TINA LONČAR

Poznata Instagram djevojka autorica je očaravajućih ilustracija

Intervju: Midheta Agić (Lutkarka)

Virtualna ju bespuća poznaju pod upečatljivim i lako pamtljivim nazivom - Lutkarka. Ona je chic, onako bez truda, pomalo francuski, raspuštene kose i razigranog duha ona osvaja jednostavnošću, prirodnošću i šarmom koji je nemoguće odglumiti. Puno joj je ime Midheta Agić, a osim po čarobnim fotografijama kojima krasi sveprisutni nam Instagram, Lutkarka je jedna kreativna duša iz čijeg zaigranog uma na papir slijeću predivne minimalističke ilustracije koje objavljuje pod imenom ga.zar.

Midheta Agić živi, radi i stvara u Sarajevu. Internetski ju puk većinom poznaje zbog njezinog popularnog Instagram profila Lutkarka preko kojega ju svakodnevno prati nešto više od 13.000 pratitelja. No, malo je onih koji znaju da je Midheta i vrlo talentirana ilustratorica iz čijeg pera izlaze divne ilustracije. Njezine ilustracije odišu minimalizmom, linijske su, jednostavne i čiste, ali izrazito tople, a motivi koji ih krase su lica i tijela koja se nježno izvijaju po površini papira. U velikim formatima izgledaju fantastično na zidovima baš svakog interijera čiji fokus instantno postaju magnetično privlačeći poglede kako onih koji ih gledaju po prvi puta, pa tako i onih koji su ih već mnogo puta vidjeli. Lišene suvišnog, a nedvojbeno moćne i nabijene emocijama, njezine su ilustracije ukras koji bi mnogi poželjeli da krasi neki od zidova njihova doma ili možda ureda. Otkrivši Midhetin talent za ilustraciju morali smo s njom porazgovarati o umjetnosti koju stvara, što za nju znači ilustracija, zašto preferira minimalizam kao stilski izričaj, što ju inspirira te u kakvim stanovima zamišlja svoje radove...

Oni koji te poznaju, znaju te kao Instagram influencericu. Pa otkrij nam tu svoju "drugu" stranu? Kada si se i kako počela baviti ilustracijom?

Rekla bih u momentu kada se u meni skupilo toliko toga što je agresivno tražilo put negdje van. Sve ideje i inspiracije kasnije su se nametnule nekako same po sebi, onako prosto, bez očekivanja da to treba da se nekome svidi – bila sam sretna s činjenicom da to usrećuje mene.

Naprosto, u današnje vrijeme se „titula“ influencera vrlo često pogrešno koristi. Naravno, sasvim je OK razmišljati o influencerima kao potencijalnim kanalima promocije iz perspektive nekog brenda, ali iz osobne perspektive ponekad je tu titulu potrebno iskoristiti i za samopromociju, a da to nije samo slikanje u badiću i s koktelom u ruci.


Tvoje su ilustracije minimalističke, čiste, linijske? Kako to da u umjetničkom izričaju preferiraš minimalizam? Što je u njemu toliko posebno?

Privatno, uopće ne volim boje i detalje i uopće se ne snalazim kad su takve stvari u pitanju. Ponekad se poigram s bojama, ali se najčešće izgubim u svemu tome i ne uspijem da napravim bilo što smisleno. Ako biste mene pitali, cijeli svijet bi bio očišćen od bespotrebnih detalja i sve bi bilo čisto, pravilno i harmonično. Nekako logično, prirodnim slijedom desilo se i to da ilustracije budu čiste i linijske, oslobođene svih bespotrebnih detalja. Minimalizam u bilo čemu; odijevanju, muzici, umjetnosti, arhitekturi – je „forma“ koja najviše govori, ali je i najzahtjevnija jer traži da u jednom pokretu, u mom' slučaju liniji, kažete tako mnogo kroz tako malo.


Motive tvojih ilustracija obično čine lica ili obrisi tijela, što te najviše inspirira?

Lica. Zaljubim se u lice tako lako. Pomalo je nevjerojatno koliko su sva lica ista, a ustvari tako drugačija, kako samo jednom drugačije zakrivljenom linijom možete dobiti sasvim drugu ličnost, drugačiji izraz na licu. Jako često dobivam upite za crtanje portreta u toj samo jednoj liniji i to je nešto što svaki put iznova predstavlja ogroman izazov – kako u jednom potezu ruke na papiru prenijeti nečiju ličnost.


Imaš li neke umjetničke uzore?

Uzore baš i ne, ali volim estetiku nekih ranijih umjetnika. Premda se nije proslavio time, Picasso je bio izraziti virtuoz u stvaranju linije, njegova „The face of peace“ mi je jedna od najdražih ilustracija ove vrste.


U kakvim stanovima vidiš svoje ilustracije? Na kakve se zidove one najbolje uklapaju?

Budući da su sve ilustracije oslobođene boje, ne mogu zamisliti prostor u koji se ne bi uklopile; od onih minimalističkih, skandinavskih – da ih tako etiketiramo, do onih industrial inspired i rustičnih. S obzirom na to da je svaka ilustracija maksimalno simplificirana, ne postoji ništa s čim bi se kosila u prostoru ili narušavala bilo kakvu ideju interijera.


Koji ti je omiljeni rad koji si dosad potpisala?

Vjerojatno moja „Perhaps this is what lovers are“ ilustracija s pet lica bez jasno određenog spola.

Da je tvoja ilustracija pjesma bila bi ...

Zapravo bi bila melodija: Ash - Mosaïque.

Foto: Midheta Agić
Objavljeno: 03.09.2018. u 13:26

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p