KULTURA

Iza kulisa jedinog domaćeg Drag queen show-a

Drag queen show u zagrebačkom klubu Rush
 
Sjedim na hladnom betonskom zidiću na Savskoj i svako malo, nestrpljivo, pogledavam na sat nervozna kao klinka koja čeka zvuk školskog zvona prije ispita iz matematike. Čini mi se kao da je nastupila nekakva apokalipsa i kazaljke se pomiču sporije no inače.
 
Petak je navečer i ulice su puste kao predgrađa u vrijeme nedjeljnog ručka. Pokraj mene prolazi tek pokoji šetač sa psom na uzici ili utrenirani, još zadihani, mladac u trenirci, s ruksakom na ramenu, na povratku iz teretane. Tišina i pustoš zaogrnuli su ulicu kao magla obližnji neboder Vjesnika. U Zagrebu već odavno svi izlaze tek nakon jedan. Tada, uostalom, počinje i Drag queen show u Rushu, klubu koji je nedavno spakirao kofere i ostavio podrum u Amruševoj preselivši na novu adresu u Savskoj 120.

Ubrzo nam je postalo dosta te preduge 'čik-pauze' i posve uzaludnog čekanja na hladnom betonskom zidiću pa smo se odlučili baciti na posao. Otvaramo vrata kluba, koračamo kroz uske hodnike i probijamo se do malenog backstage-a u kojem su se pripreme ispred ogromnog ogledala već dobrano zahuktale. Po kvakama ormarića obješene su perike svih duljina i boja, po podu leže štikle vrtoglavo visokih potpetica, a na vješalicama, uredno, da se ne zgužvaju, vise šareni kostimi spremni za večerašnji performans. Pozdravljamo se mašući i upoznajemo, jedino ja pravim imenom, ostatak ekipe pseudonimima. Roxanne Spears, Entity, Linda Art i Angie. 'A gdje je peta?', započinjem neobavezno čavrljanje koje nema baš nikakve veze sa šablonama novinarskih intervjua, bez diktafona i papira po kojima inače švrljam. 'Miss FuFu dolazi malo kasnije, ona se doma sređuje,' odvrate mi gotovo u glas nastavljajući s pedantnim maskiranjem. Svako malo, netko se odmakne pola metra unatrag, i namještajući svoju najzavodljiviju facijalnu ekspresiju, provjeri je li zadovoljan s konturama lica dive u nastajanju. Uhvatim se kako mi mimika bježi u smjeru onog nesvjesnog oponašanja dok ih promatram sjedeći u kutu i pokušavam se sjetiti poznajem li ijednu ženu koja ovoliko, samopouzdano i iskreno uživa u svom ženskom liku. Kvragu, čini mi se da ne znam nijednu. I dođe mi nekako toplo oko srca, ne zbog cura koje poznajem, a nisu na 'ti' s ženom u sebi, nego zbog činjenice da u mom rodnom gradu postoji prostor gdje možeš sasvim slobodno biti svoj i drugačiji.
 
 
 
No, kao što bi rekao jedan od najpoznatijih svjetskih drag queen-ova RuPaul: 'Ja se ne odijevam poput žene, ja se odijevam poput drag queen-a', tako i naše dive, oživljavajući svoj umjetnički alter-ego prenaglašavaju ženske karakteristike poput oblina, frizure ili šminke noseći (pre)izazovnu odjeću koju ustvari žene ne nose. Svaka ima svoj zasebni 'drag personality', kretnje na stage-u i samo sebi svojstvenu, prenaglašenu mimiku lica koja je osobito na cijeni jer dobar i uvjerljiv lip sync (sinkroniziranje facijalne mimike s lyricsima pjesme uz koju se izvodi performans) dodaje 'kraljici' reputaciju u drag svijetu . 'Ma ja bih tako stalno hodala po gradu', dometne mi uz smiješak Linda popravljajući periku u zrcalu makar stoji savršeno. Nakon višesatnog pedantnog šminkanja, sjenčanja obraza, stanjivanja nosa, prikrivanja pravih obrva i iscrtavanja novih, lijepljenja trepavica i lakiranja noktiju, na red stiže 'ugradnja' umjetnih bokova, navlačenje nekoliko para najlonki i oblačenje scenskih kostima koje neki drag-ovi, spretniji sa šivaćom mašinom, izrađuju sami, a neki pak kupuju ili posuđuju od dizajnera. I dok su pripreme još u punom jeku, na vrata se lijepi uredno isprintan papir s uputama oko izlazaka na pozornicu, redoslijeda nastupa i tek ponekog, šaljivog, off the record naputka. Svaka drag queen izlazi na stage tri puta, a Angie zaključuje show uživo pjevajući Alku makar joj tu i tamo netko dobaci da je trebala obući haljinu leopard uzorka.
 
