KULTURA

Izložbe koje možete pogledati do kraja siječnja

Kulturni vodič by FASHION.HR

izlozbe
Sam po sebi nezanimljiv mjesec, siječanj naprosto traži da ga se uljepša na razne načine. Ako je vaš omiljeni način zabave posjet mnogim domaćim muzejima i izložbama, nećete se razočarati narednih tjedana jer su se domaći kustosi i organizatori pobrinuli da vam osiguraju dobru porciju kulture.

Od klasične umjetnosti pa sve do one ulične, ovo su neke od izložbi kojima možete popuniti svoje slobodno vrijeme u siječnju.  

zgraf
9. siječnja u Laubi je započeo 12. Zgraf, međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija. Uz glavne izložbe sastavljene od Revije i Teme te Eduzgraf izložbe studentskih radova, tu su i brojne popratne aktivnosti, kao i izložba švicarskog dizajnerskog studija Peng Peng, dobitnika nagrade Grand Prix 11 koja će se održati u Galeriji ULUPUH od 16. siječnja do 13. veljače 2017. Međunarodni žiri će dodijeliti 5 nagrada (Zgraf Grand Prix, Zgraf 1, Zgraf 2, Zgraf Welcome i ico-D Excellence Award) i 10 počasnih diploma najboljim radovima predstavljenima na Zgrafu 12. Nagradu Zgraf Excellence, specijalnu počasnu nagradu za skupinu izlagača izvan konkurencije, dodijelit će članovi Selekcijske komisije Zgrafa 12, a AICA Award, nagradu Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA), dodijelit će žiri imenovan od hrvatske podružnice AICA-e u sastavu Sandra Križić Roban, Marko Golub i Boris Greiner. Dodjela nagrada Zgrafa 12 održat će se u subotu, 14. siječnja 2017. u 20 sati u Laubi.

Anton Franz Höger
Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika domaćoj će publici predstaviti slavnog njemačkog umjetnika, slikara Antona Franza Högera. Svečeno otvorenje izložbe naziva Ravnoteža zakazano je za 17. siječanj 2017., a ista ostaje otvorena do 5. veljače 2017. Na izložbi ćemo vidjeti presjek Högerovog stvaralaštva od 2003. godine pa sve do danas, a riječ je o umjetninama visoke procijenjene vrijednosti koje su već izlagane u prestižnim galerijama u Montrealu, New Yorku, Münchenu, Nürnbergu i drugim gradovima. Selektor i kustos ovog iznenađenja za domaću publiku je Željko Marciuš, a izložba je ostvarena suradnjom HDLU-a i producentske kuće Henry Stag Art Management. Izložba će biti postavljena u Galeriji Prsten, najvećoj galeriji HDLU-a, kako bi se publici moglo prikazati više od 40 radova iz opusa ovog iznimnog umjetnika.

sigurni rizici
U HDLU-u, točnije Galeriji Bačva, moći će se pogledati i izložba Sigurni rizici, umjetnika Pavlea Pavlovića. Izložba se otvara 13. siječnja i traje do 22. siječnja 2017. Kako je u svom predgovoru rekao Vladimir Čajkovc, ''Pavlovi junaci potječu također iz dubina, onih manje ili više dokumentiranih područja informacijskog kozmosa i košmara mreže svih mreža. On stvara repozitorij, odlagalište prizora, slika i memova prikupljenih po društvenim mrežama, digitalnim kanalima i opskurnim i tamnim zakutcima interneta. U daljnjem slikarskom procesu on je taj koji ponovno ispisuje njihove priče. Ono što digitalne plime nanesu često su bizarni motivi, lišeni bilo kakve pozadinske priče i jedino što nam preostaje su paralelni protokoli, koji će po potrebi presložiti sastavne dijelove i uvjeriti nas u istinitost prizora koji se odigrava pred našim očima''.

