LIFESTYLE

Intervju: Sanja Lydia Kulušić

"Samo me bajkovite fotke mogu izbiti iz cipela“
Sanja Kulušić 
Fotografija je realnost tako suptilna da postaje stvarnijom od stvarnosti, riječi su slavnog američkog fotografa Alfreda Stieglitza i mogu se sasvim lako preslikati na opus mlade šibenske fotografkinje Sanje Lydie Kulušić.
 
Fotografija koja se otima iz njezina objektiva odiše nekom neopisivom sanjarskom, magličastom bajkovitošću, posuta nekom čudesnom prašinom iluzije u kojoj bismo živjeli radije nego u, ponekad dosadnoj i sivoj stvarnosti. Njezine fotografije pričaju još neispričane priče i teško je s njih samo tako odmaknuti pogled. Osim što iskreno i jasno odražava karakter i emocije onoga koga fotografira, njezin rad oslikava i nju samu, u duši djevojčicu koja sanjari o kućici u cvijeću, obožava zaboravljene, vintage stvari i prirodu. Višedimenzionalne i besmrtne, njezine su fotografije kao stvorene za one trenutke za koje želimo da ostanu zamrznuti u vremenu. Pomalo netipične fotografije s vjenčanja, s romantičnim vintage štihom, kroz Sanjino oko izgledaju poput bajki, prisne, jake i nezaboravne. Njezini su radovi, osim vjenčanih albuma, krasili i brojne izložbe i naslovnice romana, a publiku je osvojio njezin pastelni pustinjski editorial Lollipop lover kojim se natjecala za prestižni Elle Style Awards u kategoriji najbolje modne fotografkinje. Sa simpatičnom i talentiranom Sanjom popričali smo o snovima iz djetinjstva i onim odraslim željama, inspiraciji i počecima u fotografskim vodama…
 
Sanja, sjećaš li se onog perioda kad smo bili klinci pa bi nas starije žene hvatale za obraze i pitale nas: „A što bi ti htjela biti kad odrasteš?“ Koji je bio tvoj odgovor?

Da! Oduvijek sam željela biti veterinarka jer sam najbolji period djetinjstva provela na selu uz domaće životinje, ali mi se taj san srušio kad mi je ćaća rekao kako ću kao veterinarka morati gurati ruku u kravu i pomoći joj da se oteli. (smijeh)
 
Sanja Kulušić 
A nakon sela, kravica i sanjarenja o veterinarskoj karijeri, kako te put na koncu doveo u fotografske vode? Imaš li još sjećanje na svoj prvi fotoaparat i početničke pokušaje?

Bila sam loš crtač, a imala sam se potrebu izražavati. Nekad bih potajice uzela mamin analogni fotić i „ispucala“ cijeli film na slike prirode i životinja pa bih dobila jezikovu juhu tako da sam čekala srednju školu i prvu plaću koju sam potrošila na prvi ikad, idiot aparat. Tu sam kliknila i zaljubila sam se u fotografiju glavom bez obzira. Početnički su radovi bile većinom fotomanipulacije i autoportreti, najčešće mračne tematike jer se u tom području fotografije stvarno može eksperimentirati u nedogled.
 
Sanja Kulušić 
Već dobar niz godina pratim tvoj rad i moram priznati da su mi se otpočetka činile nekako bajkovitima, sanjarskima i romantičnima. Kako bi ti sama opisala svoj stil?

Anksiozna bajkovitost. Možda ih to najbolje opisuje. Barem ove starije radove.
 
Sanja Kulušić
Koja je tebi osobno najdraža fotografija koju si dosad snimila?

Definitivno crno-bijeli portret „Valerie“ koji sam radila freelensing metodom po prvi put. Valerija, porijeklom Ruskinja i njen prodoran pogled.
 
Sanja Kulušić 
A modni editoriali? Mislim da nikada neću zaboraviti onaj pastelni pustinjski lollipop editorial za Elle Style Awards. Što te privlači kod fashion fotke i kakve fotografije na tom polju voliš stvarati?

Uh da! Obožavam promatrati tuđe fashion fotke, ali me samo bajkovite izbiju iz cipela. Jako mi je bitno kako model ispriča priču. Ima mjeseci kad sam totalno zaluđena grunge, analognim fotkama pa se recimo iznova zaljubim u radove Katerine Plotnikove i padnem u bedaru što ja ne mogu tako.
 
Sanja Kulušić 
Imaš li fotografske uzore?

Tim Walker! Bila bih mali potrčko na njegovim snimanjima kad god.
 
Tvoje fotografije našle su se i na koricama nekoliko knjiga. Kakav je feeling vidjeti svoju fotku na naslovnici knjige? I, jasno, kako je do svega toga došlo?

Feeling je skakanje po kući i nevjerica. (smijeh) To su ti neki trenuci u životu kad skužiš da si zapravo nešto postigao, ali ti još ne sjeda u glavu. Trenutno brojim 5 internacionalnih naslovnica, a nedavno je prodana i šesta tako da sam opet u iščekivanju „prinove“. (smijeh) Trevillion Images, britanska agencija specijalizirana za prodaju fotografija za naslovnice knjiga me kontaktirala putem e-maila s upitom bi li željela potpisati ugovor s njima u smislu da oni imaju ekskluzivno pravo prodavati moje fotografije. Naravno, pristala sam i tako se prije dvije, tri godine rodila suradnja.
 
Sanja Kulušić 
O čemu Sanja sanja? Kakvi su planovi za budućnost?

Sanjam o vlastitoj kućici u cvijeću, foto uredu. Klišej. S obzirom da sam zagazila u obrtničke vode, fotografija me stvarno vodi svugdje pa se nadam da će me odvesti na brojna netipična spontana putovanja. Ako ništa drugo, želim ubrzo na očaravajući Island.
 
Sanja Kulušić
 
Sanja Kulušić  
Tina Lončar
Photo: Sanja Lydia Kulušić
 
 
Objavljeno: 04.03.2015. u 14:50

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p