KULTURA

Intervju s autoricom romana 'The Handmaid’s Tale'

Margaret Atwood: "Nadam se da će gledatelji shvatiti važnost iznošenja svog mišljenja"
The Handmaid’s Tale
S
jajna glumačka ekipa predvođena hvaljenom Elisabeth Moss, uznemiravajuća radnja koja gledatelja drži na rubu neizvjesnosti i ujedno štivo koje se u vremenu u kojem živimo ne smije propustiti. Sve su ovo osvrti koji prate hit seriju Sluškinjina priča (The Handmaid’s Tale) nastalu na temelju romana Margaret Atwood koja se trenutno prikazuje na online usluge HBO GO, a bit će dostupna i na HBO kanalu od 7. srpnja 2017.


Adaptacija klasičnog romana Margaret Atwood govori o životu u distopiji Gileada, totalitarnog društva u nekadašnjim Sjedinjenim Američkim Državama. Suočeni s ekološkom katastrofom i oštrim padom nataliteta, Gileadom vlada izopačeni fundamentalizam u svom militariziranom „povratku tradicionalnim vrijednostima”. Kao jedna od rijetkih preostalih plodnih žena, Offred (Elisabeth Moss) sluškinja je u Zapovjednikovu kućanstvu, jedna iz kaste žena prisiljenih na seksualno ropstvo u posljednjem očajničkom pokušaju da se svijet ponovno napuči. U tom zastrašujućem društvu Offred mora manevrirati između Zapovjednika, njihovih okrutnih žena, kućnih marthi i svojih kolegica sluškinja – gdje svatko može biti špijun za Gilead – a sve to s jednim ciljem da preživi i pronađe kćer koju su joj oduzeli.

U glavnim ulogama su Elisabeth Moss (Mad Men), Samira Wiley, Yvonne Strahovski i Joseph Fiennes, mi vam donosimo intervju s autoricom romana, kanadskom pjesnikinjom, novelistkinjom i književnom kritičarkom poznatom po feminizmu kojeg istražuje kroz svoja djela.

Margaret Atwood
Kako ste reagirali na ideju o pretvaranju romana 'The Handmaid’s Tale' u TV seriju?

Televizijska produkcija je danas vrlo dobro razvijena, scenariji su dobro napisani i budžeti su veliki, što producentskim kućama daje mogućnost temeljite obrade romana koja bi inače bila moguća samo u filmovima u trajanju od 90 minuta. Likovi se mogu dobro graditi, baš kao i neizvjesnost koja će gledatelje tjerati na daljnje praćenje serije. Trenutno se nalazimo u zlatnom dobu pretvaranja romana u serije.

Možete li ispričati više o okolnostima u kojima je nastala knjiga? 

The Handmaid’s Tale sam počela pisati 1984., a napisala sam je iz nekoliko razloga. Prvo, imala sam iskustvo s područja distopijske fikcije i oduvijek sam željela napisati roman čija je radnja smještena u društvo različito od našega, no sa ženskim likom kao pripovjedačem. Također, proučavala sam puritansku Ameriku iz 17. stoljeća, teokraciju, a ne demokraciju koja je, vjerujem, temelj Amerike. Naposljetku, u svom sam životu svjedočila raznim totalitarizmima koji su dolazili i odlazili i nikada nisam vjerovala da se mogu dogoditi ovdje. Pravilo za kojim sam se vodila pišući knjigu jest da neću uključiti ništa što ljudska bića nisu nekad u povijesti činila. Sve u knjizi ima presedan. Primjerice, u romanu sluškinjama i generalno ženama nije dopušteno čitati. U stvarnosti, robovima u Americi nije isto bilo dopušteno. Za svaki dio romana vam mogu reći kada se u povijesti zaista dogodio.

U vrijeme dok sam pisala roman živjela sam u Berlinu. Bio je to otvoren grad, no Istočna je Njemačka bila nadomak. Svake nedjelje, iz Istočne Njemačke bi dolijetali avioni ne bi li nas podsjetili na svoje postojanje. Kao Kanađanka, mogla sam ići u Istočni Berlin, što sam i činila, kao i u Češku i Poljsku, obje i dalje pod željeznom zavjesom. U tom trenutku, 1984., nitko nije vjerovao da će zid u dogledno vrijeme nestati, no pet godina kasnije, uistinu se to dogodilo.

Kada se roman pretvorio u film, prikazali smo ga u Zapadnom i Istočnom Berlinu nakon što je zid bio srušen. Bilo je to prvi put nakon dugo vremena da je isto bilo moguće. Kada smo prikazali film u Zapadnom Berlinu razgovaralo se o produkciji, dizajnu i glumi, no kad smo otišli u Istočni Berlin stvar je bila znatno drugačija. Publika je bila tiha, film su gledali pozorno. Komentirali su kako je to bio njihov život, referirajući se na život u zemlji u kojoj nisu znali kome mogu vjerovati.

The Handmaid’s Tale
U kojem smjeru teče radnja serije u odnosu na roman?

TV serija prati likove koji u romanu nisu duboko obrađeni i ponekad prikazuje događaje koji se ne nalaze u knjizi. U romanu lik po imenu Ofglen kojeg u seriji tumači Alexis Bledel naprosto nestane, a mi ne znamo što se s njom dogodilo. Offred, središnji lik, izlazi na uobičajenu šetnju sa svojim partnerom, budući da moraju ići po dvoje. No, umjesto da je dočeka poznata osoba, nailazi na nekog drugog. Upita "Što se dogodilo Ofglen?", a osoba kaže "Ja sam Ofglen". To je kraj razgovora. U knjizi Offred ne saznaje više ništa, no u seriji doznajemo što se dogodilo Ofglen.

Koje je vaše mišljenje o seriji?


Uistinu je snažna. Glumci su odlični, njihove izvedbe su sjajne, a produkcija je zavidna. Napetost drži gledatelje konstantno na rubu jer postoji snažna emocionalna veza s likovima, osobito s Offred. Osoba je to koja navigira svijetom u kojem je konstantno pod sumnjom. Mnogo se od nje očekuje, a ako isto ne isproducira, ispada. Napetost u kućanstvu u kojem živi Offred je ekstremna jer je na snazi piramida moći. Na vrhu piramide nalaze se visoko rangirani muškarci poput zapovjednika Waterforda kojeg tumači Joseph Fiennes. Druge u piramidi su njihove žene, no njihova je moć ograničena. Sjajna scena je ona u kojoj muškarci zajedno odlaze u prostoriju donijeti odluke, a zapovjednikovoj ženi se zalupe vrata u lice, što govori "Nije ti više dopušteno biti dijelom ovoga".

Što mislite o odabiru glumaca?

Neki su odabrani glumci i glumice iznenađujući. U romanu su likovi Serena Joy i zapovjednik stariji. Mlađi glumci su zaslužni za veću količinu seksualne napetosti i ljubomore koja kola između likova, što u seriji briljantno funkcionira. Produkcijski je tim odlučio glumačku postavu učiniti raznovrsnijom. Primjerice, postoje međurasne veze, dok je u knjizi segregacija jedan od ciljeva režima. Sluškinje su svih tjelesnih tipova i redom različiti karakteri ljudi. Mislim da raznovrsnost dobro funkcionira i točnija je u kontekstu današnjeg društva.

Što mislite, koju će pouku gledatelji izvući iz serije?


Nadam se da će publika shvatiti zašto je toliko bitno iznositi svoje mišljenje i glasati dok za to imaju mogućnost.

The Handmaid’s Tale

Foto: Getty Images, PR
Objavljeno: 23.05.2017. u 14:11

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p