foto: Roberto Vukić
U Tiflološkom muzeju otvorena je zanimljiva izložba Najbolje mjesto za spoj na slijepo autora Morane Vouk i Igora Maroevića, kustosa Tiflološkog muzeja. Za ovu je virtualnu avanturu autorima poslužila paradigma blind date, a u drugom je dijelu izložbe ostvarena i virtualna veza s Muzejem prekinutih veza, a fizička/taktilna poveznica između dva muzeja nalazi se i u Muzeju prekinutih veza. Posjetitelji mogu pogledati i dokumentarni film Ljubav nije slijepa redateljice Višnje Biti, nastao 2004. u produkciji Hrvatskog filmskog saveza koji priča priču o ljudima koji su se na Kubi liječili kao slijepe osobe i zaljubili. U kreiranju mirisne virtualne stvarnosti sudjelovao je Borut Mihalić, a producent izložbe je Borna Subota. Izložbu možete posjetiti do 31. siječnja, također i tijekom Noći muzeja, 27. siječnja.

msu
Zagrebački MSU nadolazećih je dana u znaku Kluba mladih (KMMSU) i ovo je savršena prilika da saznate kako izgleda izložba suvremene umjetnosti kad muzealci prepuste konce u ruke mladima. Izložba je organizirana u sklopu projekta Translocal: Museum as Toolbox koji okuplja pet europskih muzeja moderne i suvremene umjetnosti s ciljem razvijanja novih alata i strategija komunikacije institucija sa širom publikom, a posebice mladima u dobi od 15 do 25 godina. U projektu sudjeluju Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Universalmuseum Joanneum/Kunsthaus Graz, KUMU u Tallinnu, Museion Bozen/Bolzano i Muzeum Sztuki u Łódźu. Izložba je otvorena do 14. veljače 2017.

klovicevi dvori
Galerija Klovićevi dvori na početku 2017. godine priređuje retrospektivnu izložbu svestranog likovnog umjetnika međunarodnoga ugleda i dobitnika niza nagrada i priznanja – Dimitrija Popovića. Renomirani hrvatski umjetnik sa 60-ak samostalnih izložbi u zemlji i svijetu te mnoštvom nagrada i slikama u brojnim europskim kolekcijama, ovom se retrospektivom po prvi put predstavlja u svoj raznolikosti kao i cjelovitosti svog osebujnog stvaralaštva: od crteža, plakata, grafika i slika do asemblaža, skulpture/objekata, instalacija, performansa i publicistike. Prezentacija umjetničkog opusa u izboru autorice Biserke Rauter Plančić i samoga umjetnika pružit će presjek kroz sve faze umjetnikova iznimno plodnoga stvaralaštva, od prvih radova do danas.

galerija siva
Ljubitelji ulične umjetnosti mogli bi poželjeti posjetiti zagrebačku Galeriju Siva u Mediki, gdje se 12. siječnja otvorila izložba Absinthe Fog Realism, umjetnika s riječkom adresom poznatog pod umjetničkim imenom Džedaj. Izložba ostaje otvorena do 15. siječnja, a više o njoj možete doznati ovdje

gng
Tu je i svima dragi brački festival Graffiti na Gradele koji će se nakratko preseliti u Zagreb. 14. siječnja u Studentskom centru, u Savskoj 25, GNG donosi bogat program čiji je središnji dio velika jednodnevna izložba mladih autora i autorica koji su do sada stvarali, a i stvarat će u budućnosti, na poznatom boutique festivalu. Na izložbi će se moći vidjeti radovi poznatih umjetnika Lunara, Chez186, Sarmea, Modula Osam, Hane, MANE MEI, Vuka Z. Oreba aka Rad Recordera, Casina (HAHA), Royala (HAHA), Glitchboy2000, Boruta Planinca i Pleha. Osim izložbe organiziran je i skate session i party s odličnim DJ line up-om: Oliver (Bassinga, Krankšvester (Sett & 3ki Stil)), Zembo (BLAW:BLAW) i Kuna (Kiosk skateshop crew).


Foto: Pexels, PR, Roberto Vukić

Objavljeno: 13.01.2017. u 15:10

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p