LIFESTYLE

Intervju s američkom umjetnicom Jessicom Harby

'Volim ljude koji spajaju delikatno i brutalno!'


J
essica Harby američka je umjetnica rođena u Chicagu gdje je završila School of The Art Institut of Chicago. Prije pet godina je zbog ljubavi odselila u gradić u srednjoj Engleskoj gdje danas živi sa suprugom i psom i vodi studio nazvan Cap'n Irony's Art Shak. Što nam je otkrila o svom radu, inspiraciji i životu u Engleskoj pročitajte u nastavku!

Kada se pojavila tvoja ljubav prema umjetnosti? Jesi li oduvijek znala da ćeš se time baviti?

Kao jedinica sam u djetinjstvu mnogo vremena provodila tiho sjedeći uz papir i bojice dok su odrasli živjeli svoje živote. Znala sam da ću uvijek stvarati umjetnost jer je ona dio onoga što jesam, ali sam tek na polovici svog vremena provedenog na umjetničkom studiju shvatila da će mi to biti primarno zanimanje. Ja sam iz radničke klase, a djeca iz radničke klase ne vjeruju u kreativnost kao pravi profesionalni izbor.


Zbog supruga si se preselila u Englesku. Kakva je ona u usporedbi s SAD – om? Pruža li dovoljno za jednu mladu umjetnicu u usponu?

Razlika je veća u prostoru nego lokaciji. Odrastajući u Americi imate osjećaj da se 'prostor za vaše laktove' širi kilometrima u krug. Moje je preseljenje iz Chicaga u mali engleski gradić Northampton bilo pomalo klaustrofobično. Izgubila sam svoj 'prostor za laktove' i osjećaj privatnosti u tako napučenom gradu. U Chicagu sam mogla biti nevidljiva i anonimna čak i ako me okružuje mnogo ljudi, a ovdje ne mogu ni otići po mlijeko bez da vidim nekog poznatog. Ipak, reći ću vam isto što kažem i isfrustriranim tinejdžerima koji okreću očima – odlična stvar kod male zajednice je što brzo možete naći svoje ljude, svoja mjesta i pokrenuti svoje projekte. Nije ni bolje ni lošije od većeg grada, ali se osjećam produktivnije, a i moj studio ovdje je ogroman. Veći nego što bih to u Chicagu ili Londonu uopće mogla zamisliti.

Imaš pozamašan broj izložbi iza sebe. Bi li mogla izabrati najdražu i što ju je učinilo posebnom?

Iskreno, uvijek mi je najdraža ona izložba koju trenutno pripremam. Kada nešto izložim to prestaje biti moje, ali dok na tome radim osjećam se kao da živim u tome.

Koji su te umjetnici nadahnuli i odredili smjer tvog umjetničkog razvoja?

Na mene su najviše utjecali talijanska slikarica Margherita Manzelli, tvorac Muppeta Jim Henson i američka autorica Kelly Link. Volim ljude koji spajaju delikatno i brutalno, apsurdno i ozbiljno. To mi je najdraži oblik kreativnosti, a i način života.


Na čemu trenutno radiš? Što možemo očekivati?

Odabrana sam da dam svoj doprinos galeriji NN Contemporary Art Northampton s kojom sam formirala predivan odnos otkad sam se preselila u Englesku. Također, četvrto izdanje art magazina Tappa Tappa Tappa koji izdajem u suradnji sa spisateljicom Amy Pettifer će biti dostupno od ovog mjeseca na Etsyju (https://www.etsy.com/uk/shop/tappatappatappa), a nedavno sam prikazala i svoj prvi kratki film i veselim se daljnjem istraživanju tog oblika rada.


Nives Bošnjak
Objavljeno: 17.09.2014. u 12:18

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p