KULTURA

Izložbu Ivana Midžića ne smijete propustiti

Galerija Kranjčar privlači novom izložbom
 
Ivan Midžić
P
oznati umjetnik Ivan Midžić otvorio je izložbu od zagrebačkoj Galeriji Kranjčar koja se sastoji od dvije cjeline.

Ona veća i ovom prilikom važnija u prvi plan ističe upravo autorovu sklonost ironiji. Tri gigantske fotografije njegova lica prikazane su en face, a iz usta svakog od njih provaljuju i galerijskim se prostorom šire metalni objekti. Nazivi ovih triju radova transparentni su i nedvosmisleni: Umjetnik govori čeličnim jezikom; Umjetnik govori aluminijski i Umjetnikova hrana.

Ivan Midžić

A što je s drugim radom? Ponovo gigantsko lice s ustima iz kojih izlazi jezik, ali sada je on izrađen od aluminija dok se zubi više ne vide. I ovdje je, dakako, moguće govoriti o ironiji, ali ovoga puta ona će se odnositi na moguću umjetnikovu sklonost kompromisima. Uostalom, suvremena angažiranost danas je nerijetko institucionalizirana, od struke prepoznata odnosno valorizirana, a samim time i lišena oštrine i bilo kakva rizika. Nema, dakle, više zubiju, a obzirom na mekoću aluminija u usporedbi s čelikom, ovu simboliku doista nije potrebno dodatno pojašnjavati. Još jednu zanimljivost predstavlja i podatak kako se jednom ranijom prilikom isti objekt što prikazuje jezik pojavio i u posve drugačijem kontekstu, kao ekstravagantan nakitni predmet.

Ivan Midžić
Treći rad mogao bi ironizirati još jedan mit o umjetniku. Nerijetko, naime, možemo čuti kako umjetnike ʺhrani inspiracijaʺ. Midžić ovakve i slične fraze svjesno podvrgava banalizaciji, pa će samoga sebe prikazati kako umjesto ʺintelektualneʺ siše pravu hranu, pri ćemu je snop aluminijskih žica poslužio kao inventivna asocijacija na špagete.

Ruža Hodak i Tomislav Bahorić
Ruža Hodak i Tomislav Bahorić 
 
Ivan Midžić u svojem se dosadašnjem stvaralaštvu uspješno izražavao u najrazličitijim likovnim medijima, disciplinama i postupcima. Osim što izrađuje skulpture odnosno objekte, ovaj svestrani umjetnik – po svojoj izvornoj akademskoj naobrazbi kipar - uspješno dizajnira nakit, izvodi umjetničke akcije, nije mu strano posegnuti za crtežom ili fotografijom, a oni upućeniji još uvijek pamte konceptualne izlagačke projekte u kojima je problematizirao te pritom i posve relativizirao pitanje autorstva.

Đurđa Tedeschi
Đurđa Tedeschi 

Ivan Midžić strastven je i energičan crtač, a svoje apstraktne crteže nerijetko će kombinirati i usaglašavati sa skulpturama odnosno objektima. Drugi dio izložbe u Galeriji Kranjčar nudi na uvid mali djelić preuzet iz tog važnog segmenta njegova stvaralaštva, pogodan kako bi se dodatno osnažila već iskazana tvrdnja o izrazito raznolikom ali istodobno i koherentnom opusu što ga ovaj nadasve plodan autor već niz godina dosljedno i predano stvara.

Martina Pandžić Skoko i Božo SkokoMartina Pandžić Skoko i Božo Skoko

Kristina Bangoura i Zdenka KovačičekKristina Bangoura i Zdenka Kovačiček

Elizabeta Gojan i Sonja ManojlovićElizabeta Gojan i Sonja Manojlović

Foto: John Pavlish
Objavljeno: 12.11.2015. u 12:42

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p