KULTURA

Izdvojili smo nekoliko sjajnih filmova koje žene obožavaju i koje bi baš svatko trebao pogledati!

Movie night na ‘ženski’ način
Ima li boljeg načina da proslavite Međunarodni dan žena sa svojim najdražim ženama od gledanja inspirativnih filmova koji mahom prikazuju najbolje portrete moćnih žena? Moramo priznati da je Hollywood kroz godine izbacio zaista velik broj odličnih filmova o ženama, no neki naslovi se svojom tematikom uvelike izdvajaju od drugih i pravo je vrijeme da im, ako već niste, napokon pružite priliku!

Iako na top listi najbolje ocijenjenih ‘ženskih’ filmova prvo mjesto već godinama zauzima popularni ‘The Notebook’, najbolji filmovi su oni koji nas pozivaju na preispitivanje dijelova vlastite kulture i identiteta unutar šire priče; Filmovi koji istražuju složenost i magiju ženskog prijateljstva, analiziraju složenost vječno prisutne dinamike odnosa kćeri i majke, a u isto vrijeme ostavljaju mjesta ženama da budu i heroji, ali i zlikovci. Jer, biti žena je sve ono što same odaberemo, a ovi filmovi koje smo izdvojili u nastavku članka slave upravo to!

The Worst Person In The World (2021)

Približavajući se svom 30. rođendanu, Julie (Renate Reinsve) je prilično nesigurna u gotovo svaki aspekt svog života: u svoju karijeru, prijateljstva, romantične odnose, a povrh toga počinje je mučiti i pitanje potomstva. Ovaj film zapravo je treći dio fantastične “Oslo trilogije” redatelja Joachima Triera, koji prati živote i iskustva ljudi koji žive u gradu i s kojima se baš svatko može poistovjetiti. No, ovaj suptilan film Julieino iskustvo prenosi na hiperrealan način, a zajedno sa našom junakinjom osjetit ćete svu lepezu emocija koje proživljava u ovom teškom periodu života s kojim se mnogi mladi ljudi, osobito žene, suočavaju u njezinim godinama - prolaznost vremena, neizvjesnost, nepredvidivost i nesigurnost…
Everything Everywhere All At Once (2022)

Evelyn Wang (Michelle Yeoh) nije tipična protagonistica znanstveno-fantastičnog multiverzuma — ona je starija imigrantica iz Kine i Amerike koja posjeduje praonicu rublja sa svojim suprugom Waymondom (Ke Huy Quan), ima zategnut odnos s kćeri Joy (Stephanie Hsu) i je u velikim problemima s poreznom upravom. Evelyn tada dobiva zadatak spasiti svemir kroz nevjerojatnu, mistificirajuću avanturu u paralelnim svemirima, a malo je reći da će vas ova čudna, složena, fantastična, a opet toliko realna priča - inspirirati u trenutku!
The Woman King (2022)

U zapadnoafričkom kraljevstvu Dahomeju, generalica Nanisca (Viola Davis) vođa je grupe ratnica koja se sastoji isključivo od žena. Obučavajući novu generaciju ratnika, Nanisca se priprema povesti Agojije u bitku protiv robovlasnika. Borba, zajedništvo i ljubav glavni su pokretači ove ženske snage koja će vas motivirati u trenutku, a iako je ovaj film prilično loše prošao na dodjeli Oscara 2023., riječ je o filmu koji svaka žena jednostavno mora pogledati! 
Foto: imDB, Youtube
Objavljeno: 08.03.2023. u 11:37

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p