KULTURA

Izložbe koje vrijedi posjetiti ovih dana

Kulturni vodič by FASHION.HR
Zagrepčani Krešimira Zadravca
Zagreb trenutno obiluje događanjima, što kulturnim, što zabavnim, i nemoguće je popratiti baš sve. Od Tjedna dizajna koji je okupirao Laubu, ali i mnogobrojne gradske lokacije u sklopu Noći dizajna, u tijeku su i završni dani festivala Readymade Ilica o kojem više možete pročitati ovdje.

Ako ste pak raspoloženi za injekciju umjetnosti, bacite oko na izložbe koje smo izdvojili u nastavku i zaokružite dane u kalendaru za ugodan izlazak.

11 razglednica
Danas se, 12. svibnja, u Klubu KIC otvora izložba na kojoj će se moći vidjeti dvanaest razglednica / kartolina od jedanaest hrvatskih umjetnika koji su se u svojim umjetničkim radovima na razne načine dotakli motiva bicikla. Razglednice na temelju kojih ćemo se podsjetiti na radove umjetnika poput rada Alema Korkuta, instalacija iz 2004. Tomislava Brajnovića pod nazivom "Odiseja" kojim se Brajnović referira na film iz 1968. Stanlya Kubricka 2001: Odiseja u svemiru ili pak rad Ivana Tudeka "Plavi bicikl" i Ines Krasić krasti će prostor zagrebačkog KIC-a do 25. svibnja, pa ako ste u prolazu, svratite. Više o izložbi pročitajte na eventu na FB.

nepoznate konstrukcije
U prostoru Živog ateljea u Ilici do sutra, 13. svibnja je otvorena izložba Nepoznate konstrukcije nepotpunih predmeta mlade umjetnice Jelene Sokić, dok se 12. svibnja u Botaničaru u Zagrebu otvara zanimljiva izložba fotografija Zagrepčani Krešimira Zadravca. Autor koji svakodnevicu svojih sugrađana dokumentira od 2010. godine priuštit će nam emotivno putovanje ulicama našeg grada, otkrivajući lica njegovih stanovnika.

zvonimir ferina
Prva samostalna izložba fotografa Zvonimira Ferine održat će se u prostorijama galerija na katu Kulturno-informativnog centra u Preradovićevoj 5, u subotu 13. svibnja 2017. u 12 sati. Pod imenom Neon Barok autor je kombinira baroknu kompoziciju i poziranje s gorućim bojama i tonovima suvremenog svijeta. Izložbu čini desetak djela velikog formata na kojima su osobni i skupni portreti fotografovih prijatelja i suvremenika u pozama i kompozicijama koje evociraju klasična dijela sakralne tematike. Izložbu možete pogledati do 23. svibnja.

maja vrzina
U metropolu dolazi i izložba hrvatske umjetnice s londonskom adresom Maje Vržine, i to u prostor galerije Prsten Hrvatskog društva likovnih umjetnika u suradnji s kustosicom Ivom Körbler. Izložba Rule of Three donosi djela koja su nedavno visoko procijenjena od ugledne britanske tvrtke Andrew Acquier FRICS, a izrađena su posebnom tehnikom pozlaćivanja (gilding) kojom je Maja Vržina osvojila ljubitelje umjetnosti. Pozlata je tehnika kojom se različite površine poput metala, drveta ili stakla presvlače zlatom u listićima, a Maja ju je naučila kod Davida Duncana, vodećeg britanskog stručnjaka za ovu tehniku koja u Velikoj Britaniji ima višestoljetnu tradiciju.

Ako ste propustili izložbu All You need is luck by Nikolina Ivezić u Galeriji Klovićevi dvori, možete je pogledati do nedjelje, 14. svibnja. Riječ je o umjetnici specifičnog pristupa suvremenim temama i materijalima koja predstavlja 35 novih radova inspiriranih povijesnim osobama, odnosno više ili manje uspješnim ženama, prethodnim autoričinim preokupacijama i ciklusima slika proizašlih iz životna iskustva umjetnice.

nikolina ivezic
Nadalje, do 26. svibnja u HDD galeriji možete pogledati izložbu Louvre u Zagrebu autora Sandra Dujmenovića i Marka Hrastovca. Izložba detaljno prikazuje dizajn i razvoj sustava tipografskih pisama Louvre Serif i Louvre Sans koje je ovaj hrvatski dizajnerski dvojac oblikovao kao nova ekskluzivna službena tipografska pisma za pariški muzej Louvre, najslavniju muzejsku instituciju u svijetu. Osim prikaza cijelog sustava pisma i priče o odnosu projekta vizualnog identiteta i tipografije, izložba će pokazati i primjenu istog u različitim službenim vizualnim i tiskanim materijalima muzeja Louvre.

Podsjećamo i na Retrospektivu Brace Dimitrijevića koja se može popratiti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu do 21. lipnja. Retrospektivna izložba predstavit će na dva kata izložbenog prostora MSU-a radove nastale od kraja šezdesetih do danas, od Slučajnih prolaznika do najnovijeg slikarskog ambijenta Lascaux 3000.

gorki žuvela
U Galeriji SC/ Francuskom paviljonu u srijedu, 17. svibnja se otvara izložba Spekulativno umjetnika Gorkoga Žuvele i traje do 3. lipnja. U ovom će se periodu moći pogledati izbor objekata i instalacija nastalih u posljednjih nekoliko godina, i to upravo u galeriji u kojoj je 1971. godine izložbom pod nazivom Niz započela Žuvelina dugogodišnja karijera. Umjetnik se služi prepoznatljivim „rukopisom“, propitujući sva postojeća sredstva obaju sustava označavanja koja su čovjeku dana na raspolaganje (i jezika/semantičkog i slikovno-skulpturalnog/vizualnog).


Foto: PR, Facebook
Objavljeno: 12.05.2017. u 13:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p