanje važno kao i bilo koja svečana prigoda u životu za koju svaki čovjek i izgledom pokaže da mu je stalo.

'Jonathan' nije vaš jedini projekt, otkrijte nam na čemu sve usporedno radite i kako uspijevate uskladiti sve obaveze?

Branko svira u Letu 3 i Mlatu, Nikica u Mlatu i Pasima, Tomo u Mandrilima, Rade u Pasima, a Zoran svira bas u bendu Indian dogs. Uz sve to svi imamo i svoje poslove, ali nam je Jonathan visoko na listi prioriteta. Kad radiš sa srcem i guštom sve se stigne.
 

U kojem trenutku ste shvatili da je glazba ono što vas pokreće?


U vrijeme kad imamo rijetko probe, shvatiš da ti fali motivacije za sve što radiš u životu. Onda se desi proba, napravimo novu stvar ili ideju i onda tri dana hodaš dvadeset centimetara iznad zemlje. E to pokreće.

Što se trenutno nalazi na vašim playlistama?

Stvarno svašta... Svatko od nas ima faze kada sluša neku staru prokušanu mjuzu na kojoj je odrastao, a i svakodnevno nas oduševljavaju novi genijalni izvođači. Baš i nema smisla navoditi pojedinačno jer ih je previše i jer su svih mogućih žanrova. Najbitnija poveznica sve te glazbe jest da je iskrena, da ne podilazi i da puca od kreativnosti.
 

A s čime ste trenutno opsjednuti?

Prvenstveno stvaranjem novih pjesama pošto je to energija koja nas gura naprijed i bez čega ništa ne bi imalo smisla, a dosta vremena provodimo tražeći načine kako našoj glazbi otvoriti put u inozemstvo.

Za kraj, otkrijte nam što nam 'Jonathan' dalje sprema?


Uskoro počinjemo snimanje spota za naš nedavno objavljeni singl 'Pictures', sljedeći tjedan idemo na svoj prvi internacionalni koncert u Beč gdje ćemo svirati u sklopu glazbene konferencije Waves Vienna Festival. Tjedan nakon toga po prvi puta sviramo u svom rodnom gradu Rijeci na dvodnevnom koncertu u klubu Palach. Nakon navedenog se sprema puno toga što ćete vjerujemo uskoro saznati.
 
 
 
Matea Martek
 
photos: press
Objavljeno: 26.09.2014. u 09:55

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p