 
 
Hvatam trenutak da svoju znatiželjno novinarsko uho zadovoljim pričom čovjeka koji je doveo Drag queen show u Hrvatsku. 'Bilo je to 2010. godine,' započinje Vlatko Brezac, jedan od pokretača, vlasnika i stupova Rusha. 'Otišli smo u Mađarsku baciti pogled kako to rade susjedi pa smo usput k nama doveli i njihovu zvijezdu Betty Blue koja je dugo nastupala u klubu. U Hrvatskoj tada nije postojao nitko tko se bavio drag-om profesionalno. Odlučili smo krenuti od samih korijena i stvoriti zvijezde svog showa.' Pa da, prostruji mi glavom misao: Kako uopće pronaći nekoga tko će nastupati na pozornici kao drag queen? To je, na koncu konca, posao koji se ne pronalazi na ispranim žutim stranicama oglasnika ili na internetskim adresama portala za traženje zaposlenja. Strane zvijezde poslužile su za probijanje leda i usputnu edukaciju budućih uzdanica. 'Znao sam da se Roxanne Spears inače bavi plesom i sjetio sam se da je jednom u Rush došao na maskenbal odjeven kao Rihanna, pa sam ga odlučio kontaktirati, objasniti mu što pokrećem i upitao ga želi li biti dio naše priče. Roxanne je nakon početnih koraka kod nas, nastupila i kod naših prijatelja u klubu Apartman u Beogradu ali i na drugim događanjima i mjestima. Miss FuFu je nastala na gotovo isti način, a razgovor je išao otprilike ovako: 'Čuj, FuFu, pokrećemo Drag queen show i ti ćeš biti dio tog showa'. - "Drek šta?! Šta ti je to?" ... Danas Miss FuFu nastupa redovno na našim showovima i specijalizirana je za Severinin repertoar. Entity je najnoviji član postave i večeras ima premijeru, i njega sam otkrio nakon što je na svoj profil stavio fotku obučen kao drag,' pojašnjava mi Vlatko početke stvaranja jedinog Drag queen showa na ovim prostorima, istovremeno se šaleći s ekipom u backstage-u koja pripreme užurbano privodi kraju odbrojavajući minute do showa.
 
 
 
'A kaj je sa stranim zvijezdama, je li još netko nastupio ovdje osim Betty Blue?', zapitkujem pokušavajući ugurati barem još jednom pitanje prije deadline-a. 'Najveća zvijezda koja je nastupala na showu je Sherry Vine. Sherry je inače kraljica noćnog života New Yorka, a njezin nastup u Rushu je za mene bio ispunjenje snova', govori mi ponosno Vlatko i nastavlja: 'Sherry je poznata po svojim parodijama na razne popularne pjesme i apsolutni je Youtube hit. Prije sedam godina u njezinom matičnom klubu Industry bar u New Yorku nastupila jedna anonimna djevojka koja ju je tjednima molila da nastupi u sklopu njezinog showa. Djevojka se nije baš dojmila Sherry pa joj je tek nakon nekoliko tjedana upornog moljakanja dozvolila da nastupi. Kostim joj je bio super, ali pjesmu koja je izvodila ta djevojka nije naišla na neko posebno oduševljenje publike. Nekoliko mjeseci kasnije ta djevojka i njezina pjesma 'Poker Face' bili su broj 1 na svim svjetskim top ljestvicama. Da, bila je to Lady Gaga. Sherry danas, po osobnom odobrenju Gage, ima pravo napraviti parodiju bilo koje njezine pjesme i Gaga se odrekla bila kakvih potraživanja autorskih prava na parodiju.'
 
 
Vrijeme za razgovor proletjelo je, vrijeme za nastup se prilično približilo, svi su već bili na svojim mjestima bacajući tek tu i tamo još pokoji informativni pogled prema ogledalu, a mi smo odlučili zauzeti svoje pozicije na već pretrpanom flooru. Nešto nakon jedan, pozornica je ispražnjena i performans je mogao početi. Prva je na stejdžu debitantski zavladala Entity, a vrisak publike prolio se klubom zajedno s pozitivnom vibrom koja je crtala zadovoljne osmijehe. Koliko god sam bila iznenađena što je klub dupkom pun, vjerujem da postoje oni koji nisu niti znali da se ovakav program, poput nekog paralelnog svemira o kojem nemaš pojma, svakog petka odvija u jednom zagrebačkom klubu. I sigurna sam da bi mnoge na prvi pogled osvojio, na prvi takt, lip sync i nepopravljivo dobru vibru koju definitivno treba upiti.
 
 
 
 
 
 
 
Tina Lončar
 
photos: Jure Perišić
Objavljeno: 12.11.2014. u 10:32
Tagovi: Tina Lončar

